Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ: Ξεχείλισαν και πάλι τα σκουπίδια

Η Δωρεά του ΣΦΙΠ… αφορά την παιδική χαρά
και όχι τα σκουπίδια….
Πολίτες και εκπρόσωποι φορέων περιγράφουν την κατάσταση,  που  έχει διαμορφωθεί  τις τελευταίες ημέρες,  στις περισσότερες γειτονιές της Ερμιονίδας,  λόγω της παρατεταμένης παραμονής συσσώρευμένων όγκων απορριμμάτων,  μέσα και… έξω από τους κάδους εναπόθεσης.
 «Η κατάσταση παραμένει Εφιαλτική»… «Ο κίνδυνος, για την Δημόσια Υγεία, από τα συσσωρευμένα σκουπίδια σε συνδυασμό με τα αδέσποτα και την ζέστη, είναι πλέον Σοβαρός»… «Δεν έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση από την Δημοτική Αρχή,  για την πορεία της αποκομιδή»… είναι κάποιες από τις εκφράσεις, με τις οποίες οι εκπρόσωποι πολιτιστικών σωματείων  εμπορικών συλλόγων και κοινωνικών ομάδων, αναφέρονται στο πρόβλημα.


Η Πρόεδρος της ΠΑΠΟΕΡ  κ. Μαρία Καρρά, η εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Ερμιόνης, κ. Ρίνας Λουμουσιώτη, ο Πρόεδρος του Τοπικού Επαγγελματικού και Εμπορικού Συλλόγου κ. Αναστάσιος Γανώσης, ο Πρόεδρος του  Συλλόγου Φίλων Πορτοχελίου (ΣΦΙΠ)  κ. Γιώργου Παπαναστασίου και ο Πρόεδρος του  τοπικού Εξωραϊστικού Συλλόγου «Παναγίτσα» της «Βερβερόντα», κ. Απόστολος Σωτηριάδης, μιλούν στην «Ενημέρωση Πελοποννήσου» και περιγράφουν «τι βλέπουν και βιώνουν οι κάτοικοι».
Η Δημοτική Αρχή δίνει την δική της εκδοχή δια στόματος του αρμόδιου αντιδημάρχου, Γιάννη Τσαμαδού.
Διαβάστε  τα όσα μας είπαν για το θέμα, εκπρόσωποι της Κοινωνίας των Πολιτών.

     Ο δρόμος για «Βερβερόντα» πριν μια εβδομάδα 
Μαρία Καρρά,  Πρόεδρος της ΠΑΠΟΕΡ:
«Το πρόβλημα της γενικότερης  διαχείρισης των απορριμμάτων στον Δήμο Ερμιονίδας, παραμένει οξύ… φαίνεται ότι η λύση της Φυλής δεν αποδίδει… Οι κάδοι των απορριμμάτων στις περισσότερες γειτονιές υπερκαλύπτονται από τα σκουπίδια… Υπάρχει εμφανέστατα πρόβλημα στην αποκομιδή και περιμένουμε  έστω μια στοιχειώδη  ενημέρωση από τον Δήμο… Κατά την μεταφόρτωση απαιτούνται έλεγχοι…. Αν πράγματι γίνονται,  ποιος τους επιβλέπει; Τι είδους απορρίμματα φορτώνονται και απομακρύνονται;… Η εικόνα είναι πραγματικά κακή και εκτιμούμε ότι θα χειροτερέψει  κατά την επόμενη χρονική περίοδο  που θα σηματοδοτήσει την αύξηση των θερμοκρασιών και την  επισκεψιμότητα των παραθεριστών…  Η διαχείριση των απορριμμάτων,  δεν είναι κάτι που θα ανακαλύψουμε στην Ερμιονίδα  σήμερα… Εμείς ως Παρέμβαση Πολιτών Ερμιονίδας,  έχουμε παραδώσει στον Δήμο,  σχετική πρόταση. Δυστυχώς δεν έχουμε καλές επιδόσεις ως περιοχή,  ούτε στην ανακύκλωση,  αλλά και καμία ενημέρωση από την Δημοτική Αρχή, που να μας εξηγεί τους λόγους,  για τους οποίους μεταξύ των άλλων, άλλαξε το σύστημα των τεσσάρων κάδων (ανακύκλωσης) και πέσαμε στον ένα που «επιβάλλει» το σύστημα της Ελληνικής Εταιρείας Ανακύκλωσης..»

Ρίνας Λουμουσιώτη, Εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Ερμιόνης:
Τραγική ειρωνεία ή «σημείο» των καιρών;
«Εστία πολιτισμού» αναγράφει η ταμπέλα
του Παιδικού Μουσείου στην Ερμιόνη…
«Η κατάσταση με τα σκουπίδια στην Ερμιόνη,  παραμένει τους τελευταίους μήνες εφιαλτική! Κινδυνεύει η Δημόσια υγεία… Ο αντίκτυπος στον τουρισμό θα είναι τεράστιος,  αν λάβουμε υπόψη μας, ότι θα αυξηθούν οι όγκοι των απορριμμάτων,  κατά την «υψηλή σεζόν»… Η προσωρινή λύση της απομάκρυνσης, είκοσι πέντε τόνων ημερησίως αυταπόδεικτα, δεν αποδίδει… Η Δημοτική Αρχή εκ του αποτελέσματος , φαίνεται ότι  δεν είναι συνεπής, απέναντι στην υποχρέωση που έχει σε όλους τους δημότες της Ερμιονίδας, για ένα καθαρό και ανθρώπινο περιβάλλον»

Γιώργου Παπαναστασίου, Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Πορτοχελίου (ΣΦΙΠ): 
«Εμείς ως ΣΦΙΠ αγωνιούμε για την εξέλιξη,  που μπορεί να έχει αυτό το εγχείρημα της ημερησίας απομάκρυνσης,  εικοσιπέντε τόνων απορριμμάτων. Συνδράμουμε ποικιλοτρόπως προς την κοινότητα του Πορτοχελίου, ώστε να αποσυμφορηθεί λίγο η κατάσταση… Θέλω να απευθύνω έκκληση προς τα μέλη του Συλλόγου μας, ώστε τα ογκώδη και τα υλικά ανακύκλωσης να τα διαχειρίζονται  διαφορετικά,  μέχρι και που να τα φορτώνουν,  στα οχήματα τους, μετά την παρέλευση του Σαββατοκύριακου και να τα αποθέτουν σε ειδικούς χώρους ανακύκλωσης, εκτός Ερμιονίδας,  στην… Αθήνα! Η Περιφέρεια πρέπει να δώσει μια ολοκληρωμένη λύση,  τουλάχιστον για τους θερινούς μήνες που έπονται, για ευνόητους λόγους …Δεν μπορεί να μιλάμε  για  δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς και για υπερπολυτελή ξενοδοχεία και από την άλλη, να βγαίνεις βόλτα και να  αντικρίζεις,  αυτούς τους όγκους των απορριμμάτων»…

Αναστάσιος Γανώσης,  Πρόεδρος του Τοπικού Επαγγελματικού και Εμπορικού Συλλόγου:

« … Με την επικείμενη άνοδο της θερμοκρασίας,  θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα Δημόσιας Υγείας! Δεν πιστεύω ότι ο Δήμος,  δεν θέλει να λύσει το πρόβλημα, αλλά  κάπου αδυνατεί…. Είναι υπόθεση όλων μας …Θα πρέπει  οι επαγγελματίες και οι καταστηματάρχες της Ερμιόνης,  να κάνουν την όποια αυτοδιαχείριση απορριμμάτων μπορούν από μόνοι τους, για να εξομαλυνθούν λίγο τα πράγματα  και να  βοηθήσουν έτσι το Δήμο… Θα πρέπει  να παρέμβει η Περιφέρεια και να λειτουργήσει και πάλι ο δεματοποιητής. Χρειαζόμαστε άμεσα την ολοκληρωμένη εφαρμογή,  σύγχρονων μεθόδων όπως της διαχείρισης ανακύκλωσης και κομποστοποίησης  στην πηγή! Έτσι θα λυθεί το πρόβλημα δια παντός. Η απομάκρυνση των είκοσι πέντε τόνων σκουπιδιών ημερησίως είναι ολοφάνερο  πως δεν λύνει το πρόβλημα…»

Απόστολος Σωτηριάδης, Πρόεδρος του  τοπικού Εξωραϊστικού Συλλόγου «Παναγίτσα» της Βερβερόντα.
«Σίγουρα η απομάκρυνση των είκοσι πέντε τόνων ημερησίως για τα δεδομένα της Ερμιονίδας δεν επαρκούν… Σκεφτείτε πως τους καλοκαιρινούς μήνες, η ημερήσια παραγόμενη ποσότητα απορριμμάτων μπορεί να φτάσει τους πενήντα τόνους!   Η αποκομιδή των σκουπιδιών γίνεται μόνο από τους κάδους… Όμως και εδώ στην «Βερβερόντα»,  ο κόσμος δεν συμπαρίσταται στις όποιες προσπάθειες γίνονται… Πετάνε στερεά απόβλητα και υλικά ανακύκλωσης παντού ανεξέλεγκτα… Αυτά επειδή διασκορπίζονται,  είναι δύσκολο να τα περισυλλέξουν τα συνεργεία της καθαριότητας του Δήμου, αλλά και εμείς ως σύλλογος όταν επιχειρούμε περιβαλλοντικές δράσεις…»

 
Καλύτερες οι συνθήκες,
έξω από το Κέντρο Υγείας στο Κρανίδι
Όπως μας είπε σε τηλεφωνική επικοινωνία, ο κ. Γιάννης Τσαμαδός Αντιδήμαρχος  Καθαριότητας, του Δήμου Ερμιονίδας, «το φρακάρισμα των σκουπιδιών τις τελευταίες ημέρες, οφείλεται σε… μηχανικά αίτια,  καθώς τα δύο από τα τρία αυτοκίνητα του Δήμου, που διατίθενται για την απομάκρυνση των απορριμμάτων,  είναι χαλασμένα από την περασμένη εβδομάδα»…. Όσο για την προσωρινή και εφικτή λύση,  της αποκομιδής των είκοσι πέντε τόνων ημερησίως,  αυτή αποδεικνύεται ανεπαρκής δεδομένου ότι,  ήδη  την τρέχουσα περίοδο, «απομακρύνονται οριακά,  όσα σκουπίδια συσσωρεύονται», όπως μας δήλωσε ο κ. Τσαμάδος….  Αυτός ο αριθμός (25 τόνοι) αναμένεται να  διπλασιαστεί,  τους επόμενους μήνες , της «τουριστικής αιχμής»…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ:
Με ανακοίνωσή της, η Δημοτική Αρχή Ερμιονίδας ενημερώνει ότι, «λόγω ολιγοήμερου κλεισίματος του ΧΑΔΑ της Φυλής, δεν θα γίνεται κανονικά η αποκομιδή».

 


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πότε θα γράψετε για τα σκουπίδια της πολιτικής; Είναι πιο μολυσματικά, αντιαισθητικά και ανθυγιεινά από τα σκουπίδια που ασχολείσθε!

Ανώνυμος είπε...

αυτά απομακρύνονται μόνο με το μαύρισμα!