Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Ρίχνουν την τιμή του ελαιόλαδου οι παραγωγοί της Κρήτης

Στη Λακωνία, η τελευταία δημοπρασία
απέδωσε 3,7 ευρώ ανά κιλ
ό
Σε καμία περίπτωση δε δικαιολογείται φέτος τιμή παραγωγού στο ελαιόλαδο της Κρήτης αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας κάτω από 3 ευρώ το κιλό στην οξύτητα των τριών γραμμών. Αυτή την άποψη από έγκυρες πηγές της Πελοποννήσου, κατέγραψε το neakriti.gr μεταφέροντας προς πάσα κατεύθυνση την απορία που εξέφρασαν άνθρωποι – γνώστες της αγοράς του λαδιού από τη Μεσηνία και τη Λακωνία, σύμφωνα με την οποία «δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί συμβαίνει αυτό φέτος στην Κρήτη, να διαμορφώνονται οι τιμές στα επίπεδα του 2013, όταν οι συνθήκες οι φετινές είναι εντελώς διαφορετικές!».
Οι μέσες τιμές παραγωγού αυτή τη στιγμή που μιλάμε στις περιοχές της Μεσηνίας και της Λακωνίας, κυμαίνονται από 3,05 μέχρι και 3,20 ευρώ το κιλό ενώ μία μέση τιμή σε ολόκληρη την Πελοπόννησο, δεν πέφτει κάτω από τα 3,20 ευρώ το κιλό στην οξύτητα 0,3.


Οι περισσότεροι από τους λιγοστούς συνεταιρισμούς στις περιοχές αυτές, λειτουργούν σαν φορείς συγκέντρωσης μεγάλων ποσοτήτων ελαιολάδου, τις οποίες στη συνέχεια βγάζουν στη δημοπρασία, έχοντας στο χέρι τους το δυνατό χαρτί της ποσότητας και της ποιότητας, απέναντι στα “παπαγαλάκια” των Ιταλών – κυρίως – εμπόρων, που προσπαθούν να ρίξουν τις τιμές, αλλά τα καταφέρνουν μέχρι τώρα… μόνο στην Κρήτη!
Στην Πελοπόννησο, ακόμα και οι ελαιουργοί εκείνοι που κάνουν εμπόριο ως μικρομάγαζα – κάτι που γίνεται κατά κόρον στο νησί μας – αρνούνται να πουλήσουν λάδι στους Ιταλούς, σε τιμές που να μην τους επιτρέπουν να το πληρώσουν τοις μετρητοίς στους παραγωγούς όχι κάτω από 3,10 ευρώ το κιλό στην οξύτητα των τριών γραμμών, σύμφωνα με τα δεδομένα που ισχύουν σήμερα, σε μια περίοδο που και στην Πελοπόννησο υπάρχουν προβλήματα στην αγορά.
Αν στη σημερινή κατάσταση επικρατούν αυτές οι τιμές, μπορούμε όλοι να φανταστούμε πόσο υψηλές ήταν οι τιμές από την αρχή της ελαιοκομικής περιόδου. Τιμές που έφτασαν μέχρι και τα 4 ευρώ το κιλό περίπου, ενώ σήμερα οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας και Λακωνίας, που αποτελούν βαρόμετρο για την Πελοπόννησο, πληρώνουν το λάδι στα 3,10 ευρώ το κιλό, αλλά αυτή η τιμή είναι τιμή – βάσης. Και αυτό διότι, σε αντίθεση με την Κρήτη, εκεί ακολουθείται η διαδικασία της εκκαθάρισης. Δηλαδή, πληρώνουν οι ενώσεις μία τιμή βάσης τον παραγωγό και στη συνέχεια στο τέλος της περιόδου, πληρώνονται τη διαφορά που θα προκύψει από τη διακύμανση των τιμών.
Μάλιστα, η Πελοπόννησος “περιμένει” με το νέο έτος, μεγάλη αύξηση των τιμών παραγωγού του Ελληνικού ελαιολάδου.
ΠΗΓΗ: Ρέθεμνος


Δεν υπάρχουν σχόλια: