Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Μπαρού: «Συστρατεύομαι με τον Δημήτρη Κωστούρο στην κοινή προσπάθεια καλώντας όλους τους συντοπίτες μου να κάνουν το ίδιο»

Ραφαήλ Μπαρού:
Στην πρώτη γραμμή των κοινωνικών διεκδικήσεων
Ο παλαιότερος και ιδιαιτέρως δημοφιλής Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Ναυπλιέων, Ραφαήλ Μπαρού (επί 20 χρόνια Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ναυπλίου), ανακοίνωσε την απόφασή του να συστρατευτεί με τον Δημήτρη Κωστούρο καλώντας και τους συντοπίτες του να συστρατευτούν και αυτοί μαζί τους.
Ο Ραφαήλ Μπαρού, που είχε πολιορκηθεί πολύ στενά και από την παράταξη του Χρήστου Γραμματικόπουλου, αιτιολόγησε την απόφασή του λέγοντας ότι «ο κ. Κωστούρος είναι ένας άνθρωπος που τον διακρίνει συνέπεια λόγων και πράξεων και έχει συγκεκριμένο όραμα για το Ναύπλιο». Προχώρησε μάλιστα περισσότερο και δήλωσε «αισιόδοξος για το τελικό αποτέλεσμα».
Ολόκληρη η δήλωση του Ραφαήλ Μπαρού έχει ως εξής:

ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ: Έφτασε τους 56 υποψήφιους ο Γιάννης Γεωργόπουλος

Γιάννης Γεωργόπουλος
Η "Δυνατή Ερμιονίδα", ανακοίνωσε, τα ονόματα 4 ακόμη υποψηφίων συμβούλων ανεβάζοντας στους 56 τους δημοσίως ανακοινωθέντες υποψηφίους της.

Οι 4 νέοι υποψήφιοι είναι:
53. Καλαμαράς Κωνσταντίνος του Ευαγγέλου - Θερμησία
(αυτοκινητιστής - μεταφορέας).
54. Στάθης Αργύρης του Γεωργίου - Ηλιόκαστρο (σύγχρονα δομικά - μάρμαρα).
55. Οικονόμου Μαρία του Αναργύρου - Ερμιόνη (νηπιαγωγός).
56. Γκολεμά-Αραπάκη Χριστίνα του Αναργύρου - Ερμιόνη
(νηπιαγωγός).
Η ανακοίνωση της παράταξης «Δυνατή Ερμιονίδα» του υποψηφίου Δημάρχου Γιάννη Γεωργόπουλου καταλήγει:

Ο Τάσος Τόκας παρουσιάζει ενώπιον των Δημοτών το πρόγραμμά του

Η πρώτη προεκλογική συνάντηση της ΝΕ.ΔΥ.Π.ΕΡ, με Δημότες του Δήμου Ερμιονίδας, πραγματοποιήθηκε χθες στο Δημοτικό Σχολείο Πορτοχελίου, όπου ο επικεφαλής της ΝΕ.ΔΥ.Π.ΕΡ. και υποψήφιος Δήμαρχος Ερμιονίδας κ. Τάσος Τόκας παρουσίασε τις προγραμματικές θέσεις της νεοϊδρυθείσας παράταξης.
Αναφέρθηκε «στις κατευθυντήριες αρχές και τις προτεραιότητες της παράταξης για την διαχείριση των θεμάτων που θα πρέπει να αντιμετωπίσει ο Δήμος Ερμιονίδας την επόμενη πενταετία, προς όφελος των δημοτών».
Αναφέρθηκαν τα ονόματα των υποψηφίων συμβούλων του συνδυασμού και

ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ: Ανακοίνωθηκαν 29 υποψήφιοι της «Ρι.Κ.Ερ. Συμμετοχή»

Η «Ριζοσπαστική Κίνηση Ερμιονίδας Συμμετοχή» ανακοίνωσε, χθες 30 Μαρτίου, «την πρώτη ομάδα υποψηφίων για τις εκλογές του Μαΐου 2014».

Με την ευκαιρία της ανακοίνωσης των πρώτων ονομάτων υποψηφίων Συμβούλων η «Ριζοσπαστική Κίνηση Ερμιονίδας ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ» επανέλαβε την δέσμευσή της «από την ίδρυση της κίνησης ως σήμερα, αλλά και για το μέλλον ότι θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για ν’ αλλάξει πορεία ο Δήμος Ερμιονίδας. Ερχόμαστε σε ρήξη με το τοπικό κατεστημένο σύστημα και σε πρόσωπα αλλά κυρίως στη νοοτροπία. Στόχος η ανατροπή τώρα! Για ένα Δήμο αντάξιο των προσδοκιών, δίπλα στον πολίτη και με την ουσιαστική συμμετοχή του πολίτη».

ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΗΣ ΡΙ.Κ.ΕΡ. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

Οι υποψήφιοι του ΚΚΕ στους Δήμους και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Νίκος Γόντικας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
Νίκος Γόντικας, δημ. υπάλληλος - εφοριακός, μέλος ΕΠ Πελοποννήσου, περιφερειακός σύμβουλος Περιφέρειας Πελοποννήσου, μέλος ΔΣ Σωματείου Εργαζομένων ΔΟΥ Αρκαδίας - Λακωνίας - Μεσσηνίας.

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ
ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ: Ναυσικά Μπαβέλη, αγρότισσα, δημοτική σύμβουλος Δήμου Αργους - Μυκηνών.
ΑΡΚΑΔΙΑΣ: Βαγγέλης Γούργαρης, συνταξιούχος Εργ. ΔΕΗ, περιφερειακός σύμβουλος Περιφέρειας Πελοποννήσου.
ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ: Ηλίας Μπράβος, συνταξιούχος εκπαιδευτικός.
ΛΑΚΩΝΙΑΣ: Δημήτρης Μαστρογιαννόπουλος, συνταξιούχος εκπαιδευτικός.
ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ: Νίκος Διασάκος, οδοντίατρος, δημ. σύμβουλος Καλαμάτας, μέλος ΔΣ Συλλόγου Οδοντιάτρων Καλαμάτας.

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ

Δήμητρα Λυμπεροπούλου: Η μόνη γυναίκα υποψήφια περιφερειάρχης στην Πελοπόννησο


Δήμητρα Λυμπεροπούλου

 
Οι Οικολόγοι Πράσινοι Πελοποννήσου αποφάσισαν την κάθοδό τους στις προσεχείς περιφερειακές αυτοδιοικητικές εκλογές με επικεφαλής, στην Πελοπόννησο, την Δήμητρα Λυμπεροπούλου, μοναδική γυναίκα υποψήφια.

«Σε μια εποχή που το μάρμαρο της ανάπτυξης καλείται να πληρώσει το περιβάλλον και ο άνθρωπος, η  κάθοδος  Πράσινου Αυτοδιοικητικού ψηφοδελτίου για την Πελοπόννησο είναι επιβεβλημένη», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους με την οποία αναγγέλλουν την υποψηφιότητα

Ο Κοινωνικός Ρόλος της Αυτοδιοίκησης σε Συνθήκες Κρίσης

Δημήτρης Κρίγγος
άρθρο του Δημήτρη Κρίγγου
Δημοτικού Συμβούλου Άργους-Μυκηνών
 
Τα στοιχεία για τις κοινωνικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας, που περιλαμβάνονται στην πρόσφατη (Ιανουάριος 2014) «Τριμηνιαία Έκθεση» του «Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους» της Βουλής των Ελλήνων (η οποία αναφέρεται στην περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2013), είναι συγκλονιστικά και από κάθε άποψη αποκαλυπτικά. Αποτυπώνουν, με την αδιάψευστη γλώσσα των αριθμών, την οδυνηρή κοινωνική πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί στην πατρίδα μας, και καταγράφουν – χωρίς εξωραϊσμούς ή παρασιωπήσεις – τη δυσχερή θέση στην οποία έχουν περιέλθει ευρύτατα στρώματα της Ελληνικής κοινωνίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατίθενται στην έκθεση αυτή, οι άνεργοι στη χώρα μας (που ανέρχονται πλέον στο 27 % του ενεργού πληθυσμού), είναι σήμερα κατά 1 εκατομμύριο περισσότεροι από όσους ήταν πριν την έναρξη της κρίσης.

Οι Πελοποννήσιοι έχασαν τη μισή τους περιουσία. 50% κάτω οι τιμές οικοπέδων και διαμερισμάτων σε Αργολίδα και Λακωνία.

Οι κατοικίες πωλούνται κάτω από τις αντικειμενικές αξίες καθώς υπάρχει υπερβάλλουσα προσφορά κυρίως σε Πάτρα, Τρίπολη, Καλαμάτα, Ναύπλιο, Αργος και παράλιο Άστρος. Η πτώση τιμών, κυρίως σε Πάτρα και Ναύπλιο, ξεπερνά το 30%, ενώ φθηνότερα πάνω από 40% δίνονται τα οικόπεδα Επενδυτικά κεφάλαια από το εξωτερικό από το 2015 και ύστερα περιμένει η αγορά ακινήτων προκειμένου να «αναστηθεί», έπειτα από μία 7ετία βίαιης κατάρρευσης. Όπως αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής» η κατάσταση στην αγορά ακινήτων στην Πελοπόννησο καταγράφει μειούμενη υποχώρηση των τιμών σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας F.V.A.T. Advisor, η οποία επισημαίνει ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ανάκαμψης εξαιτίας των έργων υποδομής αλλά και τουριστικών projects (νέο ξενοδοχείο Nikki στην Αργολίδα, επένδυση 80 εκατ. ευρώ της Grace Hotels στην Καλαμάτα, επενδύσεις 100 εκατ. στο Costa Navarino)

Δημόκριτος: Πως θα κερδίσετε την ψυχική σας γαλήνη

Ο Δημόκριτος από την πλούσια κατά τον πέμπτο αιώνα θρακική πόλη των Αβδήρων είναι γνωστός κυρίως για τη συμβολή του στην ανάπτυξη και συστηματοποίηση της ατομικής θεωρίας που είχε συλλάβει ο Λεύκιππος. Θεμελιώδης αρχή της θεωρίας αυτής είναι ότι η ύλη αποτελείται από αδιαίρετα σωματίδια, τα οποία χωρίζονται μεταξύ τους από το κενό και διαφέρουν ως προς το σχήμα, τη διάταξη και την κατάστασή τους -διαφορές που εξηγούν την ποικιλία στη φύση. Όσα αποσπάσματα ωστόσο μας έχουν σωθεί από τον Δημόκριτο προέρχονται στη συντριπτική τους πλειονότητα από τα ηθικά του έργα και εκφράζουν απόψεις παρόμοιες με αυτές του Επίκουρου. Το ηθικό ιδεώδες του Δημόκριτου συνίσταται στην προστασία των ατόμων της ψυχής από βίαιες ψυχικές αναστατώσεις. Στο παρατιθέμενο απόσπασμα από το έργο Περὶ εὐθυμίης (= Σχετικά με την ευδιαθεσία, την ψυχική γαλήνη) ο Δημόκριτος διατυπώνει την άποψη ότι η ευδιαθεσία επιτυγχάνεται με την αποφυγή των ακραίων καταστάσεων της στέρησης και του κορεσμού, και τη "συμμετρία" του βίου, δηλ. τη μετρημένη ζωή. Ενδεικτική της σχέσης των ηθικών απόψεων του Δημοκρίτου με τη φυσική του είναι η χρήση πολλών αφηρημένων όρων στην αρχή του αποσπάσματος.

Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Για δεύτερη φορά σε ένα μήνα ο Βουδούρης στο Ναύπλιον

Βουδούρης (αριστερά) και Πατσαρίνος (δεξιά)
* Πατσαρίνος: Βιώσαμε 3,5 χρόνια αδιαφάνειας και αναποτελεσματικότητας
* Βουδούρης: «Μόνος αντίπαλος είναι το σύστημα Τατούλη». «Μπορούμε να Νικήσουμε»!

Προερχόμενος από την Κόρινθο (όπου μίλησε το πρωί) και οδεύοντας προς την Σπάρτη (όπου θα μιλήσει αύριο), ο Οδυσσέας Βουδούρης μίλησε σε συγκέντρωση φίλων της Περιφερειακής Αυτοδιοικητικής Παράταξης «Η Πελοπόννησος Πρώτα», της οποίας και είναι ο υποψήφιος Περιφερειάρχης.
Πριν από τον Οδυσσέα Βουδούρη, μίλησε ο Περιφερειακός Σύμβουλος Πελοποννήσου Νίκος Πατσαρίνος, ενώ μετά τις ομιλίες τους, δόθηκε ο λόγος και μίλησαν οι κ.κ. Αντωνόπουλος, Παππάς, Γκιόλας, Ντούτσος, Κωστάκης και Γαβρήλος.
Παρέστησαν οι υποψήφιοι Δήμαρχου Ναυπλίου κ. Κοκκινόπουλος, Ερμιονίδας κ. Λυμπερόπουλος συνοδευόμενοι από υποψηφίους των συνδυασμών τους. Παρέστη ακόμη ισχυρή αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ Επιδαύρου.

ΝΑΥΠΛΙΟΝ: Έφτασαν τους 35 οι υποψήφιοι της «Αυτοδιοικητική Ριζοσπαστική Ανατροπή»

Η δημοτική παράταξη «Αυτοδιοικητική Ριζοσπαστική Ανατροπή», με υποψήφιο Δήμαρχο Ναυπλιέων τον γνωστό ιατρό κ. Παντελή Κοκκινόπουλο, έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα 15 ακόμη υποψηφίων δημοτικών συμβούλων, τους οποίους και χαρακτηρίζει ως ενεργούς πολίτες.
Οι 15 νέοι υποψήφιοι είναι:
1) Βαμβακάρης Νίκος- συνταξιούχος μηχανικός Ολυμπιακής Αεροπορίας
2) Καββαθά Μάνια- άνεργη εκπαιδευτικός
3) Καψούρος Γιώργος- αγρότης
4) Κοτίτσα Κλοντίν- παιδαγωγός
5) Κουκουφιλίππου Γιάννης- ηλεκτρολόγος- μηχανικός- Δημόσιος Υπάλληλος
6) Κουλεντιανός Γιώργος, εργαζόμενος ΕΚΑΒ

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Οι Μανώλης Φλωρής και Χρήστος Μπαλαμπάνης ήταν εκ των πρωτεργατών δημιουργίας της «Προοδευτικής Παράταξης Ερμιονίδας»

Οι κ.κ. Φλωρής και Μπαλαμπάνης έχουν από πολλών ετών
κοινή πολιτική και αυτοδιοικητική πορεία.
Η μεγάλη δημοσιότητα που δόθηκε στην κοινή δήλωση προσχώρησης των εν ενεργεία Δημοτικών Συμβούλων κ.κ. Φλωρή και Μπαλαμπάνη στον συνδυασμό «Δυνατή Ερμιονίδα» του κ. Γιάννη Γεωργόπουλου, είχε ως αποτέλεσμα την έκδοση σχετικής ανακοίνωσης από πλευράς του κ. Δημήτρη Καμιζή (μέλη της Δημοτικής Παράταξης του οποίου ήσαν και οι δύο). Αμέσως μετά, σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και ο υποψήφιος Δήμαρχος και επικεφαλής της νεοσύστατης Δημοτικής Παράταξης «Προοδευτική Παράταξη Ερμιονίδας», κ. Τάσος Λάμπρου.
Χαρακτηριστικό της ανακοίνωσης Λάμπρου είναι το κόσμιο ύφος που χρησιμοποιεί, επαληθεύοντας το πολιτικό ήθος που τον διακρίνει και η αποκάλυψη ότι  «οι κ.κ. Φλωρής και Μπαλαμπάνης, ήταν από τους πρώτους ένθερμους υποστηρικτές δημιουργίας της «Προοδευτικής Παράταξη Ερμιονίδας».
Διαβάστε την ανακοίνωση Λάμπρου.

Αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας νεκρός. Έπεσε από τον 4ο όροφο

Αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας έχασε τη ζωή του το βράδυ του Σάββατου ύστερα από πτώση, από τον 4ο όροφο πολυκατοικίας των Αθηνών όπου ήταν η κατοικία του.
Η ολιγόλογη ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας δεν αναφέρει λεπτομέρειες για την οικογενειακή κατάσταση του, ούτε και για τα αίτια του θλιβερού συμβάντος:
Όπως έγινε γνωστό, πρόκειται για έναν 43χρονο Αξιωματικό, Τεχνικό της Πολεμικής Αεροπορίας, για την σωτηρία της ζωής του οποίου, οι γιατροί του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας, έδωσαν 5ωρη μάχη για να τον κρατήσουν στην ζωή, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Ερμιονίδα: 7+1 σχόλια (30-3-2014)

Με την παιδική χαρά, στο Πόρτο Χέλι, έχει «πέσει πολύ γέλιο»…Τριάντα χιλιαρικάκια τους έδωσε τότε, ο ΣΦΙΠ για να την φτιάξουν… Και σίγουρα, δεν την κατασκεύασε ο Δήμαρχος, αλλά οι εργάτες….Πως το λένε εκείνο; «Το αιγαίο ανήκει στα ψάρια του… και η παιδική χαρά, στα παιδάκια»…

Υπερηφανεύονται, οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, για τα έργα που… άλλοι έκαναν παλαιότερα και άλλοι για τα έργα, που θα κάνουν σε περίπτωση, που αναλάβουν…Ρε παιδιά, η επιβλητική  χωματερή στα Δίδυμα, έχει «Πατέρα», ή  είναι «ορφανούλα», σαν την …Ήττα;

ΑΡΓΟΣ: Ο Μιχάλης Χασάπης ξεκίνησε επιθετικά κατά Καμπόσου

Μιχάλης Χασάπης
Καμπόσος Δημήτρης
Οι απαντήσεις στην τηλεοπτική «ανάκριση», εφ’ όλων των πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής, στην οποία υπέβαλε ο Άγγελος Δρίτσας τον Δημήτρη Καμπόσο, προκάλεσαν πλήθος σχολίων, στην πλειονότητά τους θετικών. Προκάλεσαν όμως, όπως ήταν φυσικό, και αντιδράσεις των αντιπολιτευομένων παρατάξεων.
Ο υποψήφιος Δήμαρχος Άργους Μυκηνών, Μιχάλης Χασάπης, σχολιάζοντας τα όσα αναφέρθηκαν από τον Δημήτρη Καμπόσο, επικέντρωσε την κριτική του στην παραστατικότητα και τον τρόπο που απαντούσε ο Δήμαρχος καθώς και σε θέματα που αφορούσαν τον λειτουργούντα προ 4ετίας δήμο Λέρνας.
Διαβάστε τις δηλώσεις του Μιχ. Χασάπη.

3 νέους υποψηφίους ανακοίνωσε ο Χρήστος Γραμματικόπουλος

Μαρία Ράλλη
Συνεχίζοντας την τμηματική δημοσιοποίηση των υποψηφίων του συνδυασμού του (Ναύπλιο. Νέα Ελπίδα), ο Χρήστος Γραμματικόπουλος έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα τριών ακόμη υποψηφίων.
Πρόκειται για την Μαρία Ράλλη, τον Κώστα Κυμπουρόπουλο και τον Χρήστο Κούτρα.

Η Μαρία Ράλλη, η μεγάλη άτυχη των προηγούμενων δημοτικών εκλογών, που λόγω συστήματος δεν εκλέχθηκε αν και είχε έρθει πρώτη σε σταυρούς προτίμησης μεταξύ όλων των συνυποψηφίων της, αναφερόμενη στην υποψηφιότητά της δήλωσε:
"Συμμετέχοντας ενεργά στα δημοτικά δρώμενα τα τελευταία χρόνια, βλέπω ξεκάθαρα την επιτακτική ανάγκη  αλλαγής στο Δήμο μας. Όλα τα άξια στελέχη της παράταξης μας μαζί με τον Χρήστο Γραμματικόπουλο είμαστε έτοιμοι να οδηγήσουμε τον δήμο μας από το χθες στο αύριο". Η ίδια, έχει σπουδάσει οικονομικά με ειδίκευση στη μηχανογραφημένη λογιστική. Εργάστηκε στις οικονομικές υπηρεσίες του Ομίλου Βαρδινογιάννη. Σήμερα εργάζεται στην επιχείρηση που διατηρεί η οικογένειά της. Είναι παντρεμένη με τον Βασίλη Πιτσάκη και είναι μητέρα δύο αγοριών.

Ένταση στο Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης (video)

Τα προβλήματα του Βοσυνιώτειου προκάλεσαν πανικό μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης στο οποίο επί πολύ ώρα επικράτησε μεγάλη ένταση, φωνές και αντιπαραθέσεις.
Σε πολύ υψηλούς τόνους μίλησε ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος και πρώην Πρόεδρος του Βοσυνιώτειου Γιώργος Σαμαρτζής, ενώ μέσα στην ένταση κάποια στιγμή ο δημοτικός σύμβουλος του ΚΚΕ έκανε λόγο για εκφυλισμό του Συμβουλίου.
Πολλές φορές υπήρξε αντιπαράθεση ανάμεσα στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Κώστα Ταλούμη και στον Γιώργο Σαμαρτζή.

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η Ελλάδα για τις χελώνες του Κυπαρισσιακού

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο παραπέμπει την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αδράνειά της σε παρεμβάσεις στην προστατευόμενη περιοχή του Κυπαρισσιακού Κόλπου -μία από τις σημαντικότερες παραλίες αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας καρέτα καρέτα στη Μεσόγειο.
Η χώρα μας παραπέμπεται «επειδή δεν εξασφάλισε επαρκή προστασία για τις θαλάσσιες χελώνες που απειλούνται με εξαφάνιση» σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την οποία υπενθυμίζεται ότι «ο Κυπαρισσιακός Κόλπος προστατεύεται από το "Natura 2000", το πανευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων φυσικών περιοχών».

Αντιφώντας - Οι ανθρώπινοι νόμοι αντιστρατεύονται τη Φύση

Από τα έργα του σοφιστή –Αντιφώντα- η ταύτισή του με τον ρήτορα, αν και πιθανή, παραμένει αμφιλεγόμενο ζήτημα- δεν σώζονται παρά μερικά αποσπάσματα. Ένα τέτοιο, σχετικά εκτενές απόσπασμα προέρχεται από το έργο που έφερε τον τίτλο Ἀλήθεια (η συγγραφή του πρέπει να τοποθετηθεί πριν από το 423 π.Χ.). Το έργο απαρτιζόταν από δύο βιβλία: το πρώτο πραγματευόταν ζητήματα γνωσιοθεωρητικά (μεταξύ άλλων προτεινόταν λύση για το μαθηματικό πρόβλημα του τετραγωνισμού του κύκλου), ενώ στο δεύτερο θίγονταν ζητήματα κοσμολογικά και ανθρωπολογικά. Θεμελιώδους σημασίας ήταν για τη συζήτηση των ανθρωπολογικών ζητημάτων η χαρακτηριστική για τη σοφιστική σκέψη αντίθεση νόμου-φύσης, η οποία σχετιζόταν με το ερώτημα αν οι κανόνες της κοινωνικής ζωής έχουν θεσπιστεί συμβατικά ή υπάρχουν εκ φύσεως, όπως επίσης αν έχουν απόλυτο ή σχετικό χαρακτήρα.
Στον Αντιφώντα η αντίθεση παίρνει οξεία μορφή, αφού δηλώνεται ρητά ότι "τα περισσότερα θεσπίσματα του δικαίου αντιστρατεύονται τη φύση".

Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

Γιατί δεν χρησιμοποιούμε τη λέξη ”ΜΗ” στην εκπαίδευση

Πολλοί από τους μαθητές μου μένουν έκπληκτοι όταν τους λέω να μην χρησιμοποιούν το "ΜΗ" στα σκυλιά τους. Εάν ένα σκυλί μασά τα παπούτσια, πηδάει πάνω στο τραπέζι ή κυνηγάει τη γάτα, αυτές είναι συμπεριφορές που πρέπει να τις σταματήσουμε. Γιατί όμως δεν εκπαιδεύουμε την έννοια της λέξης "ΜΗ"; Το να πούμε σε ένα σκύλο τη λέξη "ΜΗ", του λέμε τι να μην κάνει αλλά δεν του μαθαίνουμε τι θα επιθυμούσαμε πραγματικά από αυτόν να κάνει.Αν εκπαιδεύσουμε το σκύλο μας στην εντολή "Άστο" και ανταλλάξουμε το παπούτσι με ένα ειδικό παιχνίδι για μάσημα, θα του δοθεί σαφέστερο μήνυμα.

ΗΠΑ: 22χρονη δεν μπορεί να σταματήσει να τρώει καλλυντικά!

Αγαπημένο της... γεύμα είναι οι σκιές ματιών «Δεν μπορώ να ζήσω χωρίς να τρώω καλλυντικά. Είναι ακριβώς σαν να τρώω μια σοκολάτα», υποστηρίζει μία 22χρονη γυναίκα από το Οχάϊο που ξοδεύει 120 βρετανικές λίρες την εβδομάδα για αυτή της την παράξενη συνήθεια. Όπως η ίδια λέει, τρώει 15 με 20 κομμάτια σκιές την ημέρα!
Η ίδια ισχυρίζεται πως η γεύση διαφέρει ανάλογα με το εμπορικό σήμα και το χρώμα. «Δεν μπορώ να ζήσω χωρίς να τρώω make-up», εξηγεί, λέγοντας πως είναι "όπως ακριβώς η λαχτάρα κάποιου για την αγαπημένη του καραμέλα".

Συγκέντρωση κατοίκων στα Λαγκάδια για το νερό


Το πρόβλημα του νερού, στα Λαγκάδια της Αρκαδίας ταλανίζει χρόνια τους κατοίκους.

Η Επιτροπή κατοίκων Λαγκαδίων καλεί σε συνάντηση που θα γίνει το Σάββατο 29 Μαρτίου 2014, στις 11.30 το πρωί, με θέμα την επικινδυνότητα του πόσιμου νερού υδροδότησης του χωριού.

Η Επιτροπή θέτει στην ατζέντα της συζήτησης σοβαρά ερωτήματα όπως:

- Τι θα γίνει με το μολυσμένο νερό που πίνουμε

- Ποιός ευθύνεται σε περίπτωση απώλειας ανθρώπινης ζωής

 Η συνάντηση έχει ορισθεί να γίνει στο χώρο του καφενείου "ΑΡΤΟΖΗΝΟΣ" και η συμμετοχή

Πολύβιος: Ο ιστορικός που περιέγραψε το πως η Ρώμη κυριάρχησε στον κόσμο

Το έργο Ιστορίαι του Πολύβιου αποτελεί το μοναδικό έργο της ελληνιστικής ιστοριογραφίας από το οποίο μας σώζονται εκτενή τμήματα: από τα 40 συνολικά βιβλία έχουν σωθεί ολόκληρα τα πρώτα πέντε, ενώ από τα υπόλοιπα σώζονται αποσπάσματα ποικίλης έκτασης. Η αρχική πρόθεση του ιστορικού ήταν, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο ίδιος στο προοίμιο του έργου, να εξιστορήσει πώς η Ρώμη κυριάρχησε στον κόσμο σε διάστημα λιγότερο από 53 έτη (220-168 π.Χ.) και ποιες αιτίες (κυρίως ποιο πολίτευμα) επέτρεψαν αυτή την εξέλιξη. Το είδος της ιστοριογραφίας που καλλιεργεί ο Πολύβιος το ονομάζει ο ίδιος πραγματική ιστορία: πολιτική ιστορία για σοβαρούς αναγνώστες, οι οποίοι διαβάζουν για να διδαχθούν.

Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Πουλοκέφαλος: Παραιτήθηκα γιατί … «η πολιτική αναλγησία του (Τατούλη) δεν έχει όρια, δεν έχει φραγμό»

Πουλοκέφαλος με Τατούλη: Όταν ακόμη οι σχέσεις τους
ήταν ... απλώς ψυχρές
Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου κ. Γιώργος Πουλοκέφαλος, ανακοίνωσε την παραίτησή του από το αξίωμα όπου τον ανέδειξε η ψήφος της πλειοψηφίας των αιρετών Περιφερειακών Συμβούλων όλων των παρατάξεων, σήμερα το πρωί, σε συνέντευξη τύπου. Στην παραίτηση αυτή οδηγήθηκε λόγω του ότι «με ευθύνη του Περιφερειάρχη   αναιρέθηκε και ο θεμελιώδης ρόλος της παράταξης, της  συλλογικής δράσης, των δημοκρατικών ανοιχτών συμμετοχικών διαδικασιών, ακόμη και της ίδιας της  Δημοκρατίας». 
Ο ανεξάρτητος (πλέον) αιρετός Περιφερειακός Σύμβουλος Λακωνίας Γιώργος Πουλοκέφαλος, κάνοντας την αυτοκριτική του είπε ότι «Αλλοτριωθήκαμε, μεταλλαχτήκαμε σε μονοπρόσωπη έκφραση της αρχής του ενός ανδρός» και κατάληξε αναφερόμενος στον Πέτρο Τατούλη λέγοντας «η πολιτική του αναλγησία δεν έχει όρια, δεν έχει φραγμό».
Η ΓΡΑΠΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΠΟΥΛΟΚΕΦΑΛΟΥ

Πόσο νόμιμα είναι τα Διόδια; 21 ερωτήματα που ζητάνε απάντηση από τον «Συνήγορος του Καταναλωτή» και τον «Συνήγορος του Πολίτη»

Η οδηγία 1999/62/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 17ης Ιουνίου 1999, αναφέρει ότι ως «αυτοκινητόδρομος» νοείται «κάθε οδός η οποία διαθέτει για τις δύο κατευθύνσεις της κυκλοφορίας, διακεκριμένα οδοστρώματα τα οποία χωρίζονται μεταξύ τους με διαχωριστική νησίδα και δεν διασταυρώνεται στο ίδιο επίπεδο με άλλη οδό, με σιδηροδρομική ή τροχιοδρομική γραμμή ή με λωρίδα για πεζούς».
Παράλληλα αναφέρει ότι, ως «διόδια», «νοείται το καταβαλλόμενο καθορισμένο χρηματικό ποσό για την πραγματοποιούμενη από όχημα διαδρομή σε
-αυτοκινητόδρομο και σε γέφυρα, σήραγγα ή ορεινή διάβαση».

3ο Φεστιβάλ Μαθητικής Καλλιτεχνικής -Δημιουργικής Έκφρασης Δήμου Άργους- Μυκηνών

Η αφίσα του προηγούμενου Φεστιβάλ
Η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Άργους – Μυκηνών (ΚΕΔΑΜ) σε συνεργασία με το Τμήμα Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δ/νσης Δ/θμιας Εκπαίδευσης Νομού Αργολίδας, ετοιμάζει μεγάλη καλλιτεχνική γιορτή για τη μαθητική κοινότητα του Δήμου Άργους - Μυκηνών. 
Η ΚΕΔΑΜ καλεί όλα τα σχολεία του Δήμου - Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια - να  πλαισιώσουν με τη φαντασία των μαθητών και τη γνώση των δασκάλων και καθηγητών την ανοιξιάτικη  καλλιτεχνική αυτή συνάντηση.
Το 3ο Φεστιβάλ Μαθητικής Καλλιτεχνικής & Δημιουργικής Έκφρασης Δήμου Άργους – Μυκηνών, θα πραγματοποιηθεί από Τρίτη 6 έως Κυριακή 11 Μαΐου 2014, στο Θέατρο του Μπουσουλοπούλειου Γυμνασίου και στο πλαίσιο του θα γίνουν δεκτές θεατρικές, μουσικές & χορευτικές παραστάσεις, εκθέσεις καλλιτεχνικής δημιουργίας (φωτογραφίας, ζωγραφικής, κατασκευών, πηλού, κ.λ.π.), μικρά ντοκιμαντέρ, ταινίες κινουμένων σχεδίων, μαθητικό έντυπο και

Δημήτρης Κοδέλας: Δε νομιμοποιούνται να χαρίσουν στο ΤΑΪΠΕΔ την έκταση της ΔΕΠΟΣ στην Ερμιονίδα

Ένα χρόνο μετά από σχετική ερώτηση του Βουλευτή Αργολίδας Δημήτρη Κοδέλα (ΣΥΡΙΖΑ) προς το Υπουργείο Οικονομικών επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες σχετικά με την έκταση της ΔΕΠΟΣ στην Ερμιονίδα καθώς, σύμφωνα με διάταξη που εμπεριέχεται στο  πολυνομοσχέδιο, 615 στρέμματα της εν λόγω έκτασης μεταβιβάζονται στο ΤΑΪΠΕΔ .
Η συγκεκριμένη ρύθμιση σημαίνει ότι:

Πρόγραμμα Αναδιάρθρωσης και μετατροπής αμπελουργικών εκτάσεων

Με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων τέθηκε σε ισχύ νέο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και μετατροπής οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου για την αμπελοοινική περίοδο 2014-2015.
Το πρόγραμμα αποβλέπει:
·      Στην ποιοτική αναβάθμιση του αμπελουργικού δυναμικού
·      Στην εγκατάσταση ποικιλιών αμπέλου με αυξημένο εμπορικό ενδιαφέρον
·      Στην εισαγωγή σύγχρονων καλλιεργητικών τεχνικών και τη διαφύλαξη και προστασία του περιβάλλοντος

Στη Δήμαινα συζητάμε για το αγροτικό μέλλον


Σπύρος Καχριμάνης

Σήμερα, Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα: "Συζητάμε το αγροτικό μέλλον", στην αίθουσα του πολιτιστικού συλλόγου Δήμαινας και ώρα 19.30.

Ομιλητής είναι ο Πρόεδρος της ΕΚΑΣ ΗΛΙΟΣ, Σπύρος Καχριμάνης.

Η εκδήλωση είναι συνδιοργάνωση του  Αγροτικού Συνεταιρισμού Δήμαινας, του Πολιτιστικού Συλλόγου Δήμαινας, της Ε.Ν.Α. Αργολίδας,

Ο Βουδούρης σε Κόρινθο και Ναύπλιο, την Κυριακή

Οδυσσέας Βουδούρης:
Υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου
«Όλοι μαζί για να ανατρέψουμε το σύστημα Τατούλη και να δώσουμε την προοπτική αλληλεγγύης και ανάπτυξης που οι καιροί απαιτούν και οι αρχές μας επιβάλλουν», γράφει η ανακοίνωση της Περιφερειακής Παράταξης «Πελοπόννησος Πρώτα» με υποψήφιο περιφερειάρχη τον Οδυσσέα Βουδούρη με την οποία καλεί τους Κορίνθιους στην ιδρυτική της συνέλευση, την Κυριακή 30 Μαρτίου στις 11.00΄ π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Κορίνθου.
Εισηγητές της εκδήλωσης θα είναι ο ίδιος ο υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου Οδυσσέας Βουδούρης, ο Περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Πατσαρίνος και ο
Φάνης Κουρεμπές, που όπως θα ανακοινωθεί θα είναι και ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας.

Το απόγευμα της Κυριακής,

Φλωρής και Μπαλαμπάνης υποψήφιοι με Γεωργόπουλο

Φλωρής και Μπαλαμπάνης σε κοινή παρουσία
Δύο ακόμη εκ των βασικών συνεργατών του Δημήτρη Καμιζή προσχώρησαν στην Δημοτική Παράταξη του Γιάννη Γεωργόπουλου. Οι κ.κ. Χρήστος Μπαλαμπάνης και Μανώλης Φλωρής, αιτιολογώντας την απόφασή τους, με κοινή δήλωση, τονίζουν ότι «…εκτιμούμε ότι μία Δημοτική Αρχή που θα στηρίζεται στην πλειοψηφία της Δυνατής Ερμιονίδας στο Δημοτικό Συμβούλιο μπορεί να εξασφαλίσει αυτές τις προϋποθέσεις συνεννόησης και σύνθεσης, για την αποτελεσματική του λειτουργία, προς όφελος του τόπου μας και των δημοτών του».
Ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Γεωργόπουλος, με αφορμή την κοινή δήλωση των δύο προσχωρησάντων, απευθυνόμενος προς τους Δημότες της Ερμιονίδας, τους ενημέρωσε με την εξής ανακοίνωση:

Εις την Πόλιν...*

Γράφει η Μελίνα Δημ. Τσιλιμίγκρα

Είναι φορές που οι εικόνες είναι πολύ βαριές, σχεδόν που δεν έχουν ελαφρυντικα...Είναι φορές που οι λέξεις χάνουν τη σημασία τους δείχοντας πως αρκεί το σημαίνον και όχι το σημαινόμενο...Είναι φορές που η μουσική μπορεί μόνο να σε ταξιδεύει αλλά και να σε ζαλίζει παράλληλα. Γιαυτό στην Κωνσταντινούπολη δεν προτίμησα τίποτα από τα τρία... Πριτίμησα απλά να συγκλονίζομαι...
Ανάμεσα σε κτίρια θεόρατα, προσφάτως ανεγειρόμενα και γερμένα προς το Θεό, τον δικό τους όχι το δικό μας... Ανάμεσα σε δρόμους χιλιοπατημένους, ανάμεσα σε έναν ήλιο αδικίας ...Ανάμεσα σε όλα αυτά περπατούσα και έπεφτα...

Αριστοτέλης: Πώς αποκτά ένας Αθηναίος πολίτης τα δικαιώματά του

Στο πλαίσιο της προεργασίας για τη συγγραφή των μεγάλων έργων του ο Αριστοτέλης συγκρότησε με τη βοήθεια των συνεργατών του μεγάλες συλλογές υλικού. Ως προεργασία για τη συγγραφή των Πολιτικών συγκεντρώθηκαν περιγραφές 158 πολιτευμάτων. Η πρώτη από τις χαμένες πια πολιτείες,η οποία φέρει τον τίτλο Ἀθηναίων πολιτεία, ήρθε στο φως με την ανακάλυψη ενός παπύρου το 1891 και αποδίδεται (αν και όχι ομόφωνα) στον ίδιο τον Αριστοτέλη. Το έργο απαρτίζεται από ένα ιστορικό και ένα συστηματικό μέρος. Το απόσπασμα που ακολουθεί προέρχεται από την αρχή του συστηματικού μέρους και αναφέρεται σε δύο θεσμούς που συνδέονται άρρηκτα με την απόκτηση των πολιτικών δικαιωμάτων στην Αθήνα. Ο πρώτος είναι η δοκιμασία, η διαδικασία για να πολιτογραφηθεί ο νεαρός Αθηναίος, ο οποίος στην ηλικία των 18 ετών ενηλικιωνόταν. Ο δεύτερος θεσμός είναι η ἐφηβεία, η οποία στη μορφή που περιγράφεται εδώ (ένα είδος υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας με παιδευτικό και μυητικό χαρακτήρα) είχε οργανωθεί μόλις το 335/4 π.Χ..

Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

15 Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Ναυπλιέων ανακοίνωσαν την υποστήριξη του Συνδυασμού «Ναύπλιο. Επόμενη Μέρα»

Δημήτρης Κωστούρος
Σε μία κίνηση εντυπωσιασμού και ουσίας, η Δημοτική Παράταξη «Ναύπλιο. Επόμενη Μέρα», έδωσε στην δημοσιότητα κοινή ανακοίνωση 15 εν ενεργεία Δημοτικών Συμβούλων οι οποίοι δηλώνουν την στήριξή τους στην Δημοτική Παράταξη που δημιούργησε ο Δημήτρης Κωστούρος.
Στην κοινή ανακοίνωση, η επιλογή του Δημήτρη Κωστούρου, μετά την παραίτηση Αναγνωσταρά, χαρακτηρίζεται ως ««χρυσή» επιλογή για τον τόπο» και τονίζεται ότι «(όλοι μαζί) υλοποιώντας ένα πρωτοφανές, σε ποσότητα και ποιότητα έργο, κατορθώσαμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των καιρών…. και … κρατήσαμε όρθιο το Δήμο σε κρίσιμες στιγμές και θέσαμε γερές και στέρεες βάσεις για το αύριο».
Η ανακοίνωση κλείνει με την υπόσχεση ότι: «Στα ίδια μονοπάτια νίκης και αναγέννησης θα προχωρήσουμε, με την εμπιστοσύνη των δημοτών, και την επόμενη πενταετία»
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ 15