Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017

ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙ: «Περιέκοψαν συντάξεις σε συζύγους -χήρες συναδέλφων παραβλέποντας ότι δεν μπορούν να έχουν άλλο εισόδημα λόγω της συνεχών μεταθέσεων του συζύγου τους»

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ Κωνσταντίνος:
Πρόεδρος Αποστράτων Αξιωματικών 
Στρατού Ξηράς (Αργολίδα)
Ο Πρόεδρος των Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Ξηράς (Αργολίδα), Κωνσταντίνος Οικονόμου, μιλώντας στην «Ενημέρωση Πελοποννήσου», με τα λίγα αλλά ουσιαστικά λόγια που μας είπε, ανέδειξε το πρόβλημα που προέκυψε από την πρόσφατη νομοθεσία, αυτό της περικοπής των συντάξεων στις χήρες των στρατιωτικών.
«Οι περικοπές είναι πολλές και δυστυχώς και όλα τα μελλοντικά σενάρια είναι δυσοίωνα» μας είπε.
Με λιτό λόγο περιγράφει το πρόβλημα και τις επιπτώσεις. Φροντίζει να μην ενσπείρει ανησυχίες, τονίζοντας ότι οι εν ενεργεία αξιωματικοί ασχέτως προβλημάτων δεν επιτρέπουν να θιγεί το αξιόμαχο τους. Οι απόστρατοι όμως, που βλέπουν την Πολιτεία να τους κοροϊδεύει αρνούμενη να εφαρμόσει τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, επηρεάζονται αρνητικά.
«Ορισμένες περικοπές αφορούν μόνο τα ειδικά μισθολόγια, ορισμένες έχουν κριθεί από το ΣτΕ αντισυνταγματικές και όλες μαζί αν συνεκτιμηθούν και με τις υπόλοιπες δαπάνες έχουν επιφέρει πολύ μεγάλη μείωση στα έσοδά μας» μας λέει και συνεχίζει: «Θα πρέπει να επισημανθεί ότι σε πολλές περιπτώσεις η σύνταξη (ή ο μισθός των ε.ε. συναδέλφων) είναι και το μοναδικό έσοδο της οικογένειας, διότι λόγω της φύσης της εργασίας ενός στρατιωτικού (ωράριο, ασκήσεις, μεταθέσεις ανά 2 ή 3 χρόνια) οι σύζυγοί μας δεν μπορούν να εργασθούν.


Η μείωση αυτή και τα προβλήματα που επιφέρει, έχει επίδραση στην καθημερινότητά μας και επιδρά αρνητικά στο ηθικό μας. Δεν αναφέρομαι στην απόδοση των ε.ε. συναδέλφων στην εργασία τους ή στο αξιόμαχο όλων μας (άλλωστε και οι απόστρατοι νοιώθουμε και είμαστε «στρατιώτες»), όσο αυτό είναι εφικτό γιατί μιλάμε για ανθρώπους και όχι για μηχανές. Αναφέρομαι στην καθημερινή μας ζωή και στο οικογενειακό μας περιβάλλον. Και με τον τελευταίο νόμο που αφορά τις περικοπές σε πολλές συζύγους-χήρες συναδέλφων το κλίμα έχει γίνει ακόμη πιο αρνητικό και ο προβληματισμός όλων μας μεγαλύτερος.
Άλλωστε για συγκεκριμένους λόγους το Σύνταγμα έχει καθιερώσει τα ειδικά μισθολόγια και όλες οι χώρες φροντίζουν ώστε οι στρατιωτικοί να κάνουν απερίσπαστοι το έργο τους, αφ’ ενός γιατί το κάθε λάθος είναι μοιραίο και αφετέρου γιατί αυτούς εκπαιδεύει και σε αυτούς στηρίζεται το κράτος σε μια πιθανή  πολεμική σύρραξη. Ορισμένες χώρες μάλιστα, για τους λόγους που προανέφερα, έχουν θεσμοθετήσει και σύνταξη (ατομική) για τις μη εργαζόμενες συζύγους των στρατιωτικών».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ




1 σχόλιο:

Ανάδελφος είπε...

Αυτοί που ψήφισαν τον συγκεκριμένο ανθρωποκτόνο νόμο, είναι φανερό δυστυχώς,πως μισούν τους στρατιωτικούς και μετέρχονται κάθε μέσο γιά να τους ταπεινώνουν.Εντελώς αχαρακτήριστη και αψυχολόγητη κίνηση, που όμως καθιστά εμφανείς και στον πλέον ανυποψίαστο, τις μύχιες σκέψεις τους.