Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Στ’ άρματα… στ’ άρματα… Σταμάτη!

Σταμάτης Δαμαλίτης. Φωτογραφία αρχείου
Παλιμπαιδίζει ο φίλος μου bloger από την Ερμιόνη και βγάζει πολεμικές κραυγές καλώντας τους Ερμιονίτες και τους Ερμιονιδείς να δουν και να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο που επέρχεται, από τους ξένους εισβολείς!
Για «μαύρα κοράκια με νύχια γαμψά» κραυγάζει ο … ελλιπούς ιστορικής μορφώσεως bloger που φιλοδόξησε, αλλά δεν μπόρεσε, να γίνει γκρεμιστής και χτίστης των δημοτικών πραγμάτων της Ερμιονίδας.
Ευγενής η φιλοδοξία αλλά …καλό και το «γνώθι σ’ αυτόν». Κάτι που δυστυχώς, ο χρόνος έδειξε, πως δεν το διαθέτει.
Κρίμα… Κρίμα γιατί παλαιότερα ήσουν σεμνός, ταπεινός και «εργάτης της λαογραφίας της περιοχής». Χρήσιμος δηλαδή και σημαντικός για τον ιστορικό του μέλλοντος. Φαίνεται όμως ότι το αντι -Λεμπεσικό σου πάθος σε τύφλωσε και πως τα χαστούκια που δέχτηκες (όχι κατ’ ανάγκη δια χειρός) σου ταρακούνησαν τις ισορροπίες της σκέψης.
Το να είσαι ελλιπούς μορφώσεως φίλε Σταμάτη, δεν είναι ελάττωμα. Το να μην ξέρεις όμως μέχρι που μπορείς να φτάσεις …είναι.
Το να είσαι μαχητής, φίλε Σταμάτη, σε κάνει να φαίνεσαι ξεχωριστός. Το να είσαι όμως άδικος σε κάνει απόβλητο.
Με πολύ αγάπη θα σου δώσω μια συμβουλή. Ασχολήσου πάλι με την λαογραφική καταγραφή γεγονότων, εικόνων και ιστοριών και πάψε να δείχνεις μια εικόνα εριστικού γέροντος που «γουστάρει μια γκόμενα που δεν του κάθεται».
Γίνε και πάλι χρήσιμος. Έχεις χρόνο να διορθώσεις τα πράγματα. Αρκεί να νικήσεις τον κακό σου εαυτό και να κλείσεις τ’ αυτιά σου σε κάποιους «περίεργους τύπους» της περιοχής που, (γιατί άραγε) τους έχεις περί πολλού.
Υποθέτω ότι θα σου είναι πολύ δύσκολο να κρατηθείς και να μην απαντήσεις. Όμως σου προτείνω να το κάνεις. Άλλωστε εσύ ξεκίνησες να προσβάλεις με τα γραπτά σου, ανθρώπους και προσπάθειες που δεν έκαναν ποτέ κακό σε σένα ή στον τόπο σου, που γνωρίζω ότι υπεραγαπάς.
Π.Ι.Δ.
(που σημαίνει …Πολύδωρος Ιππ. Δάκογλου)

Δεν υπάρχουν σχόλια: