Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017

Μια χαραμάδα προς τον ουρανό - Γράφει ο Κώστας Παπαδόπουλος*




Η ιστορία δύο πόλεων
O κ. Κώστας Παπαδόπουλος τ. στέλεχος της JPL-NASA

Ένα απόγευμα μια παρέα  φίλων,  χαζολογώντας σε καφενέ στρέφει την συζήτηση στα  προβλήματα της  Τουριστικής  ανάπτυξης της πόλεως.., Βλέπετε  το θέμα είναι δημοφιλές εδώ, διότι οι Εισπράξεις του Τουριστικού  προϊόντος εφέτος ήσαν Πενιχρές και η αγοραστική τάση είναι καθοδική  στην πόλη εδώ και 10 χρόνια. 
Τι θα γίνουν τα παιδιά μας και η περιουσία μας αναρωτιόνταν φωναχτά. Δουλέψαμε μια ζωή λέει ο ένας…είμαστε νοικοκύρηδες ... και  εάν χάσουμε την δουλειά μας  λέει ο άλλος  πως  θα θρέψω την οικογένεια; θα με κυνηγήσει σου λέω η γυναίκα! ... που θα πάμε και ποιος θα μας πάρει στην δούλεψη του;
-Γιατί δεν συνεργάζεστε με την διπλανή πόλη; ...πετάγεται  αναπάντεχα ένας Ξένος...
 Μα τι λες  αγαπητέ; αυτοί είναι «Λαϊδες», απαντούν!  Εμείς είμαστε  Τουριστικό μέρος.  Το ξέρεις ότι το Πρώτο Καζίνο στην Ελλάδα έγινε εδώ; ...από εδώ έχει περάσει ο Ωνάσης  και ήθελε να φτιάξει όλη την πόλη,  καλύτερη από το Μονακό και το Μόντε Κάρλο ... να κάνει τελεφερίκ, αμφιθεατρική αρχιτεκτονική ..και κανάλια τύπου Βενετίας ...μπλα ...μπλα ..μπλα!
- «Μα, δεν τον αφήσατε», απαντά χαμηλοφώνως ο Ξένος  και  αντ' αυτού φτιάξατε εκτρώματα ..έτσι δεν είναι;  Άλλωστε αγαπητοί,  ας είμαστε και λίγο πραγματιστές. Οι «Λαϊδες» έχουν σε ορισμένους τομείς συγκριτικά πλεονεκτήματα, αλλά υπάρχουν και συνέργειες προς εκμετάλλευση από τους δυο σας. 
- Τι εννοείς; ...αναφωνεί σε εχθρικό ύφος ο Ντόπιος.
- Κοίτα ... Είναι Αστική πόλη 60 χιλιάδων, Πρωτεύουσα Νομού  με Λιμάνι και αρχαία μεγαλοπρεπή Ιστορία. Μπορεί με χαμηλό συγκριτικά με εσάς  κόστος και επικερδώς μάλιστανα αναπτύξει  π.χ. Μαρίνα  Ιστιοφόρων ...και να συνδέσει με σιδηρόδρομο αναψυχής  το λιμάνι με την Αρχαία Πόλη και τον Ισθμό.  Δεν συμφέρει  όμως να το κάνει μόνη διότι χρειάζεται και εσάς- εννοώ την   «Τουριστική Υποδομή» σας.
Αλλά εσείς εν αντιθέσει έχετε  υπολειτουργούσες Ξενοδοχειακές μονάδες και ζημιογόνες  εγκαταστάσεις Ιαματικών νερών. Έχετε «παρθένες» Παραλίες και Βουνό,  και  μεγάλες εκτάσεις  αναξιοποίητης, Χέρσας και Φθηνής γης  στον «Υδροφόρο ορίζοντα,» ώστε να αναπτυχτούν  Τουριστικές  Δραστηριότητες  φιλικές προς το περιβάλλον. Εννοώ φυσικά  δραστηριότητες   υψηλού Τουριστικού κύρους, και Ετήσιας Διάρκειας χρήσεως, όπως το Γκολφ και το Τένις, ή ακόμη και Θεματικού πάρκου. Έχετε  επίσης πρωτεύουσα θέση στον χάρτη –«Θέση κλειδί» και   την αύρα του ξηρού κλίματος, ώστε  να  προσελκύσετε ακόμη και Πανεπιστημιακά Κέντρα Μετεκπαιδεύσεως η και αρχηγεία Εταιριών, εάν και εφόσον  θελήσετε να κάνετε την Πόλη σας, «Κυριλέ». Αλλά, ούτε  εσείς μπορείτε να αναπτυχτείτε  μόνοι σας, διότι χρειάζεστε δίπλα σας την «Αύρα» και το Κύρος μιας εύρυθμης  Αστικής, Εμπορικής και Ιστορικής πόλης και δη στην συγκεκριμένη περίπτωση την πρωτεύουσα του Νομού. 

Η Ανάπτυξη βλέπεις αγαπά  την Ομοψυχία, την Ομόνοια, την σταθερότητα και  την εύρυθμη λειτουργία. Δεν μπορεί  ποτέ να έλθει χωριστά  σε εσάς τους δυο, διότι  αφενός ο καθείς εξ υμών κατέχει τμήμα της λύσεως του «Εμπορικού Πάζλ», αφετέρου δε, ο φθόνος και ζήλια θα  τρώει "το είναι σας” και θα καταστρέφει την αύρα της Δημιουργίας.  Πες μου, μπορεί  να τεκνοποιήσει μια γυναίκα χωρίς σπέρμα ανδρός;  Είναι δυνατόν;  Η Φύσις ορίζει ότι πρέπει να αλληλοσυμπληρωθούν,   η Δύναμις  «εν τη Δημιουργική Ενώσει», κύριε Ντόπιε. 
Μόνον συνεργώντας θα ευημερήσετε, άλλως  η περιοχή σας, εσείς και τα παιδιά σας  θα παραμείνετε αδιαλείπτως στην Οικονομική Παρακμή και  στην Κοινωνική αφάνεια.    
Το μικρό κόκκινο βιβλίο ...
68 χρόνια  πριν, ένας  Πολιτικός Ηγέτης και κατ' άλλους “πολιτικός Φιλόσοφος¨ έγραφε στην μικρή “βίβλο του”  <<Το ιδεολογικό και κοινωνικό σύστημα του Καπιταλισμού έχει γίνει ένα μουσειακό κομμάτι σε ένα μέρος του κόσμου (Σοβιετική Ένωση), ενώ σε άλλες χώρες μοιάζει με ένα άτομο που πεθαίνει γρήγορα, όπως ο ήλιος που πέφτει πέρα από τους δυτικούς λόφους, και σύντομα θα υποβιβαστεί στο μουσείο της λήθης>> 
Ήταν ο  χαρισματικός Ηγέτης, ο Νικητής στον πόλεμο, πως να μην τον πιστέψουν, πως να μην ακολουθήσουν  πιστά  οι υπήκοοι τις Ιδεοληψίες του;  Διάβαζαν  λοιπόν την “Βίβλο του” κάθε  ημέρα με θρησκευτική ευλάβεια και ακλουθώντας  τις εντολές του ως φωνή Θεού βάλθηκαν  μέσω κοινοτήτων Προλετάριων να υλοποιήσουν το όνειρο του  “το Μεγάλο Άλμα  προς τα Εμπρός”  <<... το Προλεταριάτο προσπαθεί να μετασχηματίσει τον κόσμο σύμφωνα με το δικό του Παγκόσμιο Όραμα … διεκήρυττε η βίβλος  του.>> Οι αγράμματοι και ανειδίκευτοι  Προλετάριοι  επιχείρησαν να παράγουν προϊόντα βασιζόμενοι σε τεχνολογία του 18ου  αιώνα  για να επιτύχουν τους στόχους παραγωγής του 20ου  αιώνα. Και ως  φυσικό επακόλουθο, το “Μεγάλο Άλμα” απεδείχθη  “το Θανατηφόρο Άλμα”, μια τεράστια οικονομική αποτυχία. δημιουργώντας απελπιστική έλλειψη τροφής, και καταβαράθρωση της παραγωγής, λόγω  ανικανότητας, κακοδιαχείρισης και  ανύψωσης του πολιτικού δόγματος πάνω τους Φυσικούς Νόμους της Οικονομίας. Η Πείνα  έθαψε  εκατομμύρια πολιτών  και ο “μέγας Ηγέτης” εκλονίσθη πολιτικώς.  Άλας, η νέα Ιδεοληψία στον βωμό της πολιτικής επιβίωσης, η  “Πολιτιστική Επανάσταση” και η εξολόθρευση  των εχθρών,  το νέο κοινωνικό-πολιτικο μοντέλο, το Παγκόσμιο Όραμα του Προλεταρίου. <<.... αφού οι εχθροί με όπλα έχουν εξαλειφθεί, θα εξακολουθούν να υπάρχουν εχθροί χωρίς όπλα ... η θέση μας είναι αυτή του Προλεταριάτου και των Μαζών... ανέφερε η Βίβλος >>. 
Και  Εξολόθρευσαν όσους θεωρούσαν εχθρούς, πρώην συντρόφους και  μη,  σκοτώνοντας εκατομμύρια και στέλνοντας τους υπόλοιπους αστούς στην ύπαιθρο καταρρακώνοντας την χώρα και την οικονομία  αλλά απογειώνοντας στα ουράνια  την λατρεία της προσωπικότητας του  «μέγα Ηγέτη» από τους Πιστούς... «Ο μόνος τρόπος για τον εντοπισμό αυτών των ανθρώπων ήταν μέσω του τηλεσκοπίου και του μικροσκοπίου της σκέψης του M.Ζ. διακήρυττε η επίσημη κομματική γραμμή». Όλα στον Βωμό της Ιδεοληψίας  και της Πολιτικής Επιβιώσεως.

Χωρίς καμία εξέταση και κριτική σκέψη (μα πως θα μπορούσαν άλλωστε ), διακήρυτταν ότι λόγω “Ισότητας” , ο  αμόρφωτος  Προλετάριος είχε την  διανοητική ικανότητα, μόρφωση και  επαγγελματική κατάρτιση ώστε να  διακρίνει το βέλτιστο στενό μονοπάτι  που κείται μεταξύ Οικονομικής Επιτυχίας και Αποτυχίας στον 20 αιώνα. Η «Ισότητα» και Όχι η Ισονομία,  θα έλυνε το «κομπλεξισμό» της κατωτερότητας κάποιων και έστειλε την χώρα, πιστούς και αντιπάλους στον Οικονομικό Μεσαίωνα, στην Εξουθένωση και την Πείνα. Όλα αυτά για το “Απατηλό Όνειρο”  κάποιων ότι οι κοινωνίες ταχα προοδεύουν  οικονομικά λόγω της ένταξης των στην  “Χαμηλή τάξη, την τάξη της Ισότητας, του κοινού-Παρανομαστή»  και Όχι λόγω Προσωπικής Αριστείας,  Επαγγελματικών Ονείρων και Στόχων, Παρατηρήσεως  Ευστροφίας πνεύματος, Μορφώσεως και σκληρού Μόχθου.
68  χρόνια αργότερα, το Πείραμα και η Ιδεοληψία  του «μεγάλου Ηγέτη» απέτυχε παταγωδώς  στέλνοντας στον τάφο εκατομμύρια συμπολιτών του και την χώρα στον Μεσαίωνα , ως όφειλε άλλωστε, διότι η κάθε Ιδεοληψία  είναι Ανάρμοστη ως προς τους Υπέρτατους Νόμους της Φύσεως. Η χώρα του εν τελει ησπασθει την δική της έκδοση του «Καπιταλισμού», ήτοι της Ελευθερίας  εκφράσεως του Ατόμου στο  Επιχειρείν  κα είναι πλέον ένας πραγματικός παγκόσμιος οικονομικός παράγων  και όχι ο παλαιός “χάρτινος δράκος”  της εξουθένωσης και οικονομικής εξαθλίωσης όλων των κοινωνικών τάξεων,  πλην Πολίμπουρο.
 Το «δις εξαμαρτείν...»

68 χρόνια  αργότερα,  μια άλλη “ιδιόμορφη” και νυν χρεοκοπημένη  χώρα, λόγω ανικανότητας, κακοδιαχείρισης και  εφαρμογής  στην Οικονομική και Κοινωνική Πολιτική  Ιδεοληψιών και Δοξασιών του Προλεταριάτου, ασπάζεται  για λόγους πολιτικής επιβιώσεως του διοικούντος συστήματος   την δική της  εκδοχή «Πολιτιστικής Επανάστασης». Αυξάνει δε το στοίχημα στο τραπέζι του “Πολιτικού τζόγου” και  θέτει τον «κοινό-Παρανομαστή»  ένα βήμα  ακόμη πιο πέρα  από αυτόν που έθεσε ο  «μέγας Ηγέτης», ήτοι την   «Πνευματική και Φυσική Υπεροχή» των Προλετάριων όλης της Υφηλίου έναντι της  Δυτικής Μπουρζουαζίας του 21ου  αιώνος.
Κατάργηση της Αριστείας, «Δαιμονοποίηση» του Επιχειρείν μέσω υπερβολικών φόρων,  «Προστατευτισμός», εκθείαση του Δημοσίου μέσω υψηλών απολαβών με ελάχιστο παραγωγικό αποτέλεσμα, επιβολή “Ανοικτών συνόρων ..και θαλασσών”  για να εμπλουτιστεί το Κοινωνικό DNA της χώρας.  Και η Πολιτική Πραγματεία- Στόχος; Μέσω της  εισδοχής  της Ιδεοληψίας της “Ισότητας” (Όχι της Ισονομίας ) στο κοινωνικό γίγνεσθαι,  της  αποδοχής της “Πνευματικής και Φυσικής  Υπεροχής “ των  Νέων-ηλικιακα Προλετάριων  της Υφηλίου και της εντάξεως αυτών στην κοινωνία,  η χώρα  θα  ανακάμψει από το Οικονομικό-Κοινωνικο τέλμα  της και θα ανταγωνισθεί επιτυχώς την Τεχνολογία του 21ου Αιώνος.
Η Ιστορία επαναλαμβάνεται  ... όταν ο άνθρωπος ...μωραίνει.
 Τεχνολογία 21ου αιώνος - το Μέγα άλμα προς τα Εμπρός
Οι αλλαγές στην ζωή /φύση  συνήθως είναι μικρές  και έρχονται τμηματικά  Ενίοτε δε, είναι νόμος της Φύσεως, είναι στιγμιαίες και μεγάλες, σαν ένα τεράστιο κύμα από το πουθενά, που λίγοι μπορούν να το αντιληφθούν εν τη γενέσει του και  αρκετοί εξ αυτών  ακόμα και όταν  το δουν σφυρίζουν αδιάφορα ως να μην υπάρχει λόγω κεκτημένης  νοητικής αδράνειας.
Πάρτε τα μεγάλα Ηφαίστεια για παράδειγμα. Κείτονται «φαινομενικά ανενεργά» για αιώνες η και χιλιετηρίδες  ακόμη, και  Αίφνης εκρήγνυται και αλλάζουν μονομιάς τον ρουν της Ανθρώπινης Ιστορίας. Έλα που το ίδιο ισχύει και με την Τεχνολογία.  Προχωρά αργά, τμηματικά, σταδιακά  για αιωνες  και αίφνης  έρχεται η “Μεγάλη Ανακάλυψη” που αλλάζει ριζικά την Οικονομική, Κοινωνική και Πολιτική δομή της Ανθρωπότητας. Το “Τεχνολογικό Ηφαίστειο” εκρήγνυται συμπαρασύροντας τους «άπιστους Ιδεοληπτικούς»  στον Οικονομικό  Μεσαίωνα και  τους Διορατικούς Πραγματιστές στην Οικονομική Ευμάρεια και Ευημερία.
Χώρες  «καταποντίζονται» και άλλες  αναδύονται ως ηγέτιδες δυνάμεις. Έρχονται, κοινώς ομιλούντες, τα «πάνω κάτω». 
Ο 21ος αιώνας  φέρνει τα «πάνω κάτω» και η  Ιστορία μέσω της νέας Τεχνολογίας  είναι έτοιμη  να ανακατέψει  ξανά την “τράπουλα” των κρατών-χωρών Η Δημιουργική Σύμπραξη της Νανονοτεχνολογίας, Γενετικής  με  αποκορύφωμα  την  Τεχνητή Νοημοσύνη και Ρομποτική σε συνέργια  μετά των  νέων τεχνολογιών στους τομείς του  Διαδικτύου,  Ενέργειας , Προηγμένων Υλικών και της  Βιομηχανικής παραγωγής πρόσθετων υλικών με  3D/4D εκτύπωση  φέρνει την Τέταρτη  Βιομηχανική Επανάσταση, εντός της επόμενης 15-20ετιας,  προ των Πυλών μας. 
Αυτό που γνωρίζαμε πριν δεν θα είναι πλέον, και θα υπάρξουν  στο προσκήνιο λόγω εσκεμμένων πολιτικών επιλογών, «Νικητές» και «Ηττημένοι». Μια νέα κατάταξη χωρών στον «Πρώτο Κόσμο» και αντιστοίχως στον «Δεύτερο και Τρίτο Κόσμο» με μεγάλο  χάσμα  στο μεταξύ τους  παραγόμενο πλούτο.
Οι μυαλωμένες Χώρες  ήδη προχωρούν μπροστά χωρίς τυμπανοκρουσίες. και τα βήματα προς τον  21ο  αιώνα ήδη γίνονται. Χωρίς να μπούμε σε λεπτομέρειες  ειδήσεις του 21 αιώνα  υπάρχουν  παντού γύρω μας,  εάν κοιτάξουμε ... όλα τα Ολλανδικά τρένα τρέχουν με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας,  η  Σουηδία κατασκευάζει  ουρανοξύστη με το δικό της αγρόκτημα, η ηφαιστειακή ενέργεια επιχειρείται να αξιοποιηθεί, σύντομα θα γευτείτε  κρέας που παράγεται από φυτά και θα καλλιεργείται  σε εργοστάσια χωρίς αγρότες και σφαγεία  Βρύα σε διακοσμητικά πάνελ δοκιμάζονται τώρα στις πόλεις για να φιλτράρουν τους επικίνδυνους ρύπους στον αέρα της πόλης με όφελος  αντίστοιχο των  250 δέντρων  για  κάθε  πάνελ. Η μεγαλύτερη προσπάθεια τροπικής αναδάσωσης στην ιστορία  έχει αρχίσει και αποσκοπεί στην αποκατάσταση 73 εκατομμυρίων δένδρων στον Αμαζόνιο της Βραζιλίας έως το 2023, κλπ …

Το αποκορύφωμα όμως που θα αλλάξει  άρδην τον ρουν της Ιστορίας θα είναι οι εφαρμογές  της Τεχνητής Νοημοσύνης  και της Ρομποτικής  στην βιομηχανία-εργασια και την καθημερινότητα μας. Η Τεχνητή Νοημοσύνη ( το AI) θα γίνει σύντομα πολύ έξυπνη και το “τζίνι είναι ήδη έξω από το μπουκάλι”. Φοιτητές από το πανεπιστήμιο της Βόρειας Ντακότα   προχωρούν για να δημιουργήσουν ένα ρομπότ που αυτό-αναπαράγεται    χρησιμοποιώντας τεχνολογίες εκτύπωσης 3D, ενώ πριν 2 εβδομάδες ανακοινώθηκε από.. την Σαουδική Αραβία ... η  δέσμευση του Βασιλείου για $ 500 δισεκατομμύρια για την οικοδόμηση μιας νέας πόλης με ρομποτική και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας,  Η δε  «απίθανη είδηση της ημέρας» ήταν ότι Σοφία, ένα  Γυναίκειο Ρομπότ, έλαβε  για πρώτη φορά στα καταγεγραμμένα χρονικά της ανθρωπότητας την υπηκοότητα  χώρας, ήτοι αυτή του Βασίλειου της Σαουδικής Αραβίας. 
H "Σοφία", το πρώτο ρομπότ-υπήκοος...
Χώρες με Υψηλό Μορφωτικό και Τεχνολογικό επίπεδο όπου επενδύουν στην Αριστεία και όχι στη “ισότητα του Προλεταριάτου”,  όπου η Εργασία (και όχι η δουλεία ) θεωρείται έκφραση του Είναι του ατόμου,  όπου έχουν  εσωτερική Πολιτισμική και Κοινωνική Ομοιογένεια και Σταθερότητα  θα είναι στο βάθρο των  “ Νικητών” ανεξαρτήτως  «γήρανσης»  του πληθυσμού των.
Η Γενετική και η  Τεχνητή Νοημοσύνη-Ρομποτικη  της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης  θα αλλάξουν  τις  “πολίτικο-κοινωνικές επιπτώσεις  γήρανσης” του πληθυσμού. Διότι πολλοί μιλούν για την γήρανση του Πληθυσμού «εν κενώ», αλλά κανείς δεν ρωτά συγκριτικά με  Τι;  Είναι ο 50ης του 21 αιώνος  εφάμιλλος  οργανικά, διανοητικά, τεχνολογικά  με τον αντίστοιχο  της εποχής του 20, 19, 18, 17 ... αιώνος;  Φυσικά και όχι.  Μάλιστα το βιολογικό χάσμα,  ήτοι η  ανωτερότητα, του ανθρώπου του Πρώτου Κόσμου στον 21 αιώνα  συγκριτικά  με τον αντίστοιχο άνθρωπο  όλων  τους προγενέστερων  αιώνων  θα είναι χαώδες.  Το «Τεχνολογικό Ηφαίστειο» εκρήγνυται και η  Νέα Τεχνολογία θα “απελευθερώσει” τις δημιουργικές ορμές των καταρτισμένων τεχνολογικά, «γερασμένων» δε ηλικιακά ατόμων, οι οποίοι λόγω της συναθροισθείσας εμπειρίας   θα μετατρέψουν  την “δουλειά-δουλεία” σε Δημιουργική Εργασία. Δείτε π.χ. το πρόσφατο παράδειγμα  ενός ανθρώπου 87 ετών ...Κινέζου επιστήμονα  ...που  έχει δημιουργήσει ρύζι που αναπτύσσεται σε αλμυρό νερό.  Θα υπάρχουν σαν  αυτόν τον κύριο εκατοντάδες χιλιάδες ανά τον κόσμο του 21 αιώνα.
Άρα το ασπασθέν και εφαρμοσθέν  Πολιτικό-Οικονομικο θεώρημα,  “επειδή ο Πληθυσμός γηράσκει είναι  μέγα το πρόβλημα της οικονομικής επιβιώσεως της χώρας,  άρα χρειαζόμαστε  «Ανοικτά Σύνορα»  χωρίς Μορφωτικά και Πολιτιστικά  κριτήρια  για να προσελκύσουμε Νέο-ηλικιακα πληθυσμό,  να αντικαταστήσουμε  στην οικονομία τους «γέροντες» και έτσι θα παράγουμε καλύτερα και συνάμα φθηνότερα  προϊόντα”,  δεν ευσταθεί  για τα κράτη της τεχνολογίας του 21 αιώνος. Η «Πολιτική σκέψις» και το Επιχειρηματικό-Βιομηχανικο αυτό μοντέλο απευθύνεται αποκλειστικά σε Οικονομίες και Οικονομικά συστήματα  πολύ προγενέστερων αιώνων.
Στον αντίποδα  θα είναι οι Χώρες  που ασπάσθησαν  κατά κόρον την Ιδεοληψία της  “Πνευματικής και Φυσικής  Υπεροχής “ των Προλετάριων  όλης της Υφηλίου  για τον εμπλουτισμό του κοινωνικού τους DNA  και επένδυσαν  στην πολιτική των “Ανοικτών Συνόρων” χωρίς Μορφωτικά και Κοινωνικά κριτήρια εισδοχής,  oι χώρες αυτές θα καταρρεύσουν  οικονομικά ως χάρτινος πύργος   κάτω από το βάρος  της  4ης  Βιομηχανικής Επανάστασης και της πληθώρας Μη-Παραγωγικού Ανομοιογενούς Πολιτισμικά και Κοινωνικά πληθυσμού εντός των συνόρων τους.
Το δια ταύτα: Και τώρα τι; φυσικά περιμένετε κάποιο τελικό συμπέρασμα  κάποια αλήθεια μιας και το αναφέρει ο τίτλος. Εξυπακούεται! Θα την βρείτε  όμως μονοί σας ...διότι ο Άνθρωπος αντιλαμβάνεται, διερωτάται, επεξεργάζεται και αποφασίζει ....   να  «ιππεύσει» την ορμή του Κύματος; ή να βρεθεί στην παραλία σε ξαπλώστρα όταν αυτό «σκάσει»;

Δεν υπάρχουν σχόλια: