Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

25 Ιανουαρίου 2015: Εκλογές και …Σενάρια Πολιτικής Φαντασίας

Γράφει ο Πολύδωρος Ιππ. Δάκογλου
Η μη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, από το υπό διάλυση (αύριο) κοινοβούλιο, και η στρατηγική του Αντώνη Σαμαρά να επιταχύνει τις διαδικασίες (προκειμένου τα μικρά κόμματα να μην προλάβουν να προετοιμασθούν) έφερε σαν αποτέλεσμα τον καθορισμό ως ημερομηνίας εκλογών την 25η Ιανουαρίου 2015.
Η κατάληψη των δύο πρώτων θέσεων από τα κόμματα της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ είναι δεδομένη. Όμως δεν προβλέπεται, όποιο και αν λάβει τις περισσότερες ψήφους, να μπορέσει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Η μεγάλη μάχη των υπολοίπων κομμάτων (αλλά και πολλών εξωθεσμικών παραγόντων) θα δοθεί για την κατάληψη της τρίτης θέσης στην τελική κατάταξη. Και αυτό έχει την σημασία του.
Όχι μόνον γιατί το τρίτο κόμμα θα μπορούσε να αποτελέσει κυβερνητικό εταίρο στην κυβέρνηση που θα σχηματισθεί αλλά, κυρίως, γιατί ο επικεφαλής του θα κληθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και θα του δοθεί διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, σε περίπτωση που οι κ.κ. Σαμαράς και Τσίπρας αποτύχουν και υποχρεωθούν να καταθέσουν την δική τους εντολή.
Σε μια τέτοια περίπτωση, τα ενδεχόμενα που, λογικά, προκύπτουν είναι 4 και το καθένα έχει το ενδιαφέρον του. Ας τα δούμε:


ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ 1ο. Τρίτο κόμμα αναδεικνύεται το ΠΑΣΟΚ και ο Βενιζέλος καλείται να σχηματίσει κυβέρνηση, εκπληρώνοντας το μεγάλο του όνειρο να γίνει Πρωθυπουργός έστω και για λίγα 24ωρα. (Σκέπτεσθε τον Αντ. Σαμαρά αντιπρόεδρο του Βενιζέλου);
ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ 2ο. Τρίτο κόμμα αναδεικνύεται το ΠΟΤΑΜΙ και ο Σταύρος Θεοδωράκης, προερχόμενος από το πουθενά, καλείται να σχηματίσει κυβέρνηση. Θα είναι η δεύτερη απροκάλυπτη επίδειξη δύναμης από την οικονομική ολιγαρχία του τόπου. (Η πρώτη ήταν η περίπτωση του Δήμου Πειραιώς).
ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ 3ο. Τρίτο κόμμα αναδεικνύεται το ΚΚΕ και ο Γενικός Γραμματέας του, Θόδωρος Κουτσούμπας, καλείται να σχηματίσει κυβέρνηση, γενόμενος ο πρώτος κομμουνιστής στην ιστορία της Ελλάδος που θα αναλάβει, έστω και διερευνητικά, ένα τέτοιο αξίωμα. (Σε άλλες παλαιότερες εποχές, το ΚΚΕ δεν θα ξεκολλούσε από την εξουσία παρά μόνο …..)
ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ 4ο. Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ αναδεικνύεται 3ο κόμμα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας υποχρεούται να καλέσει τον Νίκο Μιχαλολιάκο να λάβει διερευνητική εντολή. (Προφανώς, η πρόσκληση θα πρέπει να του αποσταλεί στον Κορυδαλλό και να κοινοποιηθεί και στον Εισαγγελέα φυλακών, με το αίτημα να χορηγηθεί στον κρατούμενο (επί 15 μήνες χωρίς δίκη) προσωρινή άδεια εξόδου προκειμένου να μεταβεί με χειροπέδες και φρουρούμενος από πάνοπλους κουκουλοφόρους στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ότι και να προκύψει, από την ψήφο του λαού, την 25η Ιανουαρίου 2015, θα μπορούμε να λέμε (εκτός του τετριμμένου «ο Λαός είναι Σοφός») ότι… «ο Λαός μας ξέρει να κάνει φάρσες». Φάρσες που όμως τις πληρώνει, στην συνέχεια, πολύ ακριβά.