Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ: Όταν ο μύθος τελειώνει, η παρανομία έρχεται

Τάσος Λάμπρου
Γράφει ο Αναστάσιος Λάμπρου

Παρακολουθώντας τον τοπικό τύπο (γραπτό και ηλεκτρονικό) διαπιστώνουμε ότι το πρόβλημα των απορριμμάτων είναι οξύ και αφορά πάρα πολλούς Δήμους σε όλη την Πελοπόννησο αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελληνικής επικράτειας.
Από τη δεκαετία του 1990 η Ευρωπαϊκή Ένωση με τα συντεταγμένα όργανα καλούσε την Ελληνική πολιτεία να προσαρμοστεί σε μία κοινή περιβαλλοντική  πολιτική, σε μία κοινή πολιτική για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Δυστυχώς οι φορείς της Ελληνικής πολιτείας δεν ανταποκρίθηκαν σε αυτές τις οδηγίες, σε αυτές στις κατευθύνσεις.
Μείναμε στις χωματερές, μείναμε στους ΧΑΔΑ (χώροι ανεξέλεγκτης διαχείρισης απορριμμάτων). Τις ευθύνες για αυτή την κατάσταση την είχαν και την έχουν τόσο η κεντρική διοίκηση όσο και οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού.
Όμως το πρόβλημα πήρε και έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις σε αρκετούς Δήμους και ιδιαίτερα στο Δήμο Ερμιονίδας, όπου με αποφάσεις της διοίκησης του τότε Δήμου Κρανιδίου το 2010 έκλεισαν οι ΧΑΔΑ, λειτούργησε ο δεματοποιητής (άλλη μια χωματερή σε περιτύλιγμα) χωρίς να υπάρχει προορισμός για τα δέματα των σύμμεικτων απορριμμάτων, χωρίς να υπάρχει ένα τελικό μοντέλο διαχείρισης και επεξεργασίας αυτών.
Άρα οι μύθοι τελείωσαν και μαζί με αυτούς τελείωσε η υπομονή των δημοτών για την κατάσταση που αντικρύζουν.
Δημιουργήθηκαν μεγάλες χωματερές σε όλη την έκταση του Δήμου μας, η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη και οι λύσεις είναι περιορισμένες.


Όμως δε μπορούμε να πιστεύουμε, να δημιουργούμε εύκολους νέους μύθους ότι άμεσα θα λυθεί το πρόβλημα -και μάλιστα φτηνότερα- από τη μεταφορά των απορριμμάτων (ΧΥΤΑ Φυλής), είτε από το προτεινόμενο σχέδιο της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Απαιτείται σοβαρότητα και ειλικρίνεια από όλους – αιρετούς και υπηρεσιακούς παράγοντες, τήρηση της κείμενης νομοθεσίας και διαφάνεια ενεργειών για να γνωρίζουν τόσο τα συλλογικά όργανα του Δήμου όσο και οι δημότες την «νέα ιδέα», το νέο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων της νέας δημοτικής αρχής.
Αξίζει να επισημάνω τη δέσμευσή μου, μακριά από εμένα να ασκώ αντιπολιτευτική πολιτική με αντικείμενο τα σκουπίδια. Όμως αγανακτώ με το να μη μπορούσε να λύσει το πρόβλημα η Ελληνική πολιτεία με τα συντεταγμένα όργανα της και να το λύσει ένας ιδιώτης – επιχειρηματίας που θα φτιάξει ένα «πράσινο σημείο» στην Ερμιονίδα, με αντικείμενο την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση που η πολιτεία δε μπορούσε και να εμπιστευτούμε εύκολα κάποιον-  όσο καλός να είναι στη δουλειά του - που έχει ως βασική επιδίωξη το κέρδος του. Και φυσικά δε γνωρίζω τι θα γίνει με τα υπολείμματα των απορριμμάτων, που θα πηγαίνουν και γι’ αυτό μιλάω για παθογένειες και παράνομες πράξεις και φυσικά διαφωνώ κατηγορηματικά με τη χωροθέτηση του «πράσινου σημείου» επί του περιφερειακού δρόμου Κρανιδίου, στα όρια του οικισμού της Δημοτικής Κοινότητας Κρανιδίου. Και δεν είναι ούτε ηθικό ούτε νόμιμο ο ιδιοκτήτης αυτού του εν δυνάμει «πράσινου σημείου» να είναι μέλος της Δημοτικής Παράταξης της διοίκησης του Δήμου, να ήταν υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος της Δημοτικής Παράταξης του Δημάρχου.
Σας καλώ να δείξετε προσοχή, υπευθυνότητα, να τηρήσετε την νομιμότητα, το έχει ανάγκη ο Δήμος μας, το έχει ανάγκη ο τόπος μας. Δεν έχουμε την πολυτέλεια νέων μεγάλων λαθών τύπου «δεματοποιητή» και δεν σας παίρνει ο χρόνος για νέες δικαιολογίες τύπου «με κορόιδεψαν».

                                      Για τη Δημοτική Παράταξη Ερμιονίδας
                                                ο επικεφαλής
                                                Τάσος Λάμπρου

                                      Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ερμιονίδας 

Δεν υπάρχουν σχόλια: