Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

ΥΠΕΚΑ: Κλείστε τους ΧΑΔΑ αμέσως. Τα πρόστιμα έρχονται τον Δεκέμβριο για Αργολίδα, Αρκαδία και Λακωνία


Η εντατικοποίηση και ο συντονισμός των ενεργειών για την όσο το δυνατόν ταχύτερη παύση της λειτουργίας των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ) και την πλήρη αποκατάστασή τους, στις Περιφερειακές Ενότητες Λακωνίας, Αργολίδας και Αρκαδίας, ήταν το αντικείμενο τριών διαδοχικών συναντήσεων εργασίας, που πραγματοποιήθηκαν, σήμερα, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με τη συμμετοχή της Γενικής Γραμματέως του ΥΠΕΚΑ, Νάντιας Γιαννακοπούλου, του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού Αποβλήτων του ΥΠΕΚΑ, Δημήτρη Καλογερόπουλου, του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Γιώργου Διδασκάλου, Δημάρχων και υπηρεσιακών παραγόντων.
Παρόντες στις συναντήσεις εργασίας ήταν οι Δήμαρχοι Ευρώτα, Γ. Γρυπιώτης, Αν. Μάνης, Π. Ανδρεάκος, Ναυπλίου, Δ. Κωστούρος, Άργους – Μυκηνών, Δ. Καμπόσος, Ερμιονίδας, Δ. Σφυρής, Επιδαύρου, Κ. Γκάτζιος, Τρίπολης, Δ. Παυλής, Β. Κυνουρίας Π. Μαντάς και Ν. Κυνουρίας Χ. Λυσικάτος.


Σκοπός των συναντήσεων ήταν, αφ’ ενός η άμεση και επιβεβλημένη προστασία του περιβάλλοντος στις προαναφερθείσες περιοχές και αφ’ εταίρου η συγκρότηση της υπερασπιστικής γραμμής της χώρας μας, ενόψει της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, στις αρχές του Δεκεμβρίου, καθώς και η μείωση των οικονομικών κυρώσεων, που αυτό αναμένεται να επιβάλλει, τόσο σε κατ’ αποκοπήν πρόστιμο όσο και σε ημερήσιες ποινές.

Στις συναντήσεις συζητήθηκε, επίσης, η δυνατότητα χρηματοδότησης της ενδιάμεσης διαχείρισης των αποβλήτων, έως ότου περατωθούν οι εγκαταστάσεις ολοκληρωμένης διαχείρισης, κατόπιν σχετικών προτάσεων των Δήμων.

Σημειώνεται ότι στην Πελοπόννησο υπάρχουν συνολικά 82 ΧΑΔΑ, η αποκατάσταση των οποίων χρηματοδοτείται ήδη από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον - Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠΠΕΡΑΑ), ενώ 23 από αυτούς παραμένουν ακόμη ενεργοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: