Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016

ΚΟΡΙΝΘΟΣ: Οι Δημότες θα κερδίσουν 1.500.000 ευρώ χάρις στην επιμονή της «Συμμαχίας Πολιτών»

Η θέση της μείζονος αντιπολίτευσης –όχι δεματοποιητές, όχι  ΚΔΑΥ στα Εξαμίλια -έγινε τελικώς ομόφωνα αποδεκτή στο  Δημοτικό Συμβούλιο. Το ίδιο και η πρότασή της για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το όφελος υπέρ των Δημοτών, τουλάχιστον 1.500.000 ευρώ και την ταχύτερη προώθηση των διαδικασιών.
Αναλυτικότερα, η  θέση της «Συμμαχίας Πολιτών» για το μεγάλο θέμα της Διαχείρισης στερεών αποβλήτων, κατά την τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Κορινθίων της 12.7.2016 ήταν η εξής (όπως καταγράφεται σε ανακοίνωση της παράταξης):
«Όπως είναι γνωστό είχαμε αποχωρήσει από το προηγούμενο συμβούλιο της 6.7.2016 ζητώντας κανονική συζήτηση για το θέμα και όχι προ ημερησίας διατάξεως. Το λάθος της δημοτικής αρχής αναγνωρίστηκε, προγραμματίστηκε και έγινε ουσιαστική συζήτηση που διήρκεσε περίπου 4 ώρες. Μείναμε σταθεροί στη θέση μας (όχι δεματοποιητές -όχι ΚΔΑΥ στα Εξαμίλια) που έγινε τελικά  ομόφωνα δεκτή στο  δημοτικό συμβούλιο καθώς και η πρόταση μας για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων από τους δήμους όπως προβλέπεται στο πρόγραμμά μας του 2014.


Περιμένουμε να δούμε την υλοποίηση των ομόφωνων αποφάσεων και θα αντιδράσουμε αν δεν τηρηθούν οι αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Αυτονόητο είναι ότι δεν θα επαναληφτεί ο διαγωνισμός που κηρύχτηκε άγονος με τα ίδια  μηχανήματα τα οποία θα μείνουν αχρησιμοποίητα μετά  την πρώτη προσφυγή πολίτη που έχει έννομο συμφέρον - θυμηθείτε περίπτωση νεκροταφείου στα Εξαμίλια. Ο νέος διαγωνισμός πρέπει να περιλαμβάνει άλλα μηχανήματα μικρότερου κόστους και δυναμικότητας χωρίς δεματοποιητές και με προδιαγραφές που να επιτρέπουν  σε πολλές εταιρίες να δώσουν προσφορές. Το όφελος για τους δημότες είναι η εξοικονόμηση ποσού τουλάχιστον 1,5 εκατομμυρίων ευρώ αφού τώρα η εγκατάσταση κομποστοποίησης θα γίνει σύμφωνα με την άδεια που έχει λάβει ο δήμος, χωρίς ΚΔΑΥ σύμμικτων στερών αποβλήτων, συμβατή με τον περιφερειακό σχεδιασμό  και με μικρότερης δυναμικότητας μηχανήματα, άρα επιλέξιμη και επιδοτούμενη η δαπάνη στο νέο ΕΣΠΑ. Εάν επέμενε η πλειοψηφία και η ελάσσων μειοψηφία που είχε συνταθεί μαζί της στην πρόταση τους, η δαπάνη θα ήταν 3 εκατομμύρια ευρώ κατ αρχήν από το ταμείο του δήμου και μέχρι 5,6 εκατομμύρια που ήταν η πρόβλεψη του 2011. Τα χρήματα που εξοικονομήθηκαν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άλλο σκοπό π.χ. αποχέτευση, προμήθεια κάδων, παιδικές χαρές κλπ. Θεωρούμε ότι η  καθαριότητα στο δήμο απέχει πολύ από το να έχει ένα ανεκτό επίπεδο και πρέπει να βελτιωθεί άμεσα. Οι κάδοι δεν αδειάζουν έγκαιρα, δεν πλένονται όπως πρέπει,  ο αριθμός τους δεν επαρκεί κλπ. Επαναλάβαμε τη θέση μας που είναι να σχεδιαστεί άμεσα από το δήμο ολοκληρωμένη πρόταση διαχείρισης που να περιλαμβάνει τις αδειοδοτήσεις των ΧΥΤΥ, την χρηματοδότηση και από  που θα βρεθεί αυτή, χρονοδιάγραμμα υλοποίησης κλπ».


Δεν υπάρχουν σχόλια: