Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Στο «Καταφύκι» και στο «Δίδυμο», έρχονται αναρριχητές από όλη την Ευρώπη…

Στο «Καταφύκι» και στο «Δίδυμο», της «άγνωστης» Ερμιονίδας… εκεί που δεν ζουν επώνυμοι και μεγαλόσχημοι, δεν δεσπόζουν πολυτελέστατες επαύλεις, αλλά μόνο… σπάνια πουλιά και ζώα…
Εκεί πηγαίνουν τα παιδιά τους για να τα εξοικειώσουν με τη φύση, τα μέλη και οι φίλοι της «Φυσιολατρικής Ομάδας Ερμιονίδας». Εκεί έρχονται να προσκυνήσουν οι λάτρεις της αναρρίχησης από όλη την Ευρώπη. Στις «οργανωμένες» πίστες αναρρίχησης που, ούτε καν οι ντόπιοι δεν γνωρίζουν την ύπαρξή τους, εκατοντάδες ξένοι, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου «προσκυνούν», αφήνουν τα χρήματά τους και, φεύγοντας, γίνονται οι καλύτεροι διαφημιστές της περιοχής.
Οι δράσεις εναλλακτικού τουρισμού, από το «Καταφύκι» και το «Δίδυμο», μας φωνάζουν «Ερμιονίδα δεν είναι μόνον οι παραλίες». Ότι, οι καιροί πλέον επιτάσσουν να γίνει, μια οργανωμένη κίνηση, για την περαιτέρω αειφόρο τουριστική  ανάπτυξη, ενδεχομένως,  και μέσω του αθλητισμού.
Διαβάστε την ενδιαφέρουσα συνέντευξη, που παραχώρησε στην «Ενημέρωση Πελοποννήσου», ο συντονιστής των δράσεων της «Φυσιολατρικής Ομάδας Ερμιονίδας», κ. Δαμιανός Νάκος.


Δαμιανός Νάκος
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Ποια είναι τα κίνητρα δράσης, της «Φυσιολατρικής Ομάδας Ερμιονίδας»;
 ΔΑΜΙΑΝΟΣ ΝΑΚΟΣ: «Καταρχήν, η επιτακτική ανάγκη, για την προστασία της φύσης. Η Ερμιονίδα διαθέτει περιοχές με σπάνια βιοποικιλότητα. Το περίφημο «Καταφύκι», αλλά και τοποθεσίες στην Ερμιόνη, στο όρος Δίδυμο…. Μέσα από τις συλλογικές μας δράσεις, προσπαθούμε να αναδείξουμε, τις άγνωστες πτυχές μιας γεωγραφικής ενότητας, που διαφημίζεται μονοδιάστατα. Η Ερμιονίδα, δεν είναι μόνο οικόπεδα, και πολυτελείς κατοικίες… Το οικοσύστημά της, σε αρκετές περιοχές, είναι αξιοζήλευτο…»

 ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Η περιοχή ενδείκνυται, για παντός τύπου, τουριστικές περιηγήσεις αλλά και για την ανάπτυξη μορφών οικολογικού και αθλητικού τουρισμού… Εσείς ως ομάδα, προσανατολίζεστε σε μια τέτοια κατεύθυνση;
ΔΑΜΙΑΝΟΣ ΝΑΚΟΣ: «Πραγματοποιούμε κινήσεις, προς πάσα κατεύθυνση… Θα σας δώσω,  ένα παράδειγμα… Ένας από τους βασικούς μας στόχους, είναι η εξοικείωση των παιδιών, με το φυσικό περιβάλλον. Οργανώνουμε περιβαλλοντικές δράσεις αλλά και επιμορφωτικούς περιπάτους, στο δάσος και σε περιοχές που έχουν να επιδείξουν, φυσική ιδιαιτερότητα και ομορφιά… Δεν είναι δυνατό, να έχουμε φτάσει στο σημείο, να μεγαλώνουν τα μικρά παιδιά ουσιαστικά σε μια επαρχία όπως είναι η Ερμιονίδα και να μην γνωρίζουν πώς να συμπεριφερθούν ή ακόμη και να περπατήσουν μέσα σε ένα φυσικό περιβάλλον. Μαθαίνουμε λοιπόν σε μαθητές,  πώς να συνυπάρχουν αρμονικά με τη φύση. Όσο για τον αθλητικό τουρισμό, αρκεί να αναφέρουμε τις πίστες αναρρίχησης, που υπάρχουν στο «Καταφύκι», όπου έρχονται αθλητές-αναρριχητές, από όλη την Ευρώπη αλλά και στο βουνό, των Διδύμων …Αυτά που σας λέω, είναι άγνωστα, ακόμη και για τους περισσότερους ντόπιους...»

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Υπάρχει κάποια τοποθεσία στην Ερμιονίδα, που για τους φυσιολάτρες, ξεχωρίζει;
ΔΑΜΙΑΝΟΣ ΝΑΚΟΣ: «Ναι. Σαφέστατα. Είναι το «Καταφύκι», το οποίο έχει πολλές ιδιαιτερότητες. Πλατάνια, πηγές με άφθονο και καλό νερό και ορισμένα σπάνια είδη πτηνών και ζώων… Εμείς προσπαθούμε, να διατηρήσουμε αναλλοίωτο, αυτό το ζωντανό παράδειγμα, μοναδικού φυσικού κάλλους, που αναδεικνύει μια διαφορετική και άκρως ενδιαφέρουσα, πτυχή της Ερμιονίδας. Επίσης το σπήλαιο «Φράγχθι» στην Κοιλάδα, αντιπροσωπεύει μια μοναδικότητα… Όπως και η παραθαλάσσια Ερμιονίδα, με τις αναρίθμητες μικρές και πανέμορφες παραλίες, το πευκοδάσος στην «Κορακιά» και την περιοχή της «Πικροδάφνης», στην Ερμιόνη, οι Άγιοι Ανάργυροι,  το «Μπίστι», αλλά και αρκετοί αρχαιολογικοί χώροι…».

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

λέτε να ξυπνήσουν και να δουν το μέλλον τους;

Ανώνυμος είπε...

Ωραίο θέμα.