Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016

Αναγνώριση της αθωότητας και πλήρης αποκατάσταση του Δημήτρη Σμυρλή. Προάγεται αναδρομικά σε Υποστράτηγο της ΕΛ.ΑΣ

«Να σε κάψω Γιάννη μ’… να σ’ αλείψω λάδι». Αυτό συνέβη με τον λαμπρό αξιωματικό της Ελληνικής Αστυνομίας Δημήτρη Σμυρλή (είχε υπηρετήσει στην Ασφάλεια της Αργολίδας και στην Αστυνομική Διεύθυνση Κορινθίας). 
Να θυμίσουμε ότι ως αστυνομικός Διευθυντής, ο Δημήτρης Σμυρλής έγινε στόχος κυκλώματος διακίνησης λαθρομεταναστών που με ψευδή καταγγελία, προκάλεσαν την παρέμβαση των Εσωτερικών Υποθέσεων. Ο Δημήτρης Σμυρλής, ο οποίος τέθηκε αμέσως σε διαθεσιμότητα, αγωνίσθηκε και κατάφερε, μετά από τρία ολόκληρα χρόνια προσπαθειών, να αποδείξει τελεσιδίκως την αθωότητά του. Εν τω μεταξύ όμως, τον παρέλειπαν από τους πίνακες προακτέων και τελικώς ταυτόχρονα με την απαλλαγή του από κάθε κατηγορία οδηγήθηκε σε αποστρατεία με τον βαθμό του Ταξιάρχου.
Σήμερα, ως υποστράτηγος, πλέον, κέρδισε και την τελευταία πράξη αποκαταστάσεως, την δημοσιοποίηση από το σώμα, της αναγνώρισης της αθωότητάς του.


Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΣ

Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας εκδόθηκε Ανακοίνωση, με την οποία δημοσιοποιείται η αποκατάσταση του Δημήτρη Σμυρλή Υποστρατήγου (πλέον) ε.α. της Ελληνικής Αστυνομίας.
Η αποκατάσταση αφορά σε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας, που είχε σχηματιστεί σε βάρος του από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, τον Ιούλιο του έτους 2014, όταν υπηρετούσε στην Κορίνθια, με το βαθμό του Αστυνομικού Διευθυντή. Ο ανωτέρω Αξιωματικός απηλλάγη από όλες τις κατηγορίες με τα ακόλουθα αμετάκλητα απαλλακτικά Βουλεύματα:
·       απαλλακτικό Βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Πειραιώς, για τις αξιόποινες πράξεις της παθητικής δωροδοκίας κατ’ εξακολούθηση και της παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου, και
·       απαλλακτικό Βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ναυπλίου, για το αδίκημα της υπεξαγωγής εγγράφων κατ’ εξακολούθηση.
Η παρούσα Ανακοίνωση εκδίδεται κατ’ εφαρμογή του άρθρου 7 του Ν.2713/1999, κατόπιν αιτήσεως του Αξιωματικού.


1 σχόλιο:

JPS είπε...

Ο νομοθέτης, φοβούμενος ότι ο ανακριτής μπορεί επηρεασμένος από την έρευνα να μην είναι αντικειμενικός στην κρίση του αν τα στοιχεία επαρκούν για την παραπομπή της υπόθεσης σε δίκη, αναθέτει την απόφαση για την περάτωση της ανάκρισης και για το αν θα παραπεμφθεί ο κατηγορούμενος στο ακροατήριο σε άλλους δικαστές, στο Δικαστικό Συμβούλιο. Ο εισαγγελέας εισηγείται στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών την παραπομπή του κατηγορουμένου στο ακροατήριο (παραπεμπτική πρόταση) ή, αν δεν έχουν προκύψει επιβαρυντικά στοιχεία για τον κατηγορούμενο, την παύση της ποινικής δίωξης και την απαλλαγή του κατηγορουμένου (απαλλακτική πρόταση). Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών αποτελείται από έναν Πρόεδρο Πρωτοδικών και δύο Πρωτοδίκες. Παλαιότερα συμμετείχε και ο ανακριτής (ως ένας από τους τρεις), αλλά πλέον δε συμμετέχει. Στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών εκτός από την πρόταση του εισαγγελέα, υποβάλλουν τις απόψεις τους ο κατηγορούμενος και ο πολιτικώς ενάγων (το θύμα του εγκλήματος), αν υπάρχει. Η διαδικασία ενώπιον του Συμβουλίου είναι γραπτή, δεν υπάρχει δηλαδή δημόσια συνεδρίαση, εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις. Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών αποφασίζει με βάση τα στοιχεία που έχει αν πρέπει να περατωθεί ή να συνεχιστεί η ανάκριση και αν προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ότι ο κατηγορούμενος τέλεσε το έγκλημα για το οποίο του έχει ασκηθεί η ποινική δίωξη. Η απόφασή του ονομάζεται βούλευμα. Αν προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις, παραπέμπει την υπόθεση να δικαστεί στο ακροατήριο από το αρμόδιο δικαστήριο (παραπεμπτικό βούλευμα), αν όχι, απαλλάσσει τον κατηγορούμενο και παύει την ποινική δίωξη (απαλλακτικό βούλευμα).

Κατά του βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών μπορεί να ασκηθεί έφεση, ανάλογα με τη βαρύτητα του εγκλήματος. Έφεση μπορεί να ασκήσει ο κατηγορούμενος, ο εισαγγελέας ή ο πολιτικώς ενάγων. Η έφεση εκδικάζεται κατά την ίδια διαδικασία από το Συμβούλιο Εφετών, αποτελούμενο από έναν Πρόεδρο Εφετών και δύο Εφέτες. Κατά του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών μπορεί να ασκηθεί από τα ίδια πρόσωπα αναίρεση ενώπιον του Αρείου Πάγου. Ο Άρειος Πάγος σε συμβούλιο εκδίδει αμετάκλητο βούλευμα.