Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

Τρίπολη: Τα αρνιά στα αζήτητα. Σε ρόλο «μπαμπούλα» ο καταρροϊκός


Με αιτία και αφορμή, τις εκτός ελέγχου δια στάσεις που έχει προσ λάβει η επιδημία του καταρροϊκού πυρετού, αφού έχει αρχίσει να αποδεκατίζει σταδιακά, ολοένα και περισσότερα κοπάδια και στην Αρκαδία (σ.σ. βρισκόμαστε σε περίοδο, προσωρινής ύφεσης της ζωονόσου, λόγω κλιματολογικών συνθηκών) επισκεφτήκαμε στην Τρίπολη, τρία κεντρικά κρεοπωλεία και συνομιλήσαμε με τους ιδιοκτήτες τους…  Τα όσα μας είπαν, ουσιαστικά επιβεβαίωσαν τις ανησυχίες των εκπροσώπων των κτηνοτρόφων, αλλά και του νεοεκλεγέντος δημάρχου Τριπόλεως κ. Δημήτρη Παυλή, περί επικείμενης καταστροφής των κτηνοτρόφων και καθίζησης της αγοράς…
Να θυμίσουμε πως ο κ. Παυλής και ο κ. Μπαρουξής, (πρόεδρος των κτηνοτρόφων Αρκαδίας) παρέθεσαν κοινή συνέντευξη τύπου,  προ δέκα ημερών περίπου, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιώντας τις Αρχές, για τα όσα τελικά αποκάλυψαν, στην «Ενημέρωση Πελοποννήσου» κρεοπώλες αλλά και ένας χοντρέμπορος, που δραστηριοποιείται, στην περιοχή της Αρκαδίας.

 Διαβάστε παρακάτω, δια στόματος ιδιοκτητών, σημείων πώλησης κρεάτων, στην «Πρωτεύουσα του Μοριά», τις  οικονομικές παρενέργειες, της εξάπλωσης του καταρροϊκού πυρετού και το ρεκόρ πτώσεως που παρατηρείται, το τρέχον χρονικό διάστημα, στις πωλήσεις αιγοπροβάτων…
Θεμιστοκλής Βεργόπουλος (κρεοπώλης): «Η ζήτηση έχει πέσει στο 90%...Σχεδόν μηδενικές οι πωλήσεις, από την ημέρα που δημοσιοποιήθηκαν, τα κρούσματα αυτής της ζωονόσου. Καλό θα ήταν ο κόσμος, να ενημερωθεί ώστε να αρχίσει πάλι, να αγοράζει αρνιά …Αν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί, θα μείνουν όλα τα αμνοερίφια απούλητα…»
 Όλγα Λυκογιάννη: (κρεοπώλης) «Από τις αρχές του Μαΐου που ανακοινώθηκε το πρόβλημα, η πτώση της πώλησης αιγοπροβάτων φτάνει το 90%. Δεν ζητάει κανείς, κρέας αρνίσιο… Κάπου ο κόσμος φυλάγεται… Είτε δικαιολογημένα είτε αδικαιολόγητα, κατά την δική τους κρίση… Αν αυτό συνεχιστεί, οι κτηνοτρόφοι θα καταστραφούν… Το πρόβλημα, δεν αγγίζει τόσο εμάς τους κρεοπώλες, όσο τους κτηνοτρόφους… Αυτοί, αν παραταθεί αυτή η κατάσταση θα καταστραφούν… Εμείς δεν θα πουλάμε αρνιά, θα πουλάμε χοιρινό ή κάτι άλλο…»
Παναγιώτης Σύψης (Κρεοπώλης): «Υπάρχει μια πτώση της ζήτησης, γύρω στο 20%, στο δικό μου κρεοπωλείοΔεν είναι μεγάλη και δε έχει αντίκτυπο στην επιχείρησή μας, γιατί εμπορευόμαστε μικρό αριθμό αρνιών… Οι δικοί μας πελάτες, στην πλειοψηφία τους, έχουν προτίμηση, σε άλλα είδη κρέατος… Ωστόσο ο κόσμος, ανησυχεί και μας ρωτάει… Το ζήτημα είναι, πως αν η ασθένεια τραβήξει δυο η τρία χρόνια, όπως συνέβη στην Μυτιλήνη, οι κτηνοτρόφοι θα περάσουν δύσκολα… Γιατί η ανησυχία, θα μεγαλώνει…»
Χρήστος Μπελόβης (χοντρεμπόριο κρεάτων): «Η  ζήτηση στις πωλήσεις αιγοπροβάτων, είναι καθοδική… Δεν μπορώ να προσδιορίσω το ακριβές ποσοστό  της πτώσης, πάντως μέρα με την μέρα, αυξάνει… Νομίζω πως οι αρμόδιοι θα πρέπει να δώσουν μια πιο ουσιαστική λύση…»


Δεν υπάρχουν σχόλια: