Σάββατο 26 Ιουλίου 2014

Οι 5 Ενώσεις Αστυνομικών Υπαλλήλων, έθεσαν στην Ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ τα προβλήματα που εμποδίζουν την σωστή αστυνόμευση



Φωτογραφία αρχείου: Η Ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας στην Πελοπόννησο,
σε πρόσφατη συνάντησή τους με τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης
Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίων νήσων, κ. Γ. Διδασκάλου.
Διακρίνονται, ο Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Πελοποννήσου, Κλάδου
Τάξης, Υποστράτηγος Βασίλειος Γεωργακόπουλο, η αναπληρωτής Περιφερειακή
Αστυνομική Διευθύντρια, Ταξίαρχος Κων/να Κορώνη και ο Περιφερειακός
Διευθυντής Ασφαλείας Πελ/σου, Ταξίαρχος Ανδρέας Αποστολόπουλος
Τα Προεδρεία των Πρωτοβάθμιων Αστυνομικών Ενώσεων (Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Λακωνίας, Μεσσηνίας) συναντήθηκαν, χθες 25η Ιουλίου 2014, με την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. στην Πελοπόννησο και τους ανέπτυξαν θέματα και προβλήματα που αντιμετωπίζουν ως εργαζόμενοι στο σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας.
Βασικό αίτημα και των 5 Πρωτοβάθμιων Αστυνομικών Ενώσεων ήταν η μόνιμη λύση του Υ.Φ.Ε.Κ.Α. ΚΟΡΙΝΘΟΥ, το οποίο υπεραπασχολεί, ταλαιπωρεί και καταπονεί το αστυνομικό προσωπικό, δημιουργώντας συγχρόνως δυσλειτουργικά προβλήματα στις υπηρεσίες καθώς υπάρχει τεράστια αφαίμαξη αστυνομικής δύναμης.
Η καθημερινή αποστολή δυνάμεων για φύλαξη του Κέντρου Φιλοξενίας Παρανόμως εισελθόντων Μεταναστών λειτουργεί εις βάρος της προσφερόμενης αστυνόμευσης των πολιτών, μειώνει αισθητά τις εποχούμενες περιπολίες και αυξάνει την επικινδυνότητα στους ενστόλων, που καταλήγουν να περιπολούν μόνοι τους χωρίς πλήρωμα, όταν χρειάζεται να επιληφθούν σε επεισόδια. Η λειψανδρία αστυνομικής δύναμης οδηγεί σε φαινόμενα, γυναίκες αστυνομικοί να περιπολούν μόνες τους χωρίς πλήρωμα ή να είναι Αξιωματικοί Υπηρεσίας με πολλούς κρατουμένους, με ότι αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει.


Οι εκπρόσωποι των 5 πρωτοβάθμιων Ενώσεων πρότειναν, την επάνδρωση του Υ.Φ.Ε.Κ.Α. ΚΟΡΙΝΘΟΥ με μόνιμο αστυνομικό προσωπικό που θα προκύψει, πρωτίστως, με μετάθεση συναδέλφων τους που επιθυμούν να μετατεθούν και να υπηρετήσουν σε αυτό και αν δεν συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός με την τοποθέτηση νεοεξερχόμενων αστυφυλάκων από τις Σχολές της ΕΛ.ΑΣ.
Τόνισαν ότι, «ως Ένωση, είμαστε αντίθετη στην απαλλαγή μιας Αστυνομικής Διεύθυνσης από την φύλαξη του Υ.Φ.Ε.Κ.Α. ΚΟΡΙΝΘΟΥ, όπως ανακοινώθηκε για την Α. Δ. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ, πιστεύουμε ότι όλες οι μειώσεις ατόμων των ενισχυτικών δυνάμεων πρέπει να είναι ισομερής από όλες τις Αστυνομικές Διευθύνσεις που λαμβάνουν μέτρα φύλαξης του».
Επισημάνθηκε ακόμη στην Ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. Πελοποννήσου πως «οι συνάδελφοι που καλούνται να φυλάξουν τις σκοπιές είναι στην πλειοψηφία τους Αρχ/κες με πολλά χρόνια υπηρεσίας στην πλάτη τους». Στελέχη που η συνεχής εργασία στο Υ.Φ.Ε.Κ.Α. ΚΟΡΙΝΘΟΥ τους έχει κουράσει, ταλαιπωρήσει και  καταπονήσει. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρωινό ξύπνημα όσων θα μεταβούν για φρούρηση είναι τουλάχιστον δύο ώρες πριν την έναρξη της βάρδιας, δηλαδή στις 4 το πρωί. Η υπηρεσία, «εκμεταλευόμενη» το φιλότιμό τους, τους φορτώνει πολλές ώρες υπεραπασχόληση την οποία άλλες υπηρεσίες την αποδίδουν και άλλες όχι. Τον χρόνο αυτόν οι αστυνομικοί τον στερούν από την οικογένεια τους και από άλλες υποχρεώσεις.
Οι εκπρόσωποι των 5 Ενώσεων ζήτησαν, «Όλα αυτά να λαμβάνονται υπόψη από τους Αξιωματικούς στο Υ.Φ.Ε.Κ.Α. ΚΟΡΙΝΘΟΥ και να συμπεριφέρονται ανάλογα στους συναδέλφους εκτιμώντας την μέχρι τώρα προσφορά τους στην ΕΛ.ΑΣ.»
Στην ανακοίνωση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων την οποία υπογράφουν ο Πρόεδρος Γιώργος Παπαθεοφάνης και ο Γραμματέας Κωνσταντίνος Αθανασόπουλος (από την οποία και αντλήσαμε τα στοιχεία του ρεπορτάζ) αναφέρονται επιγραμματικά και τα άλλα θέματα που αναπτύχθηκαν:
* Η έκδοση εβδομαδιαίας υπηρεσίας όπως ρητά ορίζει το Π.Δ.173/2013.
* Η ανάρτηση πίνακα με τα οφειλόμενα ρεπό και πίνακα με τις νυκτερινές ώρες εργασίας.
* Η ανάρτηση πίνακα με τις νυκτερινές ώρες εργασίας.
* Να αποδίδονται άμεσα οι δεδουλευμένες υπεραπασχολήσεις των αστυνομικών.
* Εκπαίδευση & Μετεκπαίδευση αστυνομικών ελλιπής ως ανύπαρκτη.
*Η επικινδυνότητα που παρουσιάζουν τα κρατητήρια όταν υπάρχουν υπεράριθμοι κρατούμενοι και δεν υπάρχει δεύτερος σκοπός κρατητηρίων.
* Επισημάνθηκε ότι δεν νοείται να κρατούνται εντός των κρατητηρίων ανήλικοι για σχεδόν τρεις μήνες.
* Το απαράδεκτο, ένα περιπολικό  του Κλάδου Τάξης και ένα του Κλάδου Ασφαλείας να διατάσσονται κατά την νυκτερινή βάρδια 22:00 – 06:00 να περιπολήσουν σε τρεις Καλλικρατικούς Δήμους της Αργολίδας ήτοι: Άργους Μυκηνών, Ναυπλιέων και Επιδαύρου, δηλαδή σχεδόν σε ολόκληρη την Αργολίδα, αν σκεφτούμε ότι πριν λίγο καιρό αυτοί οι τρεις δήμοι αντιστοιχούσαν σε δώδεκα Καποδίστριακούς δήμους.
* Η αναδιοργάνωση δεν προχωρά με αποτέλεσμα να δημιουργεί επιπρόσθετα λειτουργικά προβλήματα αντί να δίνει λύσεις.
* Στην περιοχή μας έχουν πραγματοποιηθεί τρομοκρατικά χτυπήματα, ενάντια σωφρονιστικού υπαλλήλου στο Άργος (βομβιστική ενέργεια) και στην τράπεζα στα Μέθανα (ληστεία) και αυτό πρέπει να ληφθεί  σοβαρά υπόψη ότι άτομα του τρομοκρατικού χώρου κυκλοφορούν στην περιοχή μας και για τον λόγο αυτό η Α.Δ. Αργολίδας θα έπρεπε να είχε εξαιρεθεί από το να ενισχύει άλλες υπηρεσίες αλλά να έχει επανδρωμένα περιπολικά με πληρώματα για λόγους προστασίας των συναδέλφων.
* Οι πολίτες της Αργολίδας να είναι έρμαια των κακοποιών καθώς δεν υπάρχει η απαιτούμενη αστυνόμευση. Η αστυνομική δύναμη που απομένει από το Υ.Φ.Ε.Κ.Α. ΚΟΡΙΝΘΟΥ και από τις εδικές υπηρεσίες φύλαξης στόχων δεν επαρκεί να καλύψει όλες τις ανάγκες αστυνόμευσής του. Αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια των πολιτών και η ανασφάλεια τους εκφράζεται συχνά στα τοπικά Μ.Μ.Ε. και στο διαδίκτυο αλλά και με συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξωθεν του αστυνομικού κτηρίου υπηρεσιών Άργους πρωτοφανή για τα τοπικά δεδομένα.
Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αργολίδας, παρέδωσε εμπιστευτικό έγγραφο στο οποίο αναλύει με τον πιο γλαφυρό λόγο τα προβλήματα που υπάρχουν  και αντιμετωπίζουν οι αστυνομικοί στην Α.Δ. Αργολίδας, όπως τα γνωρίζουμε όλοι μας αλλά δεν μπορούν να ειπωθούν δημοσίως και να αναρτηθούν σε πίνακες ανακοινώσεων για λόγους ασφαλείας.
Από την πλευρά των κορυφαίων αξιωματικών της Περιφέρειας Πελοποννήσου δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι όσα θέματα άπτονται της αρμοδιότητας τους θα λυθούν ώστε στην επόμενη συνάντηση μας να μην υπάρχουν.
Ειδικότερα για το Υ.Φ.Ε.Κ.Α. ΚΟΡΙΝΘΟΥ πρόθεση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. είναι να δοθεί μόνιμη λύση και για το λόγο αυτό έχει αποσπαστεί ένας σημαντικός αριθμός συναδέλφων που επιθυμούσε να αποσπαστεί σε αυτό και όσο συνεχίζεται να έρχονται αποσπασμένοι θα αποδεσμεύεται ολοκληρωτικά μια Αστυνομική Διεύθυνση από τις πιο μακρινές και θα μειώνονται κάποιες σκοπιές στις άλλες μέχρι να έρθει η σειρά τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια: