Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Ποιός είπε το ΟΧΙ; Μαρτυρίες από τον Γιώργο Σεφέρη και τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο

Ιωάννης Μεταξάς
Είναι μικρόψυχοι οι αντίπαλοι του Ιωάννη Μεταξά. Αρνούνται να του αναγνωρίσουν την ώθηση που έδωσε στην οικονομία της Ελλάδος, στα χρόνια που κυβέρνησε. Κάνουν πως ξεχνούν το επαναστατικό κοινωνικό κράτος που εγκαθίδρυσε, μέσα σε 3 μόλις χρόνια. Προσπαθούν να μειώσουν, ακόμη και το ΟΧΙ που είπε στον Μουσολίνι, των 8.000.000 λογχών.
"Ήθελε να πει ΝΑΙ αλλά εκ των πραγμάτων υποχρεώθηκε να πει ΟΧΙ" λένε οι πιο εμπαθείς, αποσιωπώντας την πολεμική προετοιμασία που είχε κάνει, καθώς είχε προβλέψει τον πόλεμο και είχε προαποφασίσει το ΟΧΙ, για το οποίο προετοίμασε τους Έλληνες να το ενστερνισθούν και να το κάνουν στάση ζωής.
Διαβάστε τι αναφέρει ο Σεφέρης και τι ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος για το ΟΧΙ του Μεταξά και χαρακτηρίστε αναλόγως τους μικρόψυχους διαστρεβλωτές μιας από τις σημαντικότερες στιγμές της ιστορίας μας.


Γιώργος Σεφέρης
Λέει επί λέξει ο Γιώργος Σεφέρης:
"Τις μέρες που άρχισε ο πόλεμος και στα σύνορά μας, συλλογιζόμουνα συχνά τις φάσεις και τις μεταπτώσεις της μοίρας ενός ανθρώπου ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΠΕΙ το ΟΧΙ, στις 3 το πρωί, στον πρεσβευτή της Ιταλίας. ... Το ΟΧΙ ήταν, μαζί με άλλα, η αντίδραση του ψυχόρμητου Μεταξά στην προσωπική προσβολή και την απιστία που του είχε κάνει η τροφός του Γερμανία": Γ. Σεφέρη, Χειρόγραφο, Σεπ. '41, Ίκαρος 1972, σσ. 43-45.
Για τον Σεφέρη ο Μεταξάς ήταν ο άνθρωπος που είχε μπορέσει να ενώσει εκείνες τις μέρες όλους τους Έλληνες. Μια ένωση που για τον Σεφέρη οφείλονταν "πραγματικά στο γεγονός ΟΤΙ ΕΙΠΕ την 28η τη λέξη που ήταν στις καρδιές όλων των Ελλήνων": Γ. Σεφέρη, Χειρόγραφο, Σεπ. '41, Ίκαρος 1972, σ. 49.
Και ξέρετε πότε είπε το ΟΧΙ ο Μεταξάς τότε που όλοι οι ηγέτες της Δημοκρατικής Παράταξης ήταν έτοιμοι όλοι τους να πουν ΝΑΙ και να συνεργαστούν με τους κατακτητές. Και ενώ ο Πλαστήρας έβριζε τον Μεταξά γιατί δεν είπε ΝΑΙ στους Ιταλούς. Ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο γνωστός "Γέρος της Δημοκρατίας", κατά την διάρκεια του πολέμου γυρνούσε από δω κι από κει και έλεγε πως "οι Γερμανοί δεν θα μας πειράξουν": Γ. Σεφέρη, Χειρόγραφο, Σεπ. '41, Ίκαρος 1972, σ. 43.

Παναγιώτης Κανελλόπουλος
Στο βιβλίο του "Τα Χρόνια του Μεγάλου Πολέμου", Αθήνα 1964, σσ. 19-20, ο Παν. Κανελλόπουλος λέει τα εξής:
«Πρέπει να είμεθα, χωρίς άλλο, ΕΥΓΝΩΜΟΝΕΣ εις τον Ιωάννη Μεταξά, διότι είπε, ολομόναχος, εις το σκοτάδι της νυκτός, το μέγα ΟΧΙ. Λέγουν όσοι αντικρίζουν με εμπάθεια και αυτά τα ανάγλυφα γεγονότα της ιστορίας, ότι το ΟΧΙ δεν το είπεν ο Μεταξάς. Ότι το είπεν ο Ελληνικός Λαός. Ναι, το είπεν ο Ελληνικός Λαός, αλλά αφού το είχε ειπή ο Μεταξάς. Ο ατυχής και συμπαθής Emanuelle Grazzi, εκτελών εντολήν που δεν του άρεσε καθόλου, εξύπνησε, την 3ην πρωινήν, τον Μεταξά και όχι τον Ελληνικόν Λαόν. Εάν έλεγεν ο Μεταξάς ΝΑΙ, πώς θα έλεγεν ΟΧΙ ο Ελληνικός Λαός, που θα εξυπνούσε αργότερα; Θα το έλεγε βέβαια μέσα του και θα το εξεδήλωνε και έμπρακτα, όταν θα οργάνωνε μυστικά την αντίστασή του, αλλά η Αλβανική Εποποιία δεν θα εγράφετο ποτέ. Ας είμεθα, λοιπόν, τίμιοι απέναντι της ιστορίας. Το μέγα ΟΧΙ είναι πράξις του Ιωάννου Μεταξά».



Δεν υπάρχουν σχόλια: