Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

ΤΑΣΣΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥ: Η Ανάπτυξη οι όροι και οι προϋποθέσεις στην πράξη

Τάσος Λάμπρου: Πρόεδρος Δ.Σ. Δήμ. Ερμιονίδας
Τις προηγούμενες ημέρες ενημερωθήκαμε από τον ημερήσιο Αθηναϊκό και Τοπικό τύπο ότι η επένδυση kilada hills έχει ενταχθεί ως στρατηγική επένδυση σε καθεστώς ταχείας αδειοδότησης (fast track) και αναμένονται οι τελικές αποφάσεις από την ΔΕΣΕ (Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων).
Με την εξέλιξη αυτή δικαιώθηκαν οι θέσεις της Δημοτικής μας Παράταξης, που τα έτη 2005-2006 κατά την φάση της αγοράς της γης είχε στηρίξει συγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο.
Στις συνεδριάσεις του τότε Δήμου Κρανιδίου είχε επισημανθεί από τον Δήμαρχο κ. Δ. Καμιζή ότι: «αυτή η τουριστική επένδυση και οι μονάδες του golf, που την συνοδεύουν, θα τοποθετήσει την Ερμιονίδα στον Παγκόσμιο Τουριστικό Χάρτη και ο τόπος μας θα αποτελέσει έναν ποιοτικό τουριστικό προορισμό».
Για αυτές τις θέσεις, όπως διατυπώθηκαν στη σχετική απόφαση του τότε Δ.Σ του Δήμου Κρανιδίου, η Δημοτική Παράταξη του κ. Σφυρή μειοψήφησε και πολλά μέλη του Δ.Σ της Ελάσσονος Αντιπολίτευσης απείχαν συνειδητά για να μην πάρουν θέση επί των συγκεκριμένων θεμάτων που είχαν τεθεί στην ημερήσια διάταξη του Δ.Σ.. Μάλιστα, όταν ανέλαβε Δήμαρχος Κρανιδίου ο κ. Σφυρής, κοινοποίησε έγγραφο στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου, κατηγορώντας μας για λήψη παράνομης  απόφασης.

Για την ιστορία, η απόφαση, που έλαβε την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων, αφορούσε στην μεταφορά αγροτικών δρόμων μέσα στην ιδιοκτησία της εταιρείας. Προέβλεπε την μετάθεση αγροτικών δρόμων σε βάρος της ιδιοκτησίας της εταιρείας και οι δρόμοι που θα κατασκευάζονταν θα είχαν διπλάσιο εύρος.
Αυτό, αφενός μεν θα διευκόλυνε την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας καθώς η εφαρμογή του θα είχε αναπτυξιακά οφέλη που θα διαχέονταν σε όλη  την τοπική μας κοινωνία, αφετέρου δε, θα βελτίωνε σημαντικά την διέλευση μέσω  αυτών των αγροτικών δρόμων, οι οποίοι θα  παραδίδονταν ασφαλτοστρωμένοι και σε διπλάσιο εύρος.
Για την συγκεκριμένη απόφασή μας, ο κ. Δ. Σφυρής κατήγγειλε, με αναφορά του στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου, όλους όσους είχαμε ψηφίσει θετικά για την μεταφορά των δρόμων με τους συγκεκριμένους όρους που είχαν τεθεί.
Στη δίκη, που έγινε το 2012, παρέστη ως μάρτυρας κατηγορίας υποστηρίζοντας ότι οι Δημοτικοί  Σύμβουλοι, που ψηφίσαμε, το κάναμε για να εξυπηρετήσουμε τα συμφέροντα της εταιρείας και μόνο και όχι τα συμφέροντα των δημοτών μας.
Η δίκη σε πρώτο βαθμό κατέληξε με την μαρτυρία του κ. Σφυρή στην καταδίκη μας, σε 8 μήνες φυλάκιση με αναστολή για την οποία ασκήσαμε έφεση πιστεύοντας ότι θα δικαιωθούμε πλήρως στο Εφετείο, καθώς οι ενέργειές μας αποσκοπούσαν και μόνο στην ανάπτυξη του τόπου μας, στην υποστήριξη των θέσεων εργασίας και στην βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των δημοτών μας.
Για την πρωτόδικη αυτή απόφαση του δικαστηρίου, που ο κ. Σφυρής υπήρξε ουσιαστικά μάρτυρας κατηγορίας, υπήρξαν σχόλια ορισμένων φίλων και συνεργατών του από την Ερμιόνη, οι οποίοι μάλιστα και παλαιότερα είχαν δηλώσει ότι έχουν «χημική συγγένεια» με τον ίδιο, που τους χαροποίησαν ιδιαίτερα.
Επειδή όμως, όπως λέγεται, το «ψέμα έχει κοντά πόδια», τώρα που ήρθε η ώρα της αλήθειας με την αναμενόμενη υλοποίηση αυτού του επενδυτικού σχεδίου που, σύμφωνα με δημοσιογραφικές αναφορές θα δώσει 600 θέσεις εργασίας  κατά τη φάση λειτουργίας και 2.000 θέσεις κατά την φάση κατασκευής του έργου για μια περίπου διετία, πρέπει να ξεκαθαριστούν ορισμένα ερωτήματα που έχουν σχέση με το παρόν και το μέλλον του τόπου μας και τη ζωή των δημοτών μας.
Από την ιστορία, που έχει πλέον γραφτεί τα τελευταία 15 χρόνια, είναι πια ξεκάθαρο ότι η Παράταξή μας έχοντας την ευθύνη του τότε Δήμου Κρανιδίου και σήμερα του Δήμου Ερμιονίδας, τόσο με τον επικεφαλής Δήμαρχο κ. Δ. Καμιζή όσο και με όλους εμάς, έδωσε σκληρές μάχες για την  ανάπτυξη του τόπου μας τόσο στα μικρά όσο και στα μεγάλα θέματα και πέτυχε σημαντικά πράγματα και  σε εποχή κρίσης και όχι μόνο. Η Ερμιονίδα έχει γίνει πόλος έλξης σημαντικότατων επενδύσεων.
Ο κ. Δ. Σφυρής είναι εκείνος που βάζει κάθε λογής εμπόδια είτε καταστρέφοντας και  ματαιώνοντας δημόσιες και Ευρωπαϊκές επενδύσεις ή ιδιωτικές επενδύσεις, όπως αυτό του έργου της αποχέτευσης του Δήμου Κρανιδίου, είτε προβάλλοντας  προσκόμματα  και εμπόδια συκοφαντώντας την Παράταξή μας,  που μόνο στόχο είχε και έχει να εξασφαλίσει θέσεις εργασίας στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για τους δημότες μας καθώς και την βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου. Φυσικά, υπάρχουν και κάποιοι άλλοι που πάντα σφύριζαν και σφυρίζουν αδιάφορα.
Τώρα όμως, εν όψει των επικειμένων δημοτικών εκλογών, θα έρχονται όλοι και θα υπόσχονται ανάπτυξη στα λόγια χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο και δράση, αλλά πολύ περισσότερο σε πλήρη αντίθεση  με τις πράξεις τους.
Δεν αρκούν οι τίτλοι και τα ονόματα των δημοτικών παρατάξεων που υπόσχονται «ανάπτυξη» στον τόπο μας, ούτε και οι αφηρημένες διακηρύξεις και υποσχέσεις.
Είναι απαραίτητο για όλους εμάς, που ασχολούμαστε με τα κοινά, να μας κρίνουν από τις πράξεις και τα έργα μας.
Επίσης, για όσους σκοπεύουν να αναμειχθούν για πρώτη φορά με τα κοινά πράγματα του τόπου μας, πράγμα απόλυτα θεμιτό για την ανανέωση της πολιτικής μας ζωής, θα πρέπει να τοποθετηθούν ευθέως με προτάσεις και λύσεις για τα προβλήματα που υπάρχουν και όχι μόνο με την περιγραφή τους.
Τέλος, για το ποιοι είναι υπέρ της ανάπτυξης για λογαριασμό και όφελος του τόπου και των δημοτών μας και για το ποιοι είναι εναντίον, για δικούς τους λόγους και  λογαριασμούς, αυτό πρέπει να αποδεικνύεται με πράξη.
Η επένδυση αυτή στην Κοιλάδα με την ανάπτυξη ξενοδοχειακών μονάδων και γηπέδων golf είναι ένα καλό παράδειγμα ανάλυσης και συμπερασμάτων.

ΤΑΣΟΣ  ΛΑΜΠΡΟΥ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ  Δ.Σ ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: