Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

Οι Δημοτικοί και Περιφερειακοί Συμπαραστάτες του Πολίτη σε Πανελλήνια Συνδιάσκεψη

Οι Δημοτικοί και Περιφερειακοί Συμπαραστάτες του Πολίτη και της Επιχείρησης αντάλλαξαν απόψεις και κατέθεσαν τους προβληματισμούς τους προσπαθώντας να προσδιορίσουν το κοινό πλαίσιο που θα κινηθούν κατά τη νέα περίοδο. Οι συζητήσεις έγιναν κατά τη διάρκεια της δεύτερης Πανελλήνιας Συνδιάσκεψης του Δικτύου Δημοτικών και Περιφερειακών Συμπαραστατών που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο, από τις 23 ως τις 25 Οκτωβρίου 2015.


Στην ιστορία του θεσμού αναφέρθηκε ο κ. Βασίλης Σωτηρόπουλος  Συμπαραστάτης του Πολίτη και  της Επιχείρησης  στην Περιφέρεια Αττικής, επισημαίνοντας: «Μπορεί στην Ελλάδα να θεωρούμε τον Συμπαραστάτη μια καινοτομία, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όμως ο θεσμός μετράει αιώνες. Η δυνατότητα του πολίτη να προσφεύγει στην εξωδικαστική επίλυση διαφορών με τις δημοτικές υπηρεσίες, χωρίς να χρειάζεται δηλαδή να κινήσει χρονοβόρες και κοστοβόρες διαδικασίες, είναι αναπόσπαστο στοιχείο του κράτους δικαίου.
Ο Συμπαραστάτης διασφαλίζει ότι μια διαφορά μπορεί να λυθεί με διαμεσολάβηση, τηρώντας τις αρχές της ίσης μεταχείρισης, της αμεροληψίας και της διαφάνειας. Η λειτουργία του θεσμού πρέπει να είναι πρωταρχική μέριμνα κάθε δημοτικής και περιφερειακής αρχής.»
Tη θέση του θεσμού στο σήμερα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης παρουσίασε ο κ. Χρήστος Βασματζίδης, Συμπαραστάτης  του Δημότη και της Επιχείρησης στο Δήμο Αλεξανδρούπολης: «Χρειάστηκε πολύ δουλειά για την εμπέδωση της λειτουργίας του θεσμού, καθώς οι πολίτες δεν ήταν εξοικειωμένοι με διαδικασίες διαμεσολάβησης, ενώ υπήρχαν περιπτώσεις άγνοιας βασικών τους δικαιωμάτων. Στην εποχή της κρίσης, ο θεσμός του Συμπαραστάτη εισήγαγε κάτι καινούριο και πρέπει να διαφυλαχθεί και να προστατευθεί ως πυρήνας μία διαφορετικής δημοκρατικής αντίληψης. Η προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου, ατομικών και πολιτικών έχει γίνει το ερωτηματικό της συζήτησης. Ο θεσμός του Συμπαραστάτη έρχεται ακριβώς για να δώσει βεβαιότητες ή τουλάχιστον να συμβάλλει με στέρεες απαντήσεις, στο αυτοδιοικητικό τοπίο.
Είναι ο ενδιάμεσος διαμεσολαβητής μεταξύ δημότη και υπηρεσιών του Δήμου, που έχει ως σκοπό να συνδράμει στην καταπολέμηση  φαινομένων κακοδιοίκησης. Το ζήτημα για την ολοκλήρωση της επιτυχούς διαμεσολάβησης είναι η πρόκληση εμπιστοσύνης ή αλλιώς η αξιοπιστία. Να πείσει τη διοίκηση για την ορθότητα των απόψεών του’’.
Ο Συντονιστής του Δικτύου κ. Ευάγγελος Μιχάλης, Συμπαραστάτης στον Δήμο Σαρωνικού επισήμανε: «Ο Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης αποτελεί την πρώτη αιρετή ανεξάρτητη αρχή διαμεσολάβησης στη Δημόσια Διοίκηση και μάλιστα στο πιο κοντινό θεσμό στον πολίτη αυτόν της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», παρουσίασε δε στατιστικά στοιχειά από τις ετήσιες εκθέσεις των Συμπαραστατών που αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα του θεσμού αφού το 80% των υποθέσεων που έφτασαν στον Συμπαραστάτη διευθετήθηκαν πλήρως !
Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του ο Συντονιστής του Δικτύου  Δημοτικών και Περιφερειακών   Συμπαραστατών τόνισε:
«Οι μόνοι χαμένοι από την ύπαρξη του θεσμού του Συμπαραστάτη στη Τοπική Αυτοδιοίκηση, είναι οι Δήμοι και οι Περιφέρειες που δεν έχουν εκλέξει»!

Γραπτό χαιρετισμό απηύθυνε  ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο θεσμό ως ένα σημαντικό εργαλείο για το πολίτη που συμβάλλει στη διεκπεραίωση των αιτημάτων του και αποκαθιστά τις αδικίες όταν προκύπτουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: