Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Θα γίνει της «Κερατέας» στην Ερμιονίδα, αν δεν βρεθεί λύση με τα σκουπίδια…

Ρεπορτάζ: Κώστας Πρώιμος

Εμφανώς αγανακτισμένοι, από την «ακραία» κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει ο ΧΑΔΑ των Διδύμων, και την περί άλλων τυρβάζουσα Περιφέρεια, αντιπροσωπεία δημοτικών συμβούλων από όλες τις Δημοτικές Παρατάξεις, με επικεφαλής τον Δήμαρχο Ερμιονίδας κ. Δημήτρη Καμιζή  και εκπρόσωποι κοινωνικών και πολιτικών θεσμικών φορέων της Ερμιονίδας, επισκέφτηκαν στo γραφείο  του τον αντιπεριφερειάρχη κ. Τάσου Χειβιδόπουλου (σήμερα το μεσημέρι), με αίτημα –απαίτηση την άμεση απομάκρυνση των 40.000 δεμάτων με σκουπίδια που έχουν συσσωρευτεί στην περιοχή .
Το ποτήρι της οργής «ξεχείλισε» από την πυρκαγιά που προκλήθηκε, την περασμένη Παρασκευή το απόγευμα, στον χώρο της εναπόθεσης σύμμικτων απορριμμάτων, στην θέση «Σταυρός» των Διδύμων, «λόγω αυταναφλεξης». 
Στο τέλος της «άκαρπης» όπως αποδείχτηκε συνάντησης, η οποία διήρκησε περίπου μια ώρα  και κατά την οποία τα πνεύματα ελαφρώς «οξύνονταν» κατά διαστήματα, προτάθηκε  ως λύση μια …«εκ νέου» σύσκεψη προς εξεύρεση λύσης, στο θέμα της άμεσης ανακούφισης του επίμαχου ΧΑΔΑ,  από την ανεξέλεγκτη και υπερβολική συσσώρευση των σκουπιδιών.
Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 10πμ στον ίδιο χώρο.
Σε ερώτηση μας, απευθυνόμενοι προς τον αντιπεριφερειάρχη  σχετικά με το χρονοδιάγραμμα κατά το οποίο, αναμένεται να εναρμονιστούν πλήρως οι κατά τόπους Δήμοι  με τις Ευρωπαϊκές Κοινοτικές Οδηγίες που αναδεικνύουν τους νομίμους και σύγχρονους τρόπους της διαχείρισης των απορριμμάτων,  ο  κ. Τάσος Χειβιδόπουλος μας είπε: «Η περιφέρεια σαφέστατα  είναι γνώστης των συγκεκριμένων Ευρωπαϊκών Οδηγιών. Είμαστε οι πρώτοι που έχουμε ήδη ενταχθεί στον Ευρωπαϊκό σχεδιασμό, που θα μας οδηγήσει στις νόμιμες και σύγχρονες μεθόδους διαχείρισης απορριμμάτων, με την επικείμενη κατασκευή και λειτουργία  ειδικών εργοστασίων». Δεν του δόθηκε όμως η ευκαιρία να απαντήσει στις δηλώσεις του Βουλευτή Αργολίδας (ΣΥΡΙΖΑ), κ. Δημήτρη Κοδέλα για «μικροσυμφέροντα εργολάβων».
Ο Βουλευτής Αργολίδας (ΣΥΡΙΖΑ), κ. Δημήτρης Κοδέλας, ο οποίος παρευρέθη στην έκτακτη σύσκεψη,  αναφερόμενος στο συγκεκριμένο θέμα, έκανε λόγο  στην «Ενημέρωση Πελοποννήσου» για «μικροσυμφέροντα εργολάβων», που παρεμποδίζουν, γενικότερα στην παρούσα φάση , την εγκαθίδρυση των νέων, ασφαλών και οικολογικών μεθόδων της διαχείρισης των απορριμμάτων, όπως της διαλογής και κομποστοποίησης στην πηγή».
 Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των κατοίκων της Ερμιονίδας, κατέστησαν σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις, πως σε περίπτωση που δεν βρεθεί μια άμεση και ουσιαστική λύση στο πρόβλημα των απορριμμάτων, στο εγγύς μέλλον θα εκτυλιχτούν στην περιοχή τους σκηνές, ανάλογες με εκείνες της Κερατέας. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, ως εκπρόσωπος των κατοίκων των Δημοτικών Κοινοτήτων Φούρνων και Διδύμων, ο κ. Σταύρος   Γεωργίου: «Προσπαθούμε με ειρηνικό τρόπο, να συμβάλουμε ώστε να δοθεί μια σοβαρή λύση, στο  μείζον πρόβλημα που έχει ανακύψει στο Σταυρό των Διδύμων. Εάν δεν λυθεί άμεσα, θα ακολουθήσουμε τις πρακτικές των κατοίκων άλλων Δήμων όπως της Κερατέας. Η  φωτιά  ήταν το πρώτο καμπανάκι. Υπάρχουν συσσωρευμένα στον ΧΑΔΑ,  περίπου 40.000 τόνοι πλαστικό και σκουπίδι. Σε αυτή την χωματερή, ταιριάζει η επονομασία  «ΠΥΡΚΑΛ». Ελπίζουμε σε μια ορθή συνεννόηση με την συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων  συναρμοδίων φορέων.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: