Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2016

Αργολίδα και Λακωνία χωρίς Τηλεοπτικούς Σταθμούς

Ένας από τους σκληρότερα πληττόμενους κλάδους στην Πελοπόννησο, λόγω των επιπτώσεων της κρίσης, είναι αυτός των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας.
Το Ραδιόφωνο πλήρωσε πρώτο τις αλλαγές του πεδίου. Στην Πελοπόννησο έκλεισαν δεκάδες Ραδιοφωνικοί Σταθμοί. Ακολούθησαν οι εφημερίδες. Δεν έχουν μείνει ούτε οι μισές. Τώρα ήρθε η σειρά των Τηλεοπτικών Σταθμών. Ήδη, τέσσερις εξ αυτών έβγαλαν μαύρο στις οθόνες. Η μονοπωλιακή σύμβαση παρόχου της  DIGEA και η διακοπή των διαφόρων προνομίων που απολάμβαναν (και ορθώς) από τους Δήμους, λειτούργησαν καταστρεπτικά.
Μετά τον σταθμό του RTP της Κορινθίας, ακολούθησε το ΜΑΧ, στην Αργολίδα, το ΕΛΛΑΔΑ στην Λακωνία και τώρα το DR πάλι στην Αργολίδα. 


Οι μικρές Περιφερειακές Ενότητες της Λακωνίας και της Αργολίδας έμειναν χωρίς Τοπικούς Τηλεοπτικούς Σταθμούς και τα γεγονότα καλύπτονται πλέον από όσους Περιφερειακούς σταθμούς έχουν αναπτύξει δίκτυα συνεργασιών ή διατηρούν τοπικά συνεργεία.
Είναι μια εξέλιξη δυσάρεστη. Όχι μόνον γιατί κάποιοι χάνουν τις δουλειές τους, αλλά κυρίως γιατί κάποιες εκδηλώσεις λαογραφικού χαρακτήρα δεν θα τυχαίνουν ζωντανής και σημαντικής προβολής.
Προσωπικά δεν με ενοχλεί καθόλου το γεγονός ότι η γραμματέας του Χειβιδόπουλου δεν θα έχει που να τηλεφωνήσει για να τρέχουν οι κάμερες να καταγράψουν την ανοηταίνουσα προβολή του εγώ του. Ούτε θα μου λείψουν οι δηλώσεις, επ’ ευκαιρία της παρουσίας του Ανδριανού, του Μανιάτη και τώρα του Γκιόλα, στα μνημόσυνα, τις πίτες και τις διάφορες εκδηλώσεις (σάμπως έλεγαν και τίποτε άλλο εκτός από το «δοξάστε με»).
Θα μου λείψει όμως η προβολή που, με αυτοθυσία και πολύ κόπο έκαναν τα τέσσερα αυτά κανάλια σε περιστατικά που απαιτούσαν προβολή, όπως οι συγκεντρώσεις των αγροτών ή οι δηλώσεις των εμπόρων και επαγγελματιών κλπ. Θα μου λείψουν ακόμα και οι εκπομπές λόγου, μέσα από τις οποίες έβλεπες το επίπεδο το ομιλούντων και μάθαινες πράγματα (ενίοτε) χρήσιμα.
Ο χρόνος θα δείξει αν και κατά πόσον ήταν αναγκαία και χρήσιμα τα κανάλια αυτά στην κοινωνία. Θα δείξει επίσης αν τα διάφορα Site θα μπορέσουν να αναπληρώσουν την ανάγκη πληροφόρησης, χωρίς τις παθογένειες που υπήρχαν.
Όπως και να είναι, η πολυμορφία και η διαφορετικότητα ποτέ δεν έβλαψαν. Αντιθέτως δίνουν την ευκαιρία στον πολίτη να επιλέγει και να διατηρεί στην ζωή τα ΜΜΕ που αξίζει να υπάρχουν. Στον Πολίτη όμως, όχι στους συστημικούς και τους εξουσιαστές μας.

Πολύδωρος Ιππ. Δάκογλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: