Παρασκευή 21 Απριλίου 2017

Συμβολή 2 συμβούλων του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου στην εκτόξευση των δύο Ελληνικών μικροδορυφόρων

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου από το καλοκαίρι του 2014 μετά από πρωτοβουλίες, προσωπικές επαφές και τελικά την επίσκεψη του ίδιου του Περιφερειάρχη της κ. Πέτρου Τατούλη στο Βέλγιο, εκπροσωπεί επισήμως την Ελλάδα στο πλέον διεθνώς αναγνωρισμένο κέντρο αεροδιαστημικής έρευνας στην Ευρώπη, που τελεί υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ, το Von Karman Institute for Fluid Dynamics στις Βρυξέλλες (https://www.vki.ac.be).
Από τη σημαντική συνεργασία αυτή της Περιφέρειας Πελοποννήσου η χώρα μας ωφελείται πολλαπλά. Η συμμετοχή της Ελλάδος στο διεθνές αυτό Ινστιτούτο παρέχει δυνατότητες σε ευέλπιδες της νέας γενιάς να αποκτήσουν τεχνολογική εξωστρέφεια σε τομείς αιχμής που στην χώρα μας είναι ανύπαρκτοι ή ακόμα βρίσκονται σε υποτυπώδες αναπτυξιακό στάδιο.


Δίνεται έτσι η ευκαιρία σε φοιτητές από όλη την χώρα να ενταχθούν σε μεταπτυχιακά προγράμματα για την εκμάθηση της τεχνολογίας της αεροδιαστημικής,  μέσα σε ένα μοναδικό πανευρωπαϊκό μαθησιακό περιβάλλον αριστείας. 
Επιπλέον, υπό τη στενή συνεργασία και την επίβλεψη από τους έμπειρους καθηγητές τους στο Ινστιτούτο παρέχεται η δυνατότητα για πρωτοποριακή έρευνα με την χρήση των μοναδικών στον κόσμο πειραματικών εργαστηριακών διατάξεων που είναι εγκατεστημένα στα εργαστήρια  προηγμένης αεροδιαστημικής τεχνολογίας του Ινστιτούτου.
Με δεδομένη λοιπόν τη στρατηγική και γεωπολιτικά κρίσιμη θέση της Πελοποννήσου στη Μεσόγειο επιδιώκονται δράσεις με πολλαπλασιαστικές συνέργειες, για να αποτελέσουν την απαρχή της ανάπτυξης του τομέα της έρευνας στη αεροδιαστημική επιστήμη στην Πελοπόννησο και στη χώρα.
Οι ισχυρές αυτές διεθνείς συνεργασίες δημιουργούν το συγκριτικό πλεονέκτημα για την Πελοπόννησο, για να αναπτύξει τη στρατηγική της κατεύθυνση και να δημιουργήσει σημαντικό πυλώνα έρευνας και καινοτομίας, για τη χώρα, κατά το Ευρωπαϊκό τεχνολογικό γίγνεσθαι.
Μια πολύ σημαντική πολλά υποσχόμενη τεχνολογία που έχει αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια λόγω της ραγδαίας προόδου που επιτυγχάνεται στην σμίκρυνση των μικροηλεκτρονικών και που έχει σημαντικές εφαρμογές στην αεροδιαστημική και είναι αυτή της τεχνολογίας των μικροδορυφόρων, που εν δυνάμει μπορεί να αλλάξει άρδην τα δεδομένα στον χώρο αυτό λόγω της σημαντικής μείωσης του υφιστάμενου κόστους πρόσβασης στο διάστημα για εφαρμογές δορυφόρων.                        
Το Von Karman Institute τα τελευταία 8 χρόνια έχει υπό την αιγίδα του σε αυτό τον τομέα το πολυδιαφημισμένο διεθνές project  QB50 (https://www.qb50.eu)..
Αυτό αποτελείται από μια συστοιχεία μικροδορυφόρων που σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν από φοιτητές πανεπιστημίων σε 23 διαφορετικές χώρες του κόσμου, υπό τον γενικό συντονισμό του  Von Karman Institute.
Οι μικροδορυφόροι αυτοί, cubesats όπως εν συντομία ονομάζονται, θα αναπτυχθούν σαν ομάδα επικοινωνιακά δικτυωμένοι μεταξύ τους για να κάνουν μετρήσεις στην «άγνωστη και ανεξευρεύνητη μέχρι τώρα» ζώνη της θερμόσφαιρας (100 km με 1000 km) για να ερευνηθεί πως τα επίπεδα ηλιακής ακτινοβολίας εκεί επηρεάζουν τις τηλεπικοινωνίες.
Στην ομάδα αυτή επίσης συμμετέχουν και 2 μικροδορυφόροι από την χώρα μας, ένας από το Δημοκρίτειο και ένας από το Πανεπιστήμιο Πατρών.
Μετά από πολυετή και επίπονη ομαδική προσπάθεια την Τρίτη 18 Απριλίου στις 4:11 μμ ώρα Ελλάδος εκτοξεύτηκε η πρώτη ομάδα 28 μικροδορυφόρων από το Cape Canaveral στη Florida, ακριβώς όπως είχε γίνει και τον Ιούλιο του 2014 με την εκτόξευση του πρώτου Ελληνικού μικροδορυφόρου λαμδα-sat, του διακεκριμένου καθηγητή αεροδιαστημικής Περικλή Παπαδόπουλου.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το project QB50 για το οποίο σήμερα γίνεται παγκόσμια μνεία και καλύπτεται εγκωμιαστικά από τα ΜΜΕ και σε πολλές χώρες πέραν της Ευρώπης (Κίνα, Αυστραλία) είναι της έμπνευσης του στενού σύμβουλου για θέματα αεροδιαστημικής της Περιφέρειας Πελοποννήσου του Δρ. Jean Muylaert.   
Δια της αντιπροσώπευσης της χώρας εκεί η Περιφέρεια Πελοπόννησος έχει διασυνδεθεί πλέον στενά με την πρωτοπορία της τεχνολογίας στο τομέα αυτό.

Σημαντική βοήθεια επίσης για την ενσωμάτωση στην Αμερική των μικροδορυφόρων του QB50 στον πύραυλο εκτόξευσης Atlas V rocket για να μεταφερθούν και μετέπειτα να εκτοξευτούν μέσα από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) στο διάστημα παρείχε ο διακεκριμένος Μεσσήνιος καθηγητής αεροδιαστημικής και επί μακρόν συνεργάτης της NASA Δρ. Περικλής Παπαδόπουλος.

 ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια: