Τετάρτη 19 Απριλίου 2017

Η παρουσίαση του "Ζ" από τον Βασίλη Βασιλικό στο Φουγάρο αναβιώνει μνήμες του ξεχασμένου Καραμανλικού παρακράτους

Συλλεκτική αφίσσα από ανάλογη εκδήλωση
που οργανώθηκε το 2013 με ομιλητή το Ν. Δένδια

και οργανωτές τη Λέσχη Αστυνομικών Θεσ/νίκης
Ο Βασίλης Βασιλικός, ένας εμβληματικός σύγχρονος Έλληνας πεζογράφος, έρχεται στο ΦΟΥΓΑΡΟ, για την παρουσίαση της επανέκδοσης -μετά από 50 χρόνια- του βιβλίου του "Ζ" (Gutenberg, 2016), σήμερα Παρασκευή 21 Απριλίου στις 8μμ.
Σύμφωνα με τον ίδιο τον συγγραφέα, το «Ζ» είναι «λογοτεχνικό ρεπορτάζ» ή «φανταστικό ντοκιμαντέρ ενός εγκλήματος» και αναβιώνει την πολιτική δολοφονία του συνεργαζόμενου με την ΕΔΑ βουλευτή, ιατρού Γρηγόρη Λαμπράκη, το 1963.
Γράφτηκε αμέσως μετά το γεγονός και εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1966 από τις εκδόσεις Θεμέλιο. Το 1967 το καθεστώς της 21ης Απριλίου απαγόρευσε την κυκλοφορία του, αυξάνοντας έτσι το ενδιαφέρον του κοινού γι' αυτό.
Το βιβλίο μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον Έλληνα σκηνοθέτη του εξωτερικού Κώστα Γαβρά και μεταφράσθηκε στα γαλλικά και σε 21 ακόμα γλώσσες. Κυκλοφόρησε σε περισσότερες από 18 χώρες.

Στο ίδιο το βιβλίο δε γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα ονόματα ή τοπωνύμια, αλλά και η ταραχώδης διεθνής πολιτική σκηνή τη δεκαετία του '60 συνετέλεσαν στην ανάδειξη του "Ζ" σε σύμβολο του φιλειρηνικού κινήματος και του αγώνα κατά του ολοκληρωτισμού παγκοσμίως.

Το «Ζ» , μαζί με το «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά» του Νίκου Καζαντζάκη, είναι τα μόνα ελληνικά μυθιστορήματα στη λίστα που συνέταξε ο Guardian (2009) με τα 1.000 μυθιστορήματα που  «όλοι πρέπει απαραιτήτως να διαβάσουν».

Να θυμίσουμε ότι ο θάνατος του Αρκά βουλευτή είχε αποδοθεί στο παρακράτος του Κωνσταντίνου Καραμανλή και της ΕΡΕ. Η Δικαιοσύνη (στο πρόσωπο του μετέπειτα Προέδρου της Δημοκρατίας Χρήστου Σαρτζετάκη) διερεύνησε το θέμα. Τιμωρήθηκαν ο φυσικός αυτουργός, οι ηθικοί αυτουργοί και υπηρεσιακοί παράγοντες που επέδειξαν αμέλεια ή που ατύχησαν να βρίσκονται εν υπηρεσία στην περιοχή της Θεσσαλονίκης όπου και πραγματοποιήθηκε η επίθεση με λοστό κατά του Γρηγόρη Λαμπράκη, που τραυματίσθηκε θανάσιμα και κατέληξε λίγο αργότερα.


Ο βραβευμένος συγγραφέας θα συνομιλήσει με τον υπεύθυνο της Βιβλιοθήκης «Ανθός», Γιάννη Στάμο, για να ξαναθυμηθεί την ιστορία μέσα από τα γεγονότα της ταραγμένης αυτής περιόδου. Θα απαντήσει σε ερωτήσεις του κοινού και θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: