Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2017

Τρίπολη- «Πέρασε» η μελέτη επέκτασης στην περιοχή «Κολοκοτρώνη»

Με κατά πλειοψηφία απόφαση, το συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Τρίπολης, γνωμοδότησε θετικά για την παραλαβή της μελέτης «Σύνταξη της πράξης εφαρμογής επέκτασης σχεδίου πόλεως Τρίπολης στην περιοχή Κολοκοτρώνη» και την ανάρτηση αυτής για την υποβολή τυχόν ενστάσεων. Διευκρινίζεται ότι στην εν λόγω μελέτη, δεν περιλαμβάνονται οι ιδιοκτησίες οι οποίες έχουν τακτοποιηθεί με κυρωμένες και εν ισχύ Μεμονωμένες Πράξεις Εφαρμογής.
Ο κ. Δημήτρης Βόσνος, από την πλευρά του Δήμου Τρίπολης εξήγησε: «Ο μελετητής έφερε τη μελέτη, εμείς παραλαμβάνουμε τη μελέτη, δίνουμε την έγκριση της ανάρτησης, δημοσιοποιείται η μελέτη σε εφημερίδες και θα πάει ο κάθε ιδιοκτήτης να δει με τον μηχανικό του τι του αποδίδεται, αν καλώς του αποδίδεται και δίνεται η δυνατότητα ενστάσεων. Θα έρθουν οι ενστάσεις, μπορεί κάποιες να είναι δικαιολογημένες, η υπηρεσία θα εκφράσει την άποψη της, θα τις δώσει στον μελετητή που έκοψε τα κομμάτια, να πει και αυτός την άποψη του, θα εκφράσουν τα Συλλογικά όργανα του Δήμου την άποψη τους και αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία και από το Δημοτικό Συμβούλιο θα πάει για κύρωση στην Περιφέρεια, υπάρχει αρμόδια υπηρεσία στην Περιφέρεια και εκεί κλείνει ο κύκλος.
 
 Θεωρώ ότι σε λίγους μήνες θα έχει ολοκληρωθεί και θα είναι ένα μεγάλο γεγονός για το Δήμο.».
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ  ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΒΟΣΝΟΥ.
Με το εγκεκριμένο σχέδιο πόλης από το 1955 γίνανε κάποιες επεκτάσεις σχεδίου που αφορούσε πέντε περιοχές, η μια ήταν η Πολεοδομική Ενότητα Κολοκοτρώνη, που θα εξηγήσω αναλυτικά, η δεύτερη η περιοχή Σπάρτης, μετά τις γραμμές του τρένου, η τρίτη η περιοχή του Αγ. Παντελεήμονα, που είναι το Μουσικό Σχολείο κλπ, η τέταρτη η περιοχή Φιλικών, η πέμπτη ήταν η περιοχή Καραϊσκάκη, Καλαβρύτων κλπ. Η Πολεοδομική Ενότητα Κολοκοτρώνη ήταν στις τρεις πρώτες παρόλα αυτά έμεινε τελευταία και το 2003 πάγωσε παντελώς, είχε ένα πρόβλημα με τις χρήσεις γης.
Η Πολεοδομική Ενότητα Κολοκοτρώνη αφορούσε σε πρώτη φάση την περιοχή της Ναυπλίου, από τον Βασιλόπουλο μέχρι του Κακλαμάνου, δεξιά και αριστερά δύο οικοδομικά τετράγωνα. Στην πορεία εντάχθηκε και η περιοχή του Συνοικισμού, ήταν η δεύτερη φάση της Πολεοδομικής Ενότητας Κολοκοτρώνη. Σ’ αυτήν η πρώτη γραμμή ήταν γραμμή ήπιας βιομηχανικής ανάπτυξης, αυτός ο χαρακτηρισμός της χρήσης γης ήταν πριν τη δημιουργία της βιομηχανικής περιοχής.
Στην πορεία από τη μια έγινε η ΒΙΠΕ και δεν υπήρχε η ανάγκη αυτή και υπήρξε απόφαση για αλλαγή χρήσης που να περάσει στην ευρύτερη περιοχή των κατοικιών, που σημαίνει βιομηχανικών, εμπορικών, γραφείων κλπ.
Όμως αυτό συνεπάγεται μια αλλαγή του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Τρίπολης, την οποία και αυτή κινούμε αλλά από την άλλη ταυτόχρονα είχαν γίνει και νομίζω δώδεκα μεμονωμένες πράξεις εφαρμογής. Μεμονωμένη πράξη εφαρμογής είναι όταν κάποιοι ιδιοκτήτες κάποιων τετραγώνων αποφασίζουν κρατώντας τα όρια του εγκεκριμένου σχεδίου να υλοποιήσουν την πράξη εφαρμογής μόνο γι’ αυτό το κομμάτι.
Τι είναι πράξη εφαρμογής και τι σημαίνει: υπάρχει το γενικό σχέδιο που δίνει μόνο τις ρυμοτομικές γραμμές, σημαίνει δρόμους καταρχάς, έρχεται η πράξη εφαρμογής που το κάθε τετράγωνο με βάση την ιδιοκτησία χωρίζει και δίνει τις ιδιοκτησίες του καθενός, παίρνοντας ή δίνοντας εισφορά γης και χρήμα. Υπάρχει υποχρεωτική εισφορά γης από την οποία προκύπτουν όλοι οι κοινόχρηστοι χώροι (πλατείες, χώροι αθλοπαιδιών κλπ) και ταυτόχρονα υπάρχει και η εισφορά σε χρήμα γιατί μια ιδιοκτησία όταν την πάρει ο δρόμος και την κάνει δυο λουριδάκια που δεν μπορεί να γίνει οικοδομήσιμη αυτός ή θα πάρει γη κάπου αλλού σε μικρότερη έκταση ή θα αποζημιωθεί. Αυτά ολοκληρώνουν την πράξη εφαρμογής με αποτέλεσμα να ανοίγεται η δυνατότητα της πραγματικής πολεοδομικής ανασυγκρότησης της περιοχής.


Δεν υπάρχουν σχόλια: