Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017

Αξίζουμε μια πιο ειλικρινή σχέση. Ιός του Δυτικού Νείλου. Ο πρώτος θάνατος αναφέρθηκε χθες στα μέσα Επικοινωνίας

γράφει ο Πολύδωρος Ιππ. Δάκογλου

Τα περιστατικά είναι γνωστά.
Στις αρχές Ιουλίου 2017, ένας αγρότης από χωριό του Δήμου Ναυπλιέων εισήχθη για νοσηλεία στο νοσοκομείο του Ναυπλίου έχοντας προσβληθεί από τον Ιό του Δυτικού Νείλου.
Ένα συμβάν που, παρά το γεγονός ότι μας αφορούσε όλους, δεν θα το μαθαίναμε ποτέ αν -μετά από δέκα ημέρες- δεν είχε βγει μια ανακοίνωση άλλου είδους, όπου οι αρμόδιοι της Περιφέρειας διαφήμιζαν την αφεντομουτσουνάρα τους με μπόλικες φωτογραφίες για μια σύσκεψη που έκαναν προκειμένου να συζητήσουν σχετικά με την κουνουποκτονία.
Τα αυτοαποκαλούμενα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης περιορίσθηκαν στην αναφορά της σύσκεψης και την καταγραφή του Δελτίου Τύπου που συνόδευε τις φωτογραφίες και που, εκτός των άλλων, έγραφε ότι ο προσβληθείς από τον Ιό του Δυτικού Νείλου, επέστρεψε υγιής στο σπίτι του.
Κανένας, εκτός από τον γράφοντα και την εφημερίδα που διαβάζετε, δεν έγραψε ότι «οι αρμόδιοι απέκρυψαν από τους πολίτες το κρούσμα του Ιού του Δυτικού Νείλου».


Λίγες ημέρες μετά, προσβλήθηκε άλλος ένας αγρότης, δημότης Άργους αυτή τη φορά από τον ίδιο Ιό. Έναν ιό που μεταδίδεται από τσίμπημα κουνουπιού και που δεν υπήρχε στην Ελλάδα τα παλαιότερα χρόνια. Έναν Ιό που έχει επιφέρει πολλά θανατηφόρα περιστατικά σε άτομα μεγάλης ηλικίας και σε άτομα με βεβαρυμμένη κατάσταση της υγείας τους.
Η ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ, που ακολούθησε την δική μας αποκάλυψη περί καθυστερημένης ενημέρωσης του κόσμου (με ότι αυτό μπορούσε να σημαίνει), ενεργοποίησε τα Αθηναϊκά Μέσα Ενημέρωσης και από αυτά αναδημοσίευσαν και πάλι την είδηση τα τοπικά ΜΜΕ. Αυτό ήταν το ιστορικό μέχρι την Τρίτη 25 Ιουλίου 2017.
Την Τρίτη, όμως, η αρμόδια αρχή εξέδωσε εντολή με την οποία απαγόρευε την αιμοδοσία ή την απόδοση αίματος σε αιτούντες, που θα προερχόταν από δότες της Αργοναυπλίας ή, και προσέξτε το αυτό, από ανθρώπους που είχαν διανυκτερεύσει έστω και μία νύχτα στην περιοχή.
Ήταν μια απόφαση που πάρθηκε ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ με στόχο τον περιορισμό και όχι την εξάλειψη των κινδύνων μετάδοσης της ασθένειας, μέσω της χορήγησης αίματος σε έχοντες ανάγκη. Η καραντίνα, γιατί περί καραντίνας πρόκειται έχει χρονική ισχύ 28 ημερών προκειμένου να κλείσει ο κύκλος «ζωης του Ιού» και να ξαναγίνουν οι καταστάσεις ασφαλείς.
Εν τω μεταξύ όμως είχαν γίνει σειρά από εθελοντικές αιμοδοσίες και (πιθανόν) είχαν προσβληθεί σειρά από ανθρώπους που νόσησαν ήπια και δεν χρειάσθηκε να εισαχθούν στο νοσοκομείο. Και βεβαίως, παρέμειναν στις υπό κρίση περιοχές χιλιάδες επισκέπτες που εν συνεχεία έφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση.
Περισσότερες από δέκα ημέρες, ο κόσμος ζούσε σε κατάσταση άγνοιας. Ξεκίνησε να λαμβάνει τις πρέπουσες προφυλάξεις μόνον αφού άκουσε και διάβασε να του λένε πως «αυξήθηκαν οι ψεκασμοί για τα κουνούπια» και τι έπρεπε να προσέχει.
Στόχος του άρθρου δεν είναι να ρωτήσω αν οι Δήμοι, οι εργολάβοι και η Περιφέρεια έκαναν με επάρκεια και εγκαίρως το χρέος τους. Στόχος μου είναι να θέσω ένα ερώτημα:
«Οι Διοικητές των Νοσοκομείων Ναυπλίου και Άργους γιατί δεν ενημέρωσαν αμέσως τους κατοίκους και άφησαν να χαθούν τόσες κρίσιμες ημέρες; Αν είχαμε κάποιο θάνατο που θα έψαχναν να κρυφτούν; Τους είπε κανείς ότι πληρώνονται για να μας αποκρύπτουν ζωτικές για την ζωή μας πληροφορίες»;
Με την ελπίδα ότι θα μας αντιμετωπίζουν στο μέλλον, όπως μας αξίζει σταματώ εδώ.

Αναγκαία προσθήκη
Το άρθρο αυτό γράφτηκε την Κυριακή 23η Ιουλίου 2017, προκειμένου να δημοσιευθεί στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας «Ενημέρωση Πελοποννήσου» της 28ης Ιουλίου. Έκτοτε, όπως διαβάζουμε στην σημερινή ειδησεογραφία (28-7-2017), τα κρούσματα έφτασαν τα 9 και ένα από αυτά (δυστυχώς) είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο μιας ηλικιωμένης γυναίκας 91 ετών.
Π.Ι.Δ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: