Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

Παν. Γούτος: Όταν η παιδεία, συναντά την επιστήμη….

Παν. Γούτος
Ένα ταξίδι με όχημα, τον επαγγελματικό προσανατολισμό, στην επιστήμη των μηχανικών στην τέχνη και τη φιλοσοφία, πραγματοποιήθηκε την  περασμένη Κυριακή, στην αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ερμιόνης,  "Απόστολος Γκάτσος".
Ο ομιλητής κ. Παναγιώτης Γούτος, (πολιτικός μηχανικός), παρουσίασε με μία μεστή και πλούσια σε εικόνες ιστορική αναδρομή, την επιστήμη του μηχανικού, πέραν των στενών, επαγγελματικών πλαισίων.
Επιχειρώντας  μία "βουτιά" στην ιστορία της επιστήμης, από τα χρόνια του Πυθαγόρα και του Πλάτωνα, μέχρι τις ημέρες μας, προσπάθησε να επισημάνει στο κοινό, την αξία της μόρφωσης και της παιδείας, περισσότερο από την καταξίωση, μέσα από τα επαγγελματικά και κοινωνικά πρότυπα της εποχής μας, που σχετίζονται με τη λήψη ενός πτυχίου. Στην συνέχεια,  προσδιόρισε στους νέους παραβρισκόμενους και μαθητές, το εύρος σπουδών και τους επαγγελματικούς ορίζοντες, των τμημάτων του Πολυτεχνείου. 

Μαθητές του Λυκείου Ερμιόνης, φοιτητές, γονείς, πολίτες, αλλά και μηχανικοί της περιοχής, ανταποκρίθηκαν, υποβάλλοντας εύλογα ερωτηματικά. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, φαίνεται ότι προκάλεσε το θέμα της Πολεοδομίας ως επιστήμης, και η σημασία που έχει ο σχεδιασμός των πόλεων και των χωριών, καθώς και η ύπαρξη Πολεοδομικών Σχεδίων, επί των οποίων, πρέπει να γίνεται η ανάπτυξή τους.
Άλλο ένα σημείο που αναδείχτηκε, είναι η αρχιτεκτονική αναβάθμιση δημόσιων κτιρίων όπως πχ, το Δημοτικό σχολείο Ερμιόνης, καθώς και η σημασία της καλαισθησίας και της αρχιτεκτονικής στο περιβάλλον, ακόμα και στην ψυχολογία των πολιτών.
Ή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, χάρις στην υποστήριξη των μελών -εθελοντών, της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ερμιόνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: