Κυριακή 24 Μαΐου 2015

«Κάθε Πέμπτη κύριε Γκρην»….. Στο Θέατρο Τριανόν την Τρίτη 26 Μαΐου 2015 με δύο παραστάσεις στις 19:00 και 21:30, με ελεύθερη είσοδο

Οι δημιουργοί της παράστασης. Από αριστερά προς τα δεξιά,
Αποστόλης Κόκκαλης, Κώστας Αμαραντίδης
και Άρτεμις
  Νέστορα.
3 νέοι δημιουργοί
μιλάνε στην ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
και στον Μηνά Πρώιμο

Μια κωμωδία που καταλήγει σε ένα κοινωνικό δράμα. Θέμα του η μοναξιά της 3ης ηλικίας, η μοναξιά εν γένει στην οποία καταλήγει κάποιος έπειτα από την απόλυτη αντιμετώπιση των διαπροσωπικών του σχέσεων, ο ρατσισμός για τις επιλογές του άλλου ή απλά για την φύση του.
Το έργο πραγματεύεται τις σχέσεις ενός ηλικιωμένου(κύριος Γκρην) και ενός νεαρού (Ρος).  Έπειτα από ένα ατύχημα και μια δικαστική απόφαση, πρέπει επί έξι μήνες κάθε Πέμπτη να περνάνε το απόγευμα παρέα, στο σπίτι του γηραιού κυρίου.  Το πολυβραβευμένο και πολλάκις μεταφρασμένο έργο του Τζεφ Μπάρον  «Κάθε Πέμπτη κύριε Γκρην» γράφτηκε το 1996.
Συναντήσαμε τους φοιτητές που ανεβάζουν την παράσταση, τον Αμαραντίδη Κων/νο (Σκηνοθεσία - κύριος Γκρην), τον Αποστόλη Κόκκαλη (Ρος) και την Άρτεμις Νέστορα (Υπεύθυνη επικοινωνίας). Οι απαντήσεις που έδωσαν στις ερωτήσεις που θέσαμε  στον καθένα, ζητώντας τους να αναδείξουν στοιχεία της πρωτοβουλίας τους αλλά και της ζωής τους, έχουν πολύ ενδιαφέρον. Να τι μας είπαν για το έργο, τους ρόλους και … την ζωή τους στο Ναύπλιον.


Σκηνή από το έργο. Αριστερά ο Κώστας Αμαραντίδης
και δεξιά ο Αποστόλης Κόκκαλης.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Κώστα Αμαραντίδη σκηνοθετείς και παίζεις τον υπέργηρο κ. Γκρην. Ο ρόλος στο έργο που έχεις επιλέξει έχει κάποιες αντικειμενικές δυσκολίες φαντάζομαι….
Αμαραντίδης: Είναι ένας κόντρα ρόλος λόγο ηλικίας για μένα. Άνθρωπος αρκετά μοναχικός, δύσκολος, γκρινιάρης. Περιθωριακός. Η σχέση μου με τον παππού μου, που δυστυχώς απεβίωσε πρόσφατα μου έδωσε «τροφή» για μπω στο πετσί του ρόλου. Να εντρυφήσω σε όλα αυτά που για εμάς τους νέους φαίνονται σαν κατάλοιπα, σαν δεισιδαιμονίες. Η παράσταση πιστεύω έχει να πει πολλά στη πόλη του Ναυπλίου, αναφέρεται στο χάσμα μεταξύ της παλαιότερης και της νέας γενιάς που στο τέλος της παράστασης θα δούμε ότι μοιράζονται πολλά κοινά μεταξύ τους όπως οι Ναυπλιώτες μεγάλης ηλικίας με τους νεώτερους.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Αποστόλη μίλησέ μας για το ρόλο σου στο έργο και ο «ρόλος» σου στο Ναύπλιο;
Αποστόλης Κόκκαλης: Υποδύομαι τον νεαρό που εργάζεται σε πολυεθνική εταιρία που «κατασκευάζει» χρήματα, μια τράπεζα. Υποδύομαι έναν ευαίσθητο και απόμακρο άνθρωπο που δεν δέχεται το άγγιγμα και είναι δύσκολο να μπει στη ζωή κάποιου άλλου και να συμβιβαστεί με τα θέλω κάποιου ηλικιωμένου ανθρώπου. Όλα ξεκίνησαν όταν χτύπησε τον υπερήλικα κ. Γκρην  με το αμάξι του και ο δικαστής του επιδίκασε, ως κοινωνική προσφορά, να τον επισκέπτεται κάθε Πέμπτη, επί έξι μήνες και να τον βοηθά σε ότι  χρειάζεται. Από την αρχή η σχέση τους είναι γεμάτη εμπόδια επικοινωνίας. Κατάγομαι από τον Βόλο και από μικρός κάναμε θεατρικές παραστάσεις στο σχολείο και το σκεπτικό μου ήταν να κατέβω Αθήνα να κυνηγήσω το όνειρο μου. Τελικά πέρασα στο Ναύπλιο και η πρώτη μου σκέψη όταν αντίκρισα την πόλη ήταν «Τι μαγική πόλη». Κατοικώ στην Παλιά πόλη και είμαι πολύ ευχαριστημένος. Θα ‘θελα στο μέλλον να επιστρέψω στο Ναύπλιο.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Άρτεμις είσαι από την Κοζάνη, πως κατέληξες στη σχολή του Ναυπλίου;
Άρτεμις Νέστορα: Προτίμησα τη Σχολή του Ναυπλίου γιατί πάντα ήθελα να την ζήσω σαν πόλη. Μακάρι να μπορέσω να μείνω μόνιμα. Είναι μαγεία. Είμαι η υπεύθυνη επικοινωνίας του έργου και ο ρόλος μου είναι η προώθηση του. Έχω συμμετάσχει ως ηθοποιός και χορεύτρια σε πολλές παραστάσεις και θέλω μέσω της τέχνης να ανακαλύψω περισσότερο τον εαυτό μου.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Η Αργολίδα  πως αντιμετωπίζει τη σχολή σας ;
Αμαραντίδης Κ: Ο δήμος Ναυπλίου και οι τοπικοί φορείς έχουν αρχίσει και βλέπουν το πανεπιστήμιο με άλλο μάτι τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο σαν φοιτητικό τουρισμό άλλα και πολιτισμικά, με δράσεις, θεατροδρόμια  που βοηθάνε  την πόλη του Ναυπλίου και μόνο κέρδος μπορεί να έχει από αυτό. Μέσω των θεατρικών ομάδων προσπαθούμε να δώσουμε μια καλλιτεχνική πνοή. Θα έπρεπε να έχουμε ένα Φεστιβάλ θεάτρου που θα μαζεύει κόσμο από όλη την Ελλάδα. Το Ναύπλιο θα μπορούσε να έχει μια πολύ δυναμική Σχολή Καλών Τεχνών και όχι ένα τμήμα Θεατρικών Σπουδών. Ο Δήμαρχος κ. Κωστούρος έχει δείξει ότι έχει θέληση σε αντίθεση  με προηγούμενους τοπικούς άρχοντες. Το Άργος και ιδιαίτερα ο κ. Καμπόσος έχει στηρίξει τις θεατρικές ομάδες και δίνει ευκαιρίες για παραγωγές στο θέατρο της οδούς Ατρέως, στο Μπουσουλοπούλιο. Ελπίζουμε ότι ο Δήμος Ναυπλιέων να μπορέσει να «κάμψει» την γραφειοκρατία και να ξεκινήσει ανακαίνιση στο θέατρο Τριανόν  που θα έπρεπε και μπορούσε να είναι ένα κόσμημα για την πόλη μας. Να πω τέλος ότι οι χώροι για πρόβες είναι δυσεύρετοι.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Το θέατρο στο σχολείο. Πόσο ουτοπικό είναι να συμβεί;
Άρτεμις Νέστορα:  Είναι αναγκαίο να υπάρχουν στα σχολεία θεατρικές δραστηριότητες και να ανοίξουν οι πόρτες για τους θεατρολόγους και τους θεατροπαιδαγωγούς. Η επόμενη μου σκέψη είναι να ασχοληθώ με το παιδαγωγικό και να καταφέρω να συνδυάσω την τέχνη με τα παιδιά.
Αμαραντίδης Κ: Από τις πρακτικές που ήδη κάνουν τα παιδιά στα σχολεία της Αργολίδας το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι τρελαίνονται  για μάθηση που προέρχεται μέσα από το θέατρο και μέσα από το θεατρικό παιχνίδι. Δεν πρέπει να παραβλέψουμε ότι στο θέατρο βρίσκεις τον πιο «καθαρό λόγο» το ρυθμό και της μουσικότητας της γλώσσας μας.

Το έργο "Κάθε Πέμπτη Κύριε Γκρην",  θα ανέβει στο θέατρο Τριανόν  την Τρίτη 26 Μαΐου 2015 με δύο παραστάσεις στις 19:00 και 21:30, με ελεύθερη είσοδο, από την θεατρική ομάδα  χΑ' και υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Ναυπλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: