Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017

Η προσβολή των Ελλήνων αθλητών στην Ολυμπιάδα του Ρίο, που πέρασε ασχολίαστη

γράφει ο Θέμος Γκουλιώνης

Η «μεγάλη φιέστα του Ρίο» όπως ονόμασαν αυτήν την σύγχρονη Ολυμπιάδα, πέρασε στην Ιστορία. 
Το τελικό κτύπημα το έδωσε ο εκφωνητής της κρατικής Ελληνικής τηλεόρασης λέγοντας το απίστευτο: «Τη στιγμή αυτή, η Ελληνική Αποστολή εισέρχεται πρώτη στο ¨Μαρακανά¨ και οι 206 αποστολές των χωρών που ακολούθησαν, πλημμύρισαν με χρώμα την αρένα»!!
Η μόνη από τις λέξεις που δεν έπρεπε να εκστομίσει ήταν η «αρένα».
Το 88 π. Χ. ο Ρωμαίος στρατηγός Σύλλας, μετέφερε ως πολεμικό τρόπαιο τους Έλληνες αθλητές σε αρένα της Ρώμης.


Θέμος Γκουλιώνης
Η λέξη «αρένα» δεν έχει ουδεμία σχέση με την Ελληνική λέξη «άρρεν». Όποιος ανοίξει ένα λατινικό λεξικό, αρένα έλεγαν οι Λατίνοι την άμμο (με την οποία έστρωναν το σημείο της διατεταγμένης από τον αυτοκράτορα ανθρωποσφαγής, για να μην πλημμυρίζει ο τόπος στο αίμα…).  Εκεί μέσ’ στην αρένα λοιπόν (σε ελάχιστα χρόνια μετά έκτισαν και το Κολοσσαίον, το εφιαλτικότερο κατασκεύασμα όλων των εποχών και όλων των πολιτισμών), έσπρωξαν βίαια τους αθλητές μας να αγωνισθούν.
Οι ¨ευγενείς¨ όμως ρωμαίοι θεατές, κόντεψαν να σκάσουν από τα χάχανα και τα γέλια, μη μπορώντας να εξηγήσουν πως και δεν σημάδευαν οι Έλληνες με το ακόντιο κάποιον άνθρωπο, και ποιος ήταν ο λόγος που έτρεχαν δίχως να κυνηγούν κανέναν ή κάποιος να τους κυνηγά!
Η Ολυμπιάδα αυτή της «αρένας», ονομάσθηκε Ανολυμπιάς και θεωρήθηκε ως μηδέποτε γενομένη, για να φθάσουμε μετά 21 αιώνες να λέμε με το φυσικότερο ύφος του κόσμου, ότι οι Έλληνες αθλητές εισέρχονται πρώτοι στην …αρένα!

Βέβαια θα μπορούσε κάποιος να αντείπει ότι και η σημερινή ¨Βουλή¨ ονομάζεται «αρένα της πολιτικής αντιπαράθεσης». Αλλά βέβαια εδώ κυριολεκτούμε: Αρκεί κανείς να προσέξει ότι μία από τις συνηθέστερες φράσεις στην αρένα αυτή, είναι ότι «θα πέσουν κεφάλια»!...
ΘΕΜΟΣ ΓΚΟΥΛΙΩΝΗΣ
ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ
ΝΑΥΠΛΙΟΝ


Δεν υπάρχουν σχόλια: