Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

Στον κοινοβουλευτισμό δεν υπάρχουν αδιέξοδα! (Παύλος Μπακογιάννης)

Πολύδωρος Ιππ. Δάκογλου
Γράφει ο Πολύδωρος Ιππ. Δάκογλου

«Στον κοινοβουλευτισμό δεν υπάρχουν αδιέξοδα»! Είναι μια φράση που καταγράφηκε στο DNA των αστών πολιτικών, οι  οποίοι και την χρησιμοποιούν –έκτοτε- όταν θέλουν να αποφύγουν τις δυσάρεστες (για τον κόσμο) αλήθειες. Την είπε πρώτος ο Παύλος Μπακογιάννης, ένα χρόνο πριν τον δολοφονήσουν οι υπερασπιστές των δημοκρατικών δικαιωμάτων του λαού, φονιάδες της 17ης Νοέμβρη.
Την εφάρμοσε, πρώτος, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης όταν οδήγησε την χώρα (εσπευσμένα) σε εκλογές, επιχειρώντας «φυγή προς τα εμπρός», ζητώντας την ψήφο των Ελλήνων για να κυβερνήσει αναβαπτισμένος στην λαϊκή εντολή και ικανός να αντιμετωπίσει τα εσωτερικά του προβλήματα και τις πιέσεις των Αμερικάνων. Ο λαός όμως, δεν τον ακολούθησε. Το ΠΑΣΟΚ κατέλαβε την εξουσία και …. Προκόψαμε!

Το ίδιο σκεπτικό χρησιμοποίησε και ο Κώστας Καραμανλής, υποκύπτοντας  στις επίμονες συμβουλές του Σουφλιά και της Μπακογιάννη, όταν αποφάσισε να επισπεύσει τις εκλογές για να αποφύγει το μπλόκο του Παπανδρέου με τις Προεδρικές εκλογές και τον εκβιασμό των Αμερικανών λόγω της ανάπτυξης σχέσεων με την Ρωσσία,. Ο λαός όμως δεν τον ακολούθησε. Το ΠΑΣΟΚ κατέλαβε την εξουσία και … ξαναπροκόψαμε!

Την ίδια φράση μας θύμισε και ο Σαμαράς, αναγγέλλοντας την επίσπευση των διαδικασιών εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Κάτι που, λογικά, σημαίνει και επίσπευση των κοινοβουλευτικών εκλογών. Το έκανε για να αποφύγει το μπλόκο του Τσίπρα με τις Προεδρικές εκλογές και τον εκβιασμό των Ευρωπαίων με την μη τήρηση της υπεσχημένης ευνοϊκότερης ρύθμισης των χρεών της χώρας. Λέγεται πως, η συμβουλή του δόθηκε από τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Απομένει να δούμε αν οι βουλευτές (κατ’ αρχάς) και ο λαός (στην συνέχεια), θα τον ακολουθήσουν.
Αν κρίνουμε από τα προηγούμενα Μητσοτάκη και Καραμανλή, ο λαός δεν θα τον ακολουθήσει. Ο Τσίπρας θα κληθεί να σχηματίσει κυβέρνηση και …θα ματαξαναπροκόψουμε!

Ο Παύλος Μπακογιάννης (γαμπρός του Κωσταντίνου Μητσοτάκη, σύζυγος της Ντόρας Μητσοτάκη, θείος του Κώστα Μητσοτάκη, πατέρας του Κώστα Μπακογιάννη, και πολλά άλλα ακόμη), αποδείχθηκε πως είχε δίκιο.
Τα κόμματα αποτελούν δομικά συστατικά του συστήματος διακυβέρνησης που ονομάζουμε Κοινοβουλευτισμό. Και, για τον κοινοβουλευτισμό δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Υπάρχει πάντοτε η διέξοδος της διαδοχής ή της εναλλαγής ή ακόμη και της διανομής της εξουσίας μεταξύ των κομμάτων, μέσω της διαδικασίας προσφυγής στις εκλογές, κατά παράβαση ή κατάχρηση των προβλέψεων του Συντάγματος.

Για τον κοινοβουλευτισμό λοιπόν, αλλά και για τα κόμματα, υπάρχει πάντοτε διέξοδος. Απομένει όμως προς απάντηση ένα άλλο ερώτημα, ποιο ουσιώδες, ως προς τις συνέπειες που προκαλούνται.
Για πόσο ακόμα και με τι οικονομικό, γεωπολιτικό, κοινωνικό και πολιτισμικό κόστος θα αντέχει να πληρώνει ο λαός και το έθνος, την άρση των αδιεξόδων των κομμάτων και των πολιτικών;

Υ.Γ. Οι πολιτικοί οφείλουν να μελετούν την ιστορία και να βγάζουν συμπεράσματα. Επειδή πιστεύω ότι ο Αντώνης Σαμαράς είναι πολιτικός και, λογικά, έχει μελετήσει και έχει βγάλει τα συμπεράσματά του, καταλήγω πως …αποφάσισε «να παίξει τα ρέστα του», ελπίζοντας να ρεφάρει ή στην χειρότερη περίπτωση να μπορέσει να επιτύχει μια διαχειρίσιμη ήττα, εν αναμονή της επόμενης ημέρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: