Δευτέρα 22 Μαΐου 2017

Η μάχη για τον έλεγχο εμπορίας του νερού ξεκίνησε. Κανένα έργο σχετικό με το νερό δεν θα δημοπρατείται αν δεν έχει καθοριστεί η τιμή διάθεσης

Έκανε εντύπωση η δήλωση του Περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη σχετικά με την καθυστέρηση των υπηρεσιών του για την έκδοση απόφασης των Περιβαλλοντικών όρων που αφορούν την κατασκευή Διυλιστηρίων στους Μύλους, το οποίο θα τροφοδοτούσε με πόσιμο νερό το Άργος και το Ναύπλιο.
Είναι ένα έργο ύψους 12.000.000 ευρώ, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του, το οποίο είχε προταθεί για πρώτη φορά πριν από 5 περίπου χρόνια, από τον τότε υπουργό και βουλευτή Αργολίδας Γιάννη Μανιάτη και είχε συναντήσει την θετική αποδοχή των δήμων Άργους και Ναυπλίου. Μόνον που ο τότε προϋπολογισμός έφτανε μόλις τα 5.000.000 ευρώ ενώ, η πρόταση Τατούλη προβλέπει ένα υπερδιπλάσιο κόστος κατασκευής.
Μετά από μια μικρή έρευνα, μπορεί κανείς να διαπιστώσαμε ότι «Η τιμολόγησης του νερού, τα αρδευτικά έργα και οι βιολογικοί καθαρισμοί ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν σε πρόσφατη σύσκεψη εργασίας του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος Σ. Φάμελλου με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), την προηγούμενη εβδομάδα».


Τα νέα δεδομένα που θα ισχύσουν προβλέπουν ότι η τιμολόγηση του νερού είναι απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να μπορέσουν κεντρικό κράτος και Περιφέρειες να ξεκινήσουν τις διαδικασίες για να προκηρύξουν νέα αρδευτικά έργα ή έργα ύδρευσης, άλλως πως το έργο δεν θα εγκρίνεται.
Βασικός στόχος της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον κ. Φάμελλο είναι «η ανάκτηση του κόστους διάθεσης του νερού να προέλθει μέσα από τη μείωση του κόστους λειτουργίας των ΔΕΥΑ και των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων κι όχι με αύξηση της τιμής. Είναι στοίχημα για όλους μας και πρέπει να το κερδίσουμε γιατί είναι προς όφελος του πολίτη και του παραγωγού». Όπως ανακοίνωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σ. Φάμελλος «Βρίσκεται στο τελικό στάδιο η συλλογή υπογραφών για την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) σχετικά με την τιμολόγηση του νερού».

Ο σχεδιασμός της πρώτης αναθεώρησης των σχεδίων διαχείρισης υδάτων σε επίπεδο λεκάνης απορροής ποταμού πρόκειται να ολοκληρωθεί σε τεχνικό επίπεδο στο τέλος Ιουνίου. Θα ακολουθήσει δημόσια διαβούλευση το δεύτερο εξάμηνο του 2017. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: