Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

Έκοψαν το νερό, σε καρκινοπαθή πολίτη. «Εγκληματική» ενέργεια για 36 ευρώ από αρμόδιους του Δήμου Ερμιονίδας

του Παύλου Δαγρέ*

Κύριε Εισαγγελέα, σε ανακοίνωση του στις 2 Ιουνίου 2016 ο κ. ΑΝΑΡΓΥΡΟΣ ΛΕΜΠΕΣΗΣ μεταξύ άλλων αναφέρει και τούτο: «Δήμαρχε είναι αλήθεια πως έκανα παρέμβαση σε εσένα και σου ζήτησα να επανασυνδέσεις το ΝΕΡΟ σε ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΗ συνδημότη μας με χαρτί από Νοσοκομείο που σας έδωσα, διότι ο συγκεκριμένος συνδημότης μας ήταν στην Αθήνα και έκανε χημειοθεραπεία. ΜΑΤΑΙΑ ΟΜΩΣ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΟΥ.
Άρπαξαν και από αυτόν τον ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΗ 36,4 ευρώ για να του επανασυνδέσουν αυτό το αγαθό που δικαιούται το ΝΕΡΟ.
Κι όλα αυτά …… με τιμολογιακή απόδειξη της ΔΕΥΑΕΡ!!!
(Σημ.: Υπήρχε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που ενέκρινε τα 36,4 ευρώ για διακοπή και επανασύνδεση;;;).
Το μόνο που παρέλειψε εδώ να αναφέρει ο κ. Ανάργυρος Λεμπέσης είναι ότι στο Δημοτικό Διαμέρισμα του πρώην Δήμου Ερμιόνης –όπου ο κ. Λεμπέσης υπήρξε για πολλά χρόνια Δήμαρχος– κόβουν στους συνδημότες του το νερό ΠΑΡΑΝΟΜΑ αφού έχουν επιβάλλει αναδρομικά ΧΑΡΑΤΣΙ 80% επί πλέον από το ποσό που είχαν υποχρέωση να πληρώσουν οι πολίτες για κατανάλωση νερού τα έτη 2012, 2013, 2014. Είναι μια χρέωση η οποία σύμφωνα με έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών είναι ΠΑΡΑΝΟΜΗ. Διότι άλλη κατανάλωση νερού θα κάνει ο δημότης όταν το κυβικό νερού τιμάται (0,30€) και άλλη όταν τιμάται (0,54€).


Αυτή η αυθαίρετη ενέργεια του Δήμου προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων. Μάλιστα ένας κάτοικος Ηλιοκάστρου απευθύνθηκε στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης. Η υπηρεσία αυτή διά του Ειδικού Επιθεωρητή κ. Στέργιου Δρόσου απέστειλε προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου το αρ. πρ. Φ. 400. 15/7134/27-3-2015 έγγραφο ζητώντας να εξετάσουν την καταγγελία του πολίτη. Το τμήμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Νομικών Προσώπων Τρίπολης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου αποστέλλει το Αρ. Πρωτ. 47698/3029 έγγραφο στις 7-7-2015 στο Υπουργείο Εσωτερικών στη Δ/νση οργάνωσης και λειτουργίας ΟΤΑ Τμήμα Νομικών Προσώπων, το οποίο έγγραφο κοινοποιεί:
α) Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης (υπόψη Ειδικού Επιθεωρητή  κ. Στέργιου Δρόσου),
β) στο Δήμο Ερμιονίδας και
γ) στη ΔΕΥΑ Ερμιονίδας.
Στο έγγραφο αυτό η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου αναφέρει ότι η αναδρομική χρέωση του 80% για πληρωμή τελών ύδρευσης τα έτη 2012,2013,2014 στους Δημότες της Δ.Ε. Ερμιόνης (πρώην Δήμου Ερμιόνης) δεν είναι νόμιμη.
Επίσης το Υπουργείο Εσωτερικών – όπου υπάγεται η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου έστειλε στις 15 Οκτωβρίου 2015 το Αρ. Πρωτ. 23503 έγγραφο για το οποίο έλαβαν γνώση.
α) Ο Υπουργός Εσωτερικών
β) Ο Υφυπουργός Εσωτερικών
γ) Ο Γενικός Γραμματέας Εσωτερικών
δ) Ο Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας
δ) Ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης
ε) Ο Δήμος Ερμιονίδας
στ) Η ΔΕΥΑ Ερμιονίδας,
όπου στο έγγραφο αυτό αναφέρεται ρητά ότι το αναδρομικό  τέλος του 80% για τα έτη 2012,2013,2014 δεν είναι νόμιμο.

Κύριε Εισαγγελέα, μετά το έγγραφο αυτό του Υπουργείου ο Δήμαρχος Ερμιονίδας θα έπρεπε να πειθαρχήσει και μέχρι νεωτέρας απόφασης θα έπρεπε να ζητήσει από τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΕΡ που ο ίδιος τον είχε τοποθετήσει, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στη θέση αυτή, να σταματήσει να εκβιάζει τους πολίτες ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΩΝΤΑΣ ΤΟΥΣ πως, αν δεν πληρώσουν το παράνομο αναδρομικό χαράτσι θα τους κόψει το νερό όπως και έκανε ακόμα και σε ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΗ τον μήνα Απρίλιο 2016, όπως καταγγέλλει ο πρώην Δήμαρχος Ανάργυρος Λεμπέσης.
Εντύπωση προκαλεί επίσης το ότι ο Δήμαρχος Ερμιονίδας κ. Σφυρής σε απάντησή του στις κατηγορίες του κ. Λεμπέση, πέραν του αλαζονικού του ύφους, έχει υποπέσει και σε σοβαρές ανακρίβειες όπως αναφέρω επί λέξη το τι δήλωσε στις 3 Ιουνίου 2016. «Σχετικά με το τέλος επανασύνδεσης (Σημ.: δηλαδή των 36,40 ευρώ) το τέλος χρεώνεται από τη ΔΕΥΑΕΡ και εισπράττεται από τη ΔΕΥΑΕΡ δηλαδή μπαίνει στο ταμείο της και κανένα οικονομικό όφελος δεν έχει ο Εργολάβος που έχει αναλάβει την εργασία αυτή και αυτό αναφέρεται ρητά στη σύμβαση».
Η σύμβαση όμως της ΔΕΥΑ Ερμιονίδας με τον εργολάβο, Απόφαση 59/2015 προβλέπει: «Αποφασίζουμε ομόφωνα την ανάθεση για τις εργασίες διακοπής και επανασύνδεσης υδρομέτρων Δ.Ε. Ερμιόνης στην Εταιρεία ……… με έκπτωση 2% (0,30€ - τριάντα λεπτά) για κάθε μονάδα εργασίες επί των 15,00€ χωρίς Φ.Π.Α. που έχουν προϋπολογισθεί για εργασία». Μήπως και τα 36,40€ καταλήγουν στον εργολάβο για το κοινωνικό έργο που προσφέρει να κόβει κατόπιν εντολής της Δημοτικής Αρχής – το νερό στους ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΕΙΣ, ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΣ κ.λ.π.
Από που άλλωστε πληρώνεται ο εργολάβος για το θεάρεστο αυτό έργο που προσφέρει. Μήπως έχει καταθέσει 20.000,00 χιλιάδες ευρώ, ως εγγυητική επιστολή, για να πάρει το έργο; Ο κ. Εισαγγελέας ας το ερευνήσει.
Κύριε Εισαγγελέα εδώ έχουμε να κάνουμε με συμπεριφορές, που θυμίζουν ομάδα εκβιαστών, που απειλούσαν και τρομοκρατούσαν τους πολίτες ακόμα και τους βαριά ασθενείς κόβοντας τους παράνομα το νερό παρότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου με το Αρ. Πρωτ. 47698/3029 έγγραφο στις 7-7-2015 και το Υπουργείο Εσωτερικών με το Α.Π. 23503 έγγραφο στις 15 Οκτωβρίου 2015 ενημέρωσε το Δήμο Ερμιονίδας δηλαδή και τον Δήμαρχο ότι το αναδρομικό τέλος 80% για τα έτη 2012,2013,2014 είναι μη νόμιμο. Ο Δήμαρχος αντί να καλέσει τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΕΡ και να του απαγορεύσει να κόβει το νερό σε όσους δεν πλήρωναν το παράνομο μέχρι αυτή τη στιγμή χαράτσι, δυστυχώς τον ενθάρρυνε αφού δεν έκανε το αυτονόητο.
Άρα για τη διακοπή νερού σε καρκινοπαθή στην Ερμιόνη τον μήνα Απρίλιο 2016 και σε τόσους άλλους συνυπεύθυνος είναι ο Δήμαρχος Ερμιονίδας.
Καλούμε τον κ. Εισαγγελέα όπως ζητήσει από τον Δήμο Ερμιονίδας την λίστα με τους μεγάλους οφειλέτες προς την ΔΕΥΑΕΡ.
Μήπως μεταξύ αυτών βρίσκονται και κάποιοι ιδιοκτήτες Ξενοδοχείων …… κ.λ.π.. Να διερευνηθεί αν και σε αυτούς έγινε διακοπή νερού. Διότι αν μια φορά δεν είναι σωστό να κόβουν το νερό σε ένα Ξενοδοχείο, άλλες εκατό φορές δεν είναι σωστό να στερήσουν το νερό σε έναν ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΗ.
Τέλος συγχαίρουμε την Εισαγγελία Πρωτοδικών Ναυπλίου που για την ποινική αυτή υπόθεση ενήργησε αστραπιαία διενεργώντας ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ προκαταρκτική εξέταση.
Καλούμε επίσης τον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών να εξετάσει γιατί η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου που εδρεύει στην Πάτρα αδιαφόρησε και παρήλθαν αρκετοί μήνες από την 15η Οκτωβρίου που το Υπουργείο απέστειλε το Α.Π. 23503 έγγραφο όπου αναφέρει ότι το 80% για τα έτη 2012,2013,2014 είναι μη νόμιμο, δεν εξέδωσε την οριστική απόφαση όπως προβλέπεται από τον κανονισμό του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ»;
Κύριε Εισαγγελέα θα πρέπει και εδώ να ερευνηθεί εάν υπάρχουν ποινικές ευθύνες κάποιων, για παράβαση καθήκοντος.

*Ο Παύλος Δαγρές (Κιν. 6943570958)
είναι ιατρός και εκπρόσωπος του Σωματείου «ΕΝΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ»


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΙΟΣ ΜΑΛΑΚΑΣ ΑΝΔΡΑΣ ΠΑΤΗΣΕ ΤΟ ΑΣΤΕΙΟ ΣΕ ΑΡΘΡΟ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΕ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΕΙΣ;