Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

Ριγμένη η Αργολίδα: Θα πληρώνουμε χρυσάφι τη μεταφορά των σκουπιδιών. Ερμιονίτες και Επιδαύριοι οι μεγάλοι χαμένοι του Περιφερειακού σχεδιασμού

Ο Δήμαρχος Τρίπολης και Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ, κ. Γιάννης Σμυρνιώτης, αμέσως μετά τη «νέα φιέστα» που οργάνωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου για να δώσει στη δημοσιότητα (πάντοτε με το σταγονόμετρο και κατά το δοκούν) τις θέσεις που προτείνονται από την «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή» για εγκατάσταση και λειτουργία των 3 εργοστασίων επεξεργασίας απορριμμάτων και των 2 χώρων όπου θα λειτουργούν Σταθμοί Μεταφόρτωσης, πολύ προνοητικά δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Πρέπει να τρέξουμε γρήγορα, να δημιουργήσουμε τις υποδομές και να μειώσουμε τα κόστη διαχείρισης που φτάνουν στον πολίτη».
Οι αποφάσεις που ανακοινώθηκαν από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και μάλιστα πανηγυρικά, από τον ίδιο τον Περιφερειάρχη κ. Πέτρο Τατούλη, προβλέπουν ότι τα 3 εργοστάσια επεξεργασίας των απορριμμάτων θα εγκατασταθούν στη Σκάλα του Δήμου Ευρώτα, στην Καλλιρόη του Δήμου Οιχαλίας και στο Παλαιοχούνι της Τρίπολης.
Στην Αργολίδα, ο προβλεπόμενος Σταθμός Μεταφόρτωσης, θα λειτουργήσει στη Νέα Κίο, όπου και θα γίνεται οι διαδικασίες ανακύκλωσης και κομποστοποίησης. Για την Κορινθία, έχει επιλεγεί περιοχή του Σπαθοβουνίου.

Θυμίζουμε τον όρο της σύμβασης (όπως τον γνωστοποίησε παλαιότερα ο κ. Τατούλης), που προβλέπει ότι «για τη μεταφορά των δεματοποιημένων και κατ΄αρχάς με διαλογή ανακύκλωσης, δεν θα υπάρχει χρέωση μεταφοράς από τους Σταθμούς Μεταφόρτωσης μέχρι το εργοστάσιο απορριμμάτων, εφ όσον η απόσταση δεν υπερβαίνει τα 50 χιλιόμετρα». Αυτό μεταφράζεται ότι «Αν οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης απέχουν πέραν των 50 χιλιομέτρων θα υπάρχει μία ακόμη σημαντική (αναλόγως της αποστάσεως) επιβάρυνση των Δήμων και κατ΄αναλογία των Δημοτών.
Προκύπτουν λοιπόν τα ερωτήματα.
-Πόσο απέχει η Νέα Κίος (όπου θα δημιουργηθεί ο Σταθμός Μεταφόρτωσης της Αργολίδας), από την Τρίπολη (περιοχή Παλιοχούνι), όπου θα λειτουργεί το εργοστάσιο επεξεργασίας;
Και ακόμα χειρότερα:
-Τι θα κοστίζει στους Δημότες του Δήμου Ερμιονίδας και του Δήμου Επιδαύρου, η μεταφορά των απορριμμάτων τους μέχρι τη Νέα Κίο και από εκεί μέχρι το Παλαιοχούνι;
Θα φιλοτιμηθεί ο αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας και στενός συνεργάτης και υποστηρικτής του κ. Πέτρου Τατούλη, κ. Τάσος Χειβιδόπουλος να ενημερώσει τους αδαείς (για το τι τους περιμένει) πολίτες της αντιπεριφέρειας της οποίας (υποτίθεται ότι) υπερασπίζει τα συμφέροντα, «πόσο και ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο» ή θα επαναλάβει την Τατούλειο ρήση «Πρέπει οι Δήμαρχοι να μειώσουν τα Τέλη»

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Η βέλτιστη λύση προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί το κόστος αλλά και να αποσωβηθεί η κοινωνική αναταραχή που πρόκειται να δημιουργηθεί από την επικείμενη υποβάθμιση στην κατοικημένη περιοχή της Νέας Κίου, είναι να επιλεχθεί ως χώρος μεταφόρτωσης η περιοχή πλησίον του κόμβου Στέρνας. Η θέση της Νέας Κίου κολλάει και στο γεγονός οτι υπάρχουν θεσμοθετημένες ΖΟΕ που απαγορεύουν τέτοια χρήση.
Η θέση αυτή μόνο μειονεκτήματα διαθέτει ενώ η θέση της Στέρνας διασφαλίζει πέρα από την ανυπαρξία όχλησης κατοίκων και εξασφάλιση της ασφαλούς μεταφοράς και κυκλοφοριακή σύνδεση με την εθνική οδό χωρίς να δημιουργεί προβλήματα από τη μεταφορά των απορριμμάτων με βαρέα οχήματα. Θα μπορούσε να απαριθμήσει κανείς αρκετά πλεονεκτήματα. Όμως είναι πιθανό οτι η επιλογή της Κίου εντάσσεται στο γενικό σχέδιο εξαθλίωσης των προοδευτικών κατοίκων της. Δεν είναι τυχαίο οτι ότι ξεκίνησε ο αείμνηστος Κατριλιώτης έμεινε στάσιμο. Το ΓΠΣ που λιμνάζει εσκεμμένα είναι μία σοβαρότατη ένδειξη όπως και άλλα πολλά που συντελούν στην υποβάθμιση και την τουριστική αξιοποίηση του Μικρασιάτικου λιμανιού να φαντάζει όνειρο απατηλό.