Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

Η υπόθεση της Ύδρας: Όταν το κράτος κάνει άσκοπο τσαμπουκά

Άρθρο του Πολύδωρου Ιππ. Δάκογλου

Λίγο πολύ, η υπόθεση της εξέγερσης των Υδραίων κατά των μεθοδεύσεων κάποιων οργάνων του κατασταλτικού μηχανισμού της πολιτείας, είναι γνωστή. Την καταγράφω με λίγα λόγια για να μπορέσουμε να παρακολουθήσουμε κάποιες σκέψεις στις οποίες θα είθελα να σας καταστήσω κοινωνούς.

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
Κλιμάκιο του ΣΔΟΕ ελέγχει ψαροταβέρνες του νησιού, την Παρασκευή το μεσημέρι. Όπως λένε τα μέλη του κλιμακίου, γνωστή ψαροταβέρνα, δεν είχε κομμένες αποδείξεις σε 10 τραπέζια. Οι υπεύθυνοι της ψαροταβέρνας λένε πως το φαγητό των πελατών ήταν σε εξέλιξη και πως πάντοτε κόβουν αποδείξεις για το σύνολο του λογαριασμού, κάτι που θα έκαναν και στην περίπτωση αυτή, μόλις ερχόταν η ώρα της πληρωμής.
Το ΣΔΟΕ, εφαρμόζοντας (ακραία κατά την γνώμη μου), την μεταμνημονιακή νομοθεσία που έχουν υπερψηφίσει ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία (ποινικοποίηση και αυτόφωρο για την σχετική παράβαση), συλλαμβάνουν την 60χρονη υπεύθυνη του καταστήματος και την οδηγούν στο Αστυνομικό Τμήμα από όπου και προτίθενται να  την μεταφέρουν στον Πειραιά για να περάσει αυτόφωρο.
Κανένας δεν λαμβάνει υπ’ όψη τις διαμαρτυρίες της συλληφθείσης και του κόσμου που θεωρεί «τραβηγμένη» την ενέργεια των οργάνων. Η γυναίκα, λόγω υψηλής πίεσης, λιποθυμά και μεταφέρεται στο Κέντρο Υγείας. Ο γιός της, δηλώνει ότι αυτός είναι υπεύθυνος και όχι η μητέρα του, γιατί δεν έκοβε επί μέρους αποδείξεις αλλά περίμενε να έρθει η ώρα του λογαριασμού για να κόψει συνολικές, όπως γινόταν παλαιότερα. Τα εντεταλμένα όργανα, χωρίς να ελέγξουν την άδεια του καταστήματος όπου αναγράφεται ο υπεύθυνος, συλλαμβάνουν τον γιό της 60χρονης και επιχειρούν να τον μεταφέρουν με το δελφίνι, στον Πειραιά.

ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΕΣ: Άργος, Λιβαδειά και Ηράκλειο πήραν την σκυτάλη

ΛΙΒΑΔΕΙΑ:
Αυτοκτόνησε πέφτοντας απο την βεράντα του σπιτιού του


Λίγο πριν τις 21:00 το βράδυ της Πέμπτης 17-8-2012 έδωσε τέλος στην ζωή του ένας 30χρονος, πέφτοντας από την βεράντα του σπιτιού του.
Οι περαστικοί έπαθαν σοκ, βλέποντας ένα νεαρό άνδρα να βουτάει από την βεράντα του 3ου ορόφου και να πέφτει νεκρός στη μέση του δρόμου.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ:
41χρονος άνδρας στη Φοινικιά Ηρακλείου, κρεμάστηκε σε δέντρο


Τέλος στη ζωή του αποφάσισε να βάλει ένας 41χρονος άνδρας στη Φοινικιά Ηρακλείου, ο οποίος κρεμάστηκε σε δέντρο.
 Ο 41χρονος, πατέρας τριών παιδιών, δεν είχε δώσει σημεία ζωής από το πρωί της Παρασκευής και οι οικείου του τον αναζητούσαν.

ΑΡΓΟΛΙΔΑ: Τα 10 φθηνότερα Βενζινάδικα (17-8-2012)

1. Αφοί Νίτη Ο.Ε. Ασκληπιού                       ΝΑΥΠΛΙΟ  AEGEAN    1,759

2. Αφοί Νίτη Ο.Ε. Αγ. Ελεούσα                    ΝΑΥΠΛΙΟ  AEGEAN    1,759

3. Γ. Ελένης κ Σία Ε.Ε.                                ΚΟΙΛΑΔΑ  REVOIL      1,760

4. Δημούλη-Ραφαηλίδη Άργους 83            ΝΑΥΠΛΙΟ  BP              1,766

5. Σκαρπέντζος Παν/της Ασκληπιού          ΝΑΥΠΛΙΟ  AVIN          1,779

6. Μουταβελής Παν/της                              ΑΣΙΝΗ   REVOIL          1,779





Σάββατο 18 Αυγούστου 2012

Ναύπλιον: «Μπουζούκι και λαϊκό τραγούδι» με τον Βαγγέλη Τρίγκα

Μουσική παράσταση του Βαγγέλη Τρίγκα θέμα «Μπουζούκι και λαϊκό τραγούδι» διοργάνωσε ο ΔΟΠΠΑΤ, στην πλατεία Αγίου Γεωργίου στο Ναύπλιο την Πέμπτη 16 Αυγούστου.

Πρόκειται για μια ιστορική αναδρομή, με τραγούδια  και οργανικά κομμάτια της περιόδου 1935- 60’.
Η παράσταση, στην οποία συμμετείχε και ο Γεράσιμος Ανδρεάτος.
Χάρις στον σχολιασμό του Βαγγέλη Τρίγκα, ανέδειξε την παράλληλη διαδρομή και την άρρηκτη σχέση που είχαν το μπουζούκι με το λαϊκό τραγούδι τις πρώτες δεκαετίες, καθώς και τα στάδια εξέλιξης τους, από το ρεμπέτικο ως το έντεχνο λαϊκό.




ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ: Εκδήλωση Τιμής και Ευγνωμοσύνης προς την οικογένεια Γεωργίου και Λίτας Λιβανού

Οι τοπικοί φορείς της Κοιλάδας οργάνωσαν (την Κυριακή 15 Ιουλίου 2012 στον ιερό ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου) μια σεμνή εκδήλωση τιμής και ευγνωμοσύνης προς την οικογένεια Γεωργίου και Λίτας  Λιβανού που επί 40 χρόνια προσφέρει την βοήθειά της στην Κοιλάδας και σε όλη την Ερμιονίδα.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο  Δήμαρχος  Ερμιονίδας κ.  Δημήτριος  Καμιζής ο οποίος  ευχαρίστησε την οικογένεια για τις δωρεές προς το Κέντρο Υγείας Κρανιδίου.
Στην προσφώνηση του ο Δήμαρχος Ερμιονίδας Δημήτριος Καμιζής μεταξύ άλλων ευχαρίστησε τον κύριο και την κυρία Λιβανού, ιδιαίτερα για την παροχή οικονομικής υποστήριξης από τους τιμώμενους προς το Κέντρο Υγείας Κρανιδίου, για την αγορά και διάθεση ιατρικού εξοπλισμού και για την ενίσχυση και υποστήριξη  συμπατριωτών μας με σοβαρά ιατρο -κοινωνικά προβλήματα.
Ο εφημέριος του ιερού ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κοιλάδα π. Θεμιστοκλής Μπάζος υποδέχτηκε τους ευεργέτες και τους εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την συμπαράσταση της οικογένειας Λιβανού προς τους απόρους, τους  ασθενείς, τους πολύτεκνους και τους φοιτητές της ενορίας.

Πάρνων: Η χλωρίδα του προσελκύει επιστήμονες από όλο τον κόσμο

Ο μεγάλος χλωριδικός πλούτος της Προστατευόμενης Περιοχής του Φορέα Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα –Υγροτόπου Μουστού προσελκύει βοτανολόγους από Διεθνή Ερευνητικά Κέντρα και Διεθνή και Εθνικά Πανεπιστημιακά Ιδρύματα. Σκοπός των επισκέψεών τους στην περιοχή είναι η καταγραφή, μελέτη και διατήρηση ειδών και οικοσυστημάτων – ορισμένων μοναδικών – του Πάρνωνα.
Σύμφωνα με τον διεθνούς φήμης Σουηδό βοτανικό επιστήμονα, ομότιμο καθηγητή Βοτανικής στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης Prof. Εmer. Arne Strid1, η Πελοπόννησος διαθέτει ποικιλία βιοτόπων.
Την περίοδο 23-25 Ιουλίου 2012 αναπτύχθηκε στην ευρύτερη περιοχή του Πάρνωνα επιστημονική αποστολή συλλογής γενετικού υλικού (σπόροι) από αυτοφυή είδη φυτών Ψυχανθών, κυρίως Τριφυλλιού, Μηδικής, Ανθυλλίς, Ονοβρυχίς, Hippocrepis spp. κ.ά. και Αγρωστωδών, κυρίως Αγριόσταρο, Λόλιου, Σίκαλης, Φλέως κ.ά.
Η αποστολή ήταν τριμερής και αποτελούνταν από τους:

Τσιγάρα: Θα κυκλοφορούν σε «Ανώνυμα» πακέττα στην Ε.Ε.

Δικαστήριο της Αυστραλίας αποφάσισε ότι από τον προσεχή Δεκέμβριο όλα τα πακέτα των τσιγάρων που θα κυκλοφορούν στην αυστραλιανή αγορά θα είναι πράσινου- λαδί χρώματος και δεν θα αναγράφεται πάνω η μάρκα του τσιγάρου.

Η απόφαση έρχεται μετά από προσφυγή των καπνοβιομηχανιών British American Tobacco , Britain’s Imperial Tobacco, Philip Morris και Japan Tobacco, οι οποίες ζητούσαν να μην ισχύσει το μέτρο. Ωστόσο, το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα.
Τώρα και η Ε.Ε. εξετάζει σχετικό μέτρο.

Η Ένωση θα εκδώσει το φθινόπωρο ένα προσχέδιο της αναθεώρησης του κανονισμού που ισχύει σχετικά με την πώληση προϊόντων καπνού.

ΣΕΑΠ: Η Σχολή που εκπαιδεύει τους Έφεδρους Αξιωματικούς

Την Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012, στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού (ΣΕΑΠ) στο Ηράκλειο, πραγματοποιήθηκε η τελετή εορτασμού της γενέθλιας ημέρας συγκρότησης της Σχολής και της ονομασίας των Δοκίμων Εφέδρων Αξιωματικών της 2012 Β’ ΕΣΣΟ
Η τελετή έγινε παρουσία των τοπικών θρησκευτικών και πολιτικών αρχών του Νομού, και Εφέδρων Αξιωματικών που αποφοίτησαν από την Σχολή κατά το παρελθόν, στους οποίους και απονεμήθηκαν αναμνηστικά από την Διοίκηση της Σχολής.


Ένα μικρό Ιστορικό της Σχολής:

Μανιάτης: Έκκληση προς Σαμαρά για την Ειδική Γραμματεία Δασών

Γιάννης Μανιάτης
Το ΠΑΣΟΚ καλεί τον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Αντώνη Σαμαρά, να μην προχωρήσει στην ένταξη της Ειδικής Γραμματείας Δασών στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά να παραμείνει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ).

Η ανακοίνωση αναφέρεται σε "αντιρρήσεις που εκφράστηκαν κατά τις συναντήσεις της διακομματικής Επιτροπής" και υποστηρίζει ότι "χωρίς πλήρη ενημέρωση του Πρωθυπουργού για όλες τις διαστάσεις του θέματος, κάποιοι αποφάσισαν τη μεταφορά της Ειδικής Γραμματείας Δασών από το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, όπου είχε ενταχθεί το 2009, πίσω πάλι στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων".

Αποδίδει ως κίνητρο "τις γνωστές από χρόνια συντεχνιακές αντιλήψεις της ακινησίας και της στασιμότητας" και την χαρακτηρίζει ως "αναμφισβήτητη οπισθοδρόμηση, τόσο αναφορικά με την ίδια την προστασία και αναβάθμιση του φυσικού και ιδιαίτερα του δασικού Περιβάλλοντος της χώρας, όσο και αναφορικά με τη θεσμική λειτουργία του κράτους".

Γερμανία: Καταδικάσθηκε βουλευτής που μίλησε για «λατρεία των ενοχών»

Ένας Γερμανός βουλευτής, που το 2010 αποκάλεσε την επέτειο της Ημέρας Μνήμης του Ολοκαυτώματος ως «λατρεία των ενοχών» και «νίκη του ψεύδους έναντι της αλήθειας», καταδικάστηκε σε οκτώ μήνες φυλάκιση με αναστολή και σε πρόστιμο 6.000 ευρώ για συκοφαντική δυσφήμιση και προσβολή της μνήμης των νεκρών.

Ο Ούντο Πάστερς, 59 ετών, ηγέτης του Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος (NPD) στο κρατίδιο Μεκλεμβούργο – Δυτική Πομερανία, εξέφρασε αυτή την θέση στη διάρκεια μιας συνεδρίασης του τοπικού κοινοβουλίου όταν οι συνάδελφοί του απέτισαν φόρο τιμής στους περίπου 6 εκατομμύρια Εβραίους που έχασαν τη ζωή τους από τους Ναζί από το 1939 ως το 1945.

Μιλώντας στη διάρκεια μιας τελετής στο κοινοβούλιο στις 8 Ιανουαρίου 2010, μία ημέρα μετά την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, ο Πάστερς αποκάλεσε την επέτειο «λατρεία των ενοχών» και «νίκη του ψεύδους έναντι της αλήθειας».

Χρωστάτε στην εφορία; Εξοφλήστε τώρα σε 45 δόσεις

Έρχονται ρυθμίσεις, για όσους οφείλουν και επιθυμούν να εξωφλήσουν το χρέος τους στην εφορία, αλλά αδυνατούν να καταβάλουν το σύνολο του χρέους. Οι ρυθμίσεις είναι πιο ρεαλιστικές από τις υπάρχουσες και ως εκ τούτου πολύ ευνοϊκότερες.

Με σχετική εγκύκλιο, αλλάζουν οι παλαιότερες διατάξεις και δίδεται η δυνατότητα εξόφλησης σε 45 δόσεις, με μείωση των προσαυξήσεων ως και 100% εάν γίνει εφάπαξ καταβολή του ποσού ή 50% αν η εξόφληση γίνει σε 45 δόσεις.
Σε αντίθεση με την ισχύουσα ρύθμιση, δεν προβλέπεται ύψος χρέους για την υπαγωγή. Ως ελάχιστη μηνιαία δόση καθορίσθηκε το ποσόν των 100 €.
Ο οφειλέτης θα χάνει τα ευεργετήματα της ρύθμισης εάν δεν καταβάλει εμπρόθεσμα τρεις συνεχείς μηνιαίες δόσεις.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο μπορούν όμως να ρυθμιστούν όλες οι οφειλές παρελθόντων ετών.

Ναύπλιον - Άργος: Απομάκρυνση των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων

Το Ναύπλιον και το Άργος, κυρίως στις εισόδους των πόλεων, "κοσμούνται" από πλήθος πινακίδων που αφορούν μη εκτελούμενα έργα, πινακίδες κακής εμφάνισης ή πινακίδες διαφημιστικές που αποσπούν την προσοχή των οδηγών και αποτελούν δυνητικά αφορμή τροχαίου ατυχήματος.

Σύμφωνα με το άρθρο 9 του Ν. 2946/2001 ο δήμος υποχρεούται να προχωρήσει στην άμεση απομάκρυνσή των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων. Αυτό μπορεί να γίνει ακόμη και χωρίς να προηγηθεί ειδοποίηση των ενδιαφερομένων.


Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

ΑΣΤΕΡΑΣ: Σήμερα, στο Novasports 1 το φιλικό με τον Ατρόμητο

Το Novasports 1 είναι το κανάλι που θα καλύψει τηλεοπτικά το φιλικό παιχνίδι του Αστέρα με τον Ατρόμητο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Παρασκευή 17 Αυγούστου στις 20:00, στο γήπεδο του Περιστερίου.

Από το Novasports 2 η πρεμιέρα του Αστέρα
Από το Novasports 2 θα μεταδοθεί τηλεοπτικά το παιχνίδι της πρεμιέρας του φετινού πρωταθλήματος της SuperLeague ΑΕΚ-Αστέρας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο ΟΑΚΑ το Σάββατο 25 Αυγούστου στις 19:15.

Στην τελική ευθεία η προετοιμασία για πρεμιέρα
Μετά από δύο ημέρες ρεπό, όπου οι ποδοσφαιριστές του Αστέρα είχαν την ευκαιρία να ξεκουραστούν, μπήκε από χθες στην τελική ευθεία η προετοιμασία της ομάδας για την έναρξη του πρωταθλήματος.

Ο Δημ. Καμιζής ζεί ακόμα στην εποχή της Νομαρχίας Αργολίδας

Δημήτρης Καμιζής:
Λεονταρίζων και όχι λέων
Σήμερα, στο Κρανίδι γίνεται ο  απολογισμός του έργου της (παραιτηθήσης) Δημοτικής Αρχής Καμιζή. Και γράφω παραιτηθήσης και όχι παραιτημένης γιατί δεν γνωρίζω αν τελικά ο Δήμαρχος και οι Δημοτικοί του Σύμβουλοι, που είχαν παραιτηθεί λόγω αδυναμίας (προσέξατε ότι δεν έγραψα «λόγω ανικανότητας») να επιλύσουν το τοπικό πρόβλημα διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων, ανακάλεσαν τις παραιτήσεις τους ή αν λειτουργούν ως προσωρινή υπηρεσιακή διοίκηση (δηλαδή ως, πολιτικά ανεύθυνη).

Σήμερα λοιπόν γίνεται ο απολογισμός και οι δημότες θα έχουν το δικαίωμα να θέσουν ερωτήματα.

Εγώ, θα θέσω ένα ταπεινό ερώτημα, εφαρμόζοντας την αρχή «εξ όνυχος τον λέοντα».
Κύριε Καμιζή, Δήμαρχε του Δήμου Ερμιονίδας, διαβάζετε τα έγγραφα που σας φέρνουν οι υπάλληλοί σας για ενημέρωση; Αν τα διαβάζετε, τα διαβάζετε με προσοχή;
 

Επεσε το διπλοκάμαρο μυκηναϊκό γεφύρι του Αρκαδικού

Το Νοέμβριο του 2001, στο περιοδικό «Ματιές στην Αργολίδα» που εξέδιδα τότε, είχα μια αναφορά στο μοναδικό διπλοκάμαρο μυκηναϊκό γεφύρι του Αρκαδικού Αργολίδας, με τίτλο –  επισήμανση: «Μυκηναϊκό γεφύρι κινδυνεύει στο Αρκαδικό».
Αφορμή της αναφοράς μου αυτής ήταν η θεομηνία της 2ας Ιουλίου 2001, που ακολουθήθηκε από έντονη χαλαζόπτωση και εκτός από τις καλλιέργειες του χωριού χτύπησε και το γεφύρι. Τότε, από την κάτω πλευρά του γεφυριού, αριστερά είχαν αποκολληθεί πέτρες. Και σχολίαζα: Σε μια επόμενη νεροποντή, λογικό είναι, να φοβόμαστε τα χειρότερα.
Ο Γραμματέας της πρώην Κοινότητας κ. Δημήτρης Προύντζος μας επισήμανε τον κίνδυνο. Εμείς τον επισημαίνουμε σε κάθε αρμόδιο. Μπας και προφτάσουμε…

Ταξίαρχος Ιωαννίδης: Ένα χρόνο μετά τον θάνατό του!

Ο ταξίαρχος Δημήτρης Ιωαννίδης «έφυγε» πρόσφατα, αφήνοντας πίσω του πολλά αναπάντητα ερωτήματα. Μίλησε όμως, τον Ιούλιο του 2009 στο δημοσιογράφο Γιώργο Φράγκο, παρακαλώντας τον να αναφερθεί στη μαρτυρία του, μετά το θάνατό του.

Το μόνο που ζήτησε όμως να αποκαλυφθεί πριν το θάνατό του, ήταν ο καθοριστικός αμερικανικός ρόλος στην τουρκική εισβολή. «Με εξαπάτησαν», είπε χαρακτηριστικά στον δημοσιογράφο, ο οποίος αποτύπωσε τα λεγόμενά του σε μια σειρά άρθρων με εξαιρετικό ενδιαφέρον, που δημοσιεύτηκαν στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας «Αδέσμευτος Τύπος». Όμως, ειπώθηκαν και άλλα, τα οποία δημοσιεύονται σήμερα για πρώτη φορά στον «ΕΚ».
Ο Ιωαννίδης κατηγορεί την τότε ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και τον κατ' ευφημισμό (όπως ο ίδιος λέει) «Πρόεδρο της Δημοκρατίας» Φαίδωνα Γκιζίκη, τον πλέον ένθερμο υποστηρικτή του απριλιανού καθεστώτος («ο Φαίδωνας ήταν πολύ δικός μας άνθρωπο και αντιπαθούσε τους πολιτικούς», είπε στον Γιώργο Φράγκο), ότι ήρθαν σε επαφή με τους Αμερικάνους, οι οποίοι προσπάθησαν να «αποκοιμίσουν» την Αθήνα, κι αυτό τη δεύτερη ημέρα της τουρκικής εισβολής!

ΝΑΥΠΛΙΟΝ: Παρατάθηκε η λειτουργία της Έκθεσης Βιβλίου

Η λειτουργία της  21ης  έκθεσης  βιβλίου, προγραμματισμένη να λήξει την προσεχή Κυριακή 19 Αυγούστου, θα παραταθεί έως και το Σάββατο 25/08/2012.

Υπενθυμίζουμε ότι το ωράριο λειτουργίας της είναι από τις 19:30
έως και τις 24:00  καθημερινά.

Οι εκδότες που συμμετέχουν στην Έκθεση Βιβλίου, συνεχίζουν τις μεγάλες προσφορές που καθιέρωσαν για βιβλία που κυκλοφόρησαν πριν το 2007.

ΑΡΓΟΣ: Ο Nαός Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Ο Nαός Κοιμήσεως της Θεοτόκου, είναι το παλαιότερο βυζαντινό μνημείο της πόλης του Άργους, χαρακτηριστικό δείγμα της βυζαντινής αρχιτεκτονικής, με ιδιαίτερη αρχαιολογική, καλλιτεχνική και ιστορική αξία. Σύμφωνα με την κήρυξη του Υπουργείου Πολιτισμού, χρονολογείται στις αρχές του 12ου αιώνα, δηλαδή είναι της όψιμης μεσοβυζαντινής περιόδου.

Ο ναός είναι τρίκλιτος σταυροειδής εγγεγραμμένος με τρούλο.
Τα τρία κλίτη χωρίζονται από τέσσερις πεσσούς και τέσσερις κίονες και σ’ αυτούς στηρίζεται ο τρούλος, ο οποίος ευρίσκεται στο κέντρο της σταυροειδούς στέγης και «εγγράφεται» έτσι μέσα σ’ αυτό το αρχιτεκτονικό σχήμα. Στα δυτικά προστίθεται νάρθηκας, ενώ η ανατολική πλευρά απολήγει σε τρεις τρίπλευρες αψίδες. Ο ρυθμός αυτός ήταν πολύ διαδεδομένος την εποχή εκείνη και πολλές εκκλησίες κτίζονταν έτσι.

ΛΟΥΤΡΑΚΙ: «Κοινωνικό Παντοπωλείο» και «Δημοτική τράπεζα ρούχων»

Στις σημερινές δύσκολες οικονομικές συνθήκες, στα πλαίσια της κοινωνικής  πολιτικής, ο Δήμος Λουτρακίου – Αγίων Θεοδώρων  σε συνεργασία με ΕΣΑΣ (πολίτες – καταστήματα – βιοτεχνίες) , αποφάσισε να λειτουργήσει «Κοινωνικό Παντοπωλείο»  &  «Δημοτική τράπεζα ρούχων» για να στηρίξει τις οικογένειες του Δήμου που χρειάζονται τρόφιμα και ενδύματα.

Τα τρόφιμα και τα ρούχα που θα συλλέγονται θα διατίθενται σε οικογένειες που χρήζουν άμεσης βοήθειας.

Ο Δήμος Λουτρακίου – Αγίων Θεοδώρων έχει αρχίσει και θα συνεχίσει να προμηθεύεται προϊόντα, ωστόσο επειδή ποτέ δεν είναι αρκετά, όποιος Δημότης, κάτοικος η επισκέπτης επιθυμεί, μπορεί να προσφέρει αυτά που δύναται, για να βοηθήσει τους συνανθρώπους μας που έχουν σήμερα πραγματική ανάγκη.



Το μνημείο του Καπετάν Αρκούδα στο Ζαγόρι

Ο Καπετάν Αρκούδας, Μακεδονομάχος οπλαρχηγός που ονομαζόταν Γιώργος Λεπιντάτος, υπήρξε από τις ηρωικότερες μορφές του Μακεδονικού Αγώνα, χάνοντας τη ζωή του στο σημείο ανέγερσης του μνημείου στις 6 Αυγούστου 1906 σε μάχη με τον τουρκικό στρατό.

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ως πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων, από κοινού με την Πανηπειρωτική, τον πρώην Δήμο Τύμφης και σήμερα με το Δήμο Ζαγορίου, καθώς και με την κοινότητα Σαμαρίνας κατασκευάσαμε αυτό το μνημείο για να θυμόμαστε αυτούς που τα δύσκολα χρόνια, όταν οι διάφορες προπαγάνδες δεν έδιναν χώρο στην Ελλάδα, κάποιοι έψαχναν την πατρίδα.
Ένας από αυτούς ήταν ο θηριώδης στην όψη, αλλά και στις αντιδράσεις πολύ γρήγορος, Καπετάν Αρκούδας. Για αυτόν διηγούνται μόνο ανδραγαθίες και

Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων: «Ζωντανή» η διεκδίκηση γερμανικών αποζημιώσεων

Το προηγούμενο Σάββατο, συνεδρίασε το διοικητικό συμβούλιο του Δικτύου, "Δίκτυο στα Ανώγεια", τα οποία τη Δευτέρα 13 Αυγούστου τίμησε την 68η Επέτειο του Ολοκαυτώματος των Ανωγείων.

Στη συνεδρίαση, μεταξύ άλλων, υπήρξε ανάπτυξη και συζήτηση από τους επιστήμονες Ντανιέλα Μαρούδα και Στέλιο Περάκη του θέματος των γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων, μέσα και από την εμπειρία της παρουσίας τους στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

«Η ιδέα της διεκδίκησης παραμένει ζωντανή τόσο για τους πολίτες, τις οικογένειες των θυμάτων αλλά και για ολόκληρη τη χώρα...», δήλωσε ο δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης, ο δήμος του οποίου ανέλαβε την προεδρία του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδας.
«Γνωρίζουμε πως μια μάχη κερδίζεται με κόπο, αλλά εμείς συνεχίζουμε, χωρίς να κάμπτεται το ηθικό μας, μιας και τελικός στόχος μας, είναι η ηθική δικαίωση και η αξιοπρέπεια ενός αγώνα που δεν πρέπει να ξεχαστεί»,

Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012

ΤΕΓΕΑ: Ημερίδα για τις «Καινοτόμες εναλλακτικές καλλιέργειες"

Το Επιμελητήριο Αρκαδίας, και ο «Τεγεατικός Σύνδεσμος» συνδιοργανώνουν ενημερωτική ημερίδα με θέμα: «Καινοτόμες εναλλακτικές καλλιέργειες".

Η Ημερίδα θα διεξαχθεί στο κτήριο της Οικοκυρικής Σχολής Επισκοπής Τεγέας, την Παρασκευή 17 Αυγούστου, στις 6.00 μ.μ.

Σκοπός της ημερίδας είναι να παρουσιαστούν στο αρκαδικό κοινό, που επιδεικνύει έντονο ενδιαφέρον, οι εναλλακτικές και καινοτόμες καλλιέργειες που μπορούν να αναπτυχθούν στην περιοχή και να ενημερωθούν ενεργοί και εν δυνάμει καλλιεργητές.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

ΝΑΥΠΛΙΟΝ: Τα 10 πιο φθηνά πρατήρια βενζίνης (16-08-2012)

1. Γ. Ελένης κ Σία Ε.Ε.                          ΚΟΙΛΑΔΑ        REVOIL        1,760

2. Δημούλη-Ραφαηλίδη  Άργους 83     ΝΑΥΠΛΙΟ        BP                1,766

3. Μανίκας Γεώργιος Αγ. Ελεούσα      ΝΑΥΠΛΙΟ        AVIN             1,769

4. Ξυπολιάς Ι. Άσκληπιού 167              ΛΥΓΟΥΡΙΟ      REVOIL        1,769

5. Ντεβές Ι.     Άργους-Στέρνας             ΣΧΙΝΟΧΩΡΙ      AVIN             1,776

6. Καρδαράς Γ. Ναυπλίου 196             ΑΡΓΟΣ             BP                1,776

                                           7. Αφοι Κουτσουδάκη Άργους 56      ΝΑΥΠΛΙΟ           EKO             1,779

Από 1η Σεπτεμβρίου η περικοπή στις αντιμισθίες Δημάρχων -αντιδημάρχων

Χειβιδόπουλος με Τατούλη. Έχασαν το 10% της αντιμισθίας
Από την 1η Σεπτεμβρίου ξεκινούν οι μειώσεις στις αντιμισθίες των αιρετών, που σύμφωνα με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα (ΑΔΑ: Β4ΓΩΗ-ΧΘΩ) μειώνονται κατά 10% από 1η Σεπτεμβρίου 2012.
Σε καμία περίπτωση οι μεικτές αποδοχές δημάρχων, περιφερειαρχών ή γενικών γραμματέων δεν θα υπερβαίνει τα 5.000 ευρώ (μαζί με τα επιδόματα κτλ.). Σε αυτό το ύψος είναι πλέον και ο μεικτός μισθός του γενικού γραμματέα υπουργείου και του γενικού γραμματέα αποκεντρωμένης διοίκησης.

ΟΙ ΑΝΤΙΜΙΣΘΙΕΣ ΤΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ
Η αντιμισθία του περιφερειάρχη (είναι ισόποση με τις κάθε είδους αποδοχές, τα έξοδα παράστασης και τα επιδόματα ή προσαυξήσεις του γενικού γραμματέα υπουργείου) διαμορφώνεται από 5.000 ευρώ σε 4.500 ευρώ μεικτά.
Η αντιμισθία του αντιπεριφερειάρχη (που είναι το 75% της αντιμισθίας του περιφερειάρχη) διαμορφώνεται σε 3.375 ευρώ μεικτά, ενώ η αντιμισθία του προέδρου περιφερειακού συμβουλίου (που είναι το 50% της αντιμισθίας του περιφερειάρχη) διαμορφώνεται σε 2.250 ευρώ μεικτά.

Αντιμισθία δημάρχων, αντιδημάρχων
και προέδρων δημοτικών συμβουλίων

Η αντιμισθία των συγκεκριμένων αιρετών διαμορφώνεται ανάλογα με τον πληθυσμό του δήμου. Έτσι:

ΛΑΚΩΝΙΑ: Τον έπιασαν για 4 κυνηγετικά, δέκα μαχαίρια και ένα γραμ. κάνναβη

Συνελήφθη, την Δευτέρα 13η Αυγούστου, στις Καρυές Λακωνίας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Περιφέρειας Σπάρτης, ένας 32χρονος ημεδαπός, γιατί κατείχε παράνομα όπλα και ποσότητα κάνναβης, σε δύο οικίες.
Αστυνομικοί του Αστυνομικού Τμήματος Περιφέρειας Σπάρτης, μετά από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών, πραγματοποίησαν έρευνες σε δύο οικίες του 32χρονου, όπου βρήκαν συνολικά και κατάσχεσαν, τα εξής:
•Τέσσερα κυνηγετικά όπλα.
•Δέκα μαχαίρια, διαφόρων διαστάσεων.
•Πέντε στιλέτα, διαφόρων τύπων.
•Μία σπάθα.
•Μία ξιφολόγχη πολεμικού όπλου.
•Ποσότητα κάνναβης, βάρους -1- γραμμαρίου.
Σχόλιο Ενημέρωσης:
Αν το κυνηγετικά όπλα, τα κατείχε παρανόμως, τότε ορθώς συνελήφθη. Αυτό όμως

ΑΡΚΑΔΙΑ: Με επιτυχία έγιναν οι αγώνες στίβου «43α Ηλιοπούλεια»


Με οργανωτική όσο και αγωνιστική επιτυχία διεξήχθησαν από το ΝΠΔΔ του Δήμου Τρίπολης, σε συνεργασία με την Ένωση Δημοβαλτετσιωτών οι αγώνες στίβου «43α  Ηλιοπούλεια» στο γήπεδο της Κάτω Ασέας, με τους νεαρούς αθλητές που συμμετείχαν να κερδίζουν τις εντυπώσεις με τις επιδόσεις τους.
Τους αγώνες τίμησαν με την παρουσία τους ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Βαγγέλης Γιαννακούρας, ο περιφερειακός σύμβουλος Αρκαδίας Θόδωρος Ντάνος, ο αντιδήμαρχος Τρίπολης Κώστας Κατσαφάνας, οι δημοτικοί σύμβουλοι Χριστίνα Ζαμπαθά (πρόεδρος του ΝΠΔΔ), Σταύρος Κουκάκης (αντιπρόεδρος του ΝΠΔΔ), Δημήτρης Κοσκινάς, Γιώργος Κάρλος, Κώστας Τρίκολας, ο πρόεδρος της Ένωσης Δημοβαλτετσιωτών Χρήστος Παπαδημητρίου και ο γενικός γραμματέας Στάθης Δημητρακόπουλος, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Δόριζας Κώστας Λυμπερόπουλος, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Μαναρίου Χρήστος Τσουμπρής, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Βαλτετσίου Παναγιώτης Τσούκας, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Αθηναίου Δημήτρης Ντάνος, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Θανάσης Παπαδόπουλος, ο πρώην Δήμαρχος Βαλτετσίου Νίκος Παπανικολάου κ.α.
Αναλυτικά οι τρεις πρώτοι-ες, νικητές-τριες στα δέκα πέντε αγωνίσματα των 43ων Ηλιοπούλειων έχουν ως εξής:

Τετάρτη 15 Αυγούστου 2012

Έγινε 6/θέσιο το Δημοτικό Σχολείο Ανυφίου

Την περσινή σχολική χρονιά, τα δημοτικά σχολεία τεσσάρων χωριών της Δημοτικής Ενότητας Μιδέας (Παναριτίου, Πουλακίδας, Ανυφίου και Μάνεση) συγχωνεύθηκαν σε ένα 4/θέσιο σχολείο στο Ανυφί.
Καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς, εκπαιδευτικοί και γονείς καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες που παρουσιάστηκαν και να δημιουργήσουμε ένα σχολείο φιλικό στους μικρούς του μαθητές. Ευτυχώς για εμάς, υπήρχαν πάντα δίπλα μας φορείς και άνθρωποι που στάθηκαν αρωγοί στην προσπάθειά μας, όπως ο Δήμος Ναυπλιέων, το Κέντρο Τέχνης «Φουγάρο», το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Αργολίδας, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Αργολίδας, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, η Τροχαία Ναυπλίου, κ.ά.
Και να, που το Υπουργείο Παιδείας αξιολόγησε θετικά τη μέχρι τώρα πορεία του σχολείου και τη δυναμική της εξέλιξής του σε μαθητικό δυναμικό και αναβάθμισε το σχολείο σε 6/θέσιο, με Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης τον περασμένο Ιούνιο!

Δημήτρης Σωτηρόπουλος: "Δεν με διέγραψαν από την Χρυσή Αυγή"

Ο Δημήτρης Σωτηρόπουλος, υποψήφιος στις τελευταίες εθνικές εκλογές με τον Λαϊκό Σύνδεσμο Χρυσή Αυγή ταράζει τα νερά στον τομέα αξιοπιστίας και συνέπειας των τοπικών στελεχών της Χρυσής Αυγής στην Αργολίδα, με δηλώσεις του στην τοπική τηλεόραση DRTV και στον διαχειριστή της ηλεκτρονικής εφημερίδας "Παρατηρητής", Ιάσωνα Μουσταΐρα.
“Τους ευχαριστώ τους κυρίους της Τοπικής γιατί ενώ με ήξερε η Αργολίδα τώρα με έμαθε όλη η Ελλάδα”, απάντησε σε ερώτημα που του τέθηκε τηλεφωνικά από τον "Παρατηρητή", επιβεβαιώνοντας συγχρόνως την πληροφορία που είθελε κάθε υποψήφιος της Χρυσής Αυγής να έχει παραδώσει -προ των εκλογών του Μαΐου- υπογεγραμμένη παραίτηση με ανοικτή ημερομηνία, στον Γραμματέα του κόμματος Νίκο Μιχαλολιάκο.

Ο Δημήτρης Σωτηρόπουλος απάντησε μέσα από την κάμερα του DRTV στα δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν τις τελευταίες μέρες και ανέφεραν την ανακοίνωση της Τ.Ο. Αργολίδας περί διαγραφής του από το κίνημα και εξήγησε γιατί αυτό "δεν θα μπορούσε να συμβεί ποτέ".

Συνελήφθησαν δύο Γερμανίδες για διακίνηση παράνομων μεταναστών

Δύο Γερμανίδες, 52 και 47 ετών, συνελήφθησαν για διακίνηση παράνομων μεταναστών. Όπως διαπιστώθηκε, επιχείρησαν να προωθήσουν στο ελληνικό έδαφος τρεις μη νόμιμους μετανάστες, υπηκόους Τουρκίας.

Η σύλληψη των δύο γυναικών έγινε στο 33ο χλμ. της εθνικής οδού Αρδανίου -Ορεστιάδας, στο ύψος του βόρειου κόμβου του Σουφλίου. Εκεί, αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Σουφλίου πραγματοποίησαν έλεγχο στο Ι.Χ. αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαιναν οι δύο δράστιδες και οι τρεις παράνομοι μετανάστες.

Στην κατοχή των τελευταίων βρέθηκαν δύο δελτία ταυτότητας κι ένα διαβατήριο γερμανικών αρχών, τα στοιχεία των οποίων δεν αντιστοιχούσαν με τα δικά τους.

Η Ελληνική στάση και οι διεθνείς εξελίξεις

Ενώ πιέζονται δραματικά οι Έλληνες από τους εκπροσώπους των δανειστών και τους εγχώριους τοποτηρητές, ταυτόχρονα σενάρια ανακούφισης συζητιούνται επίμονα.

Το διεθνές σύστημα αφού εξόντωσε την Ελλάδα σκέπτεται τον περιορισμό του χρέους, που άλλωστε είναι σε μεγάλο βαθμό προϊόν τοκογλυφίας αφού έχει εισπραχτεί πολλές φορές το κεφάλαιο, με την λογική να ξεκινήσει η απομύζηση των παραγωγικών πόρων και να συνεχίσει να βρίσκεται εντός των αποφάσεων του συστήματος.

Ακριβώς αυτή είναι η αξιοσημείωτη παρατήρηση, η Ελλάδα οδηγήθηκε στην εξάρτηση από τον άφρονα δανεισμό και την σύνδεσή της με ένα περιβάλλον όπου είχε μόνο τον ρόλο του καταναλωτή.
Αυτό είναι το κεντρικό πρόβλημα.

Αυγουστιάτικη αντι-ρατσιστική υστερία!

Δημ. Παπαγεωργίου
Λίγες ώρες μόνο πριν τον δεκαπενταύγουστο, οι ειδησεογραφικές ιστοσελίδες των μεγάλων συγκροτημάτων και οι σελίδες των “αξιοσέβαστων” ΜΜΕ, αλλά και οι οθόνες των τηλεοράσεων, γέμισαν με αναφορές σε “ρατσιστικό έγκλημα” που έλαβε χώρα στο κέντρο της Αττικής. Ένα έγκλημα του οποίου αποτέλεσμα ήταν ο θάνατος ενός Ιρακινού που δέχθηκε επίθεση στο κέντρο της πόλης.
Μου προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση ο τρόπος με τον οποίο το σύνολο των Ελληνικών ΜΜΕ, πριν ακόμη η ΕΛ.ΑΣ. καταφέρει να εξιχνιάσει το έγκλημα, έκανε λόγο για “ρατσιστικά κίνητρα”, με μόνη βάση το ότι και κάποιοι άλλοι αλλοδαποί δέχθηκαν πιο πριν επίθεση, την οποία τελικά δεν δέχθηκαν, επειδή κατάφεραν να την αποφύγουν. Ειδικά δε συγκεκριμένες ιστοσελίδες, προοδευτικής κατεύθυνσης ανακάλυψαν χθες το πρωί και “ομολογίες” των δραστών στο facebook.
Ιδιαίτερη εντύπωση όμως πέρα από αυτούς όλους τους Κλουζώ της δημοσιογραφίας που ανακάλυψαν άμεσα όχι μόνον τους δράστες, αλλά και τα κινητρά τους,

Το Ναύπλιον και το Άργος γιόρτασαν την Παναγία

 
Ναύπλιον -Αργολικό
Στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στο Αργολικό του δήμου Ναυπλιέων, συγκεντρώθηκε από νωρίς πλήθος πιστών, από όλα τα χωριά του κάμπου της Αργολίδας, για να ζήσουν κατανυκτικές στιγμές σε αυτό που έχει πλέον καθιερωθεί να λέγεται Πάσχα του καλοκαιριού και να τιμήσουν την Υπεραγία  Θεοτόκο.
Τον πανηγυρικό εσπερινό που έγινε στον Ιερό Ναό τέλεσε ο πρωτοπρεσβύτερος πατέρας Παναγιώτης Κιντής πλαισιωμένος από ιερείς των γύρω περιοχών.

ΜΕΣΣΗΝΙΑ: 40 δενδρύλλια και δύο κιλά ακατέργαστη κάνναβη

Για 40 δενδρύλλια και πάνω από ενάμισι κιλό ακατέργαστη κάνναβη, συνελήφθη, στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, χθες (14-08-2012), σε Τοπική Κοινότητα του Δήμου Τριφυλίας Μεσσηνίας, ένας 55χρονος ημεδαπός.
Οι αστυνομικοί, ύστερα από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών, εντόπισαν σε δασική έκταση του Δήμου Τριφυλίας, φυτεία αποτελούμενη από σαράντα δενδρύλλια κάνναβης, ενώ κατέλαβαν τον 55χρονο, την ώρα που μετέβη σε αυτήν, προκειμένου να φροντίσει τα δενδρύλλια.

Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

ΑΡΓΟΛΙΔΑ: Τα 10 φθηνότερα βενζινάδικα (12 Αυγούστου)

1. Καζάρας Δημήτριος Λεωφ. Ασκληπιού ΝΑΥΠΛΙΟ       REVOIL     1,729

2. Δημούλη-Ραφαηλίδη Άργους 83         ΝΑΥΠΛΙΟ       BP             1,736

3. Μουταβελής Παν/της                            ΑΣΙΝΗ            REVOIL     1,739

4. Αφοί Νίτη Ο.Ε. Ασκληπιού                    ΝΑΥΠΛΙΟ       AEGEAN   1,749

5. Αφοί Νίτη Ο.Ε. Αγ. Ελεούσα                 ΝΑΥΠΛΙΟ       AEGEAN   1,749

6. Σκαρπέντζος Παν/της Ασκληπιού         ΝΑΥΠΛΙΟ      AVIN          1,759

7. Τασσόπουλος Θεόδωρος Άργους-Ναυπλίου                                 ΔΑΛ/ΝΑΡΑ     KMOIL       1,759

ΑΡΚΑΔΙΑ: Ολοκληρώθηκε στην Καστάνιτσα Αρκαδίας η Γιορτή του Δάσους

Ο Μορφωτικός και Φυσιολατρικός Σύλλογος των Απανταχού Καστανιτσιωτών συνεχίζοντας την πολύχρονη προσφορά του, διοργάνωσε για 5η συνεχή χρονιά την Γιορτή του Δάσους.

Από τις 21 Ιουλίου έως και τις 13 Αυγούστου πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, πεζοπορίες και αθλητικοί αγώνες για τα παιδιά.

Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του χωριού είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν παρουσιάσεις από το προσωπικό του Φορέα που αφορούσαν στη φύλαξη, προστασία και ανάδειξη του φυσικού πλούτου της περιοχής του Πάρνωνα.

Ο Φορέας Διαχείρισης συμμετείχε ενεργά και φέτος στην Γιορτή Του Δάσους, με παρουσιάσεις πληροφόρησης για την Προστατευόμενη Περιοχή Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού καθώς και τις δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που υλοποιεί.

Το Πάσχα του καλοκαιριού. Εορτασμός της Παναγιάς, στην Αγία Τριάδα

 
Με ένα ιδιαίτερο τρόπο τιμάται η εορτή της Παναγίας στην περιοχή Αγίας Τριάδος (Βούζη), του δήμου Ναυπλιέων, όπου την προπαραμονή της εορτής της Κοιμήσεως μεταφέρεται η ιερή εικόνα της Παναγίας από το νέο Ναό της Αγίας Τριάδος, στην βυζαντινή Εκκλησία της κοιμήσεως  του 11ου αιώνα.

Μετά το τέλος της παρακλήσεως ο Ιερέας μαζί με τους πιστούς μεταφέρει την θαυματουργή εικόνα της κοιμήσεως της Παναγίας στον παλαιό ναό, που γιορτάζει.  Στη λιτανεία συμμετέχει πλήθος πιστών και μετά την ολοκλήρωσή της ψάλλονται  τα εγκώμια στην Υπεραγία Θεοτόκο.
Έτσι και φέτος τελέστηκε από τον πρωτοπρεσβύτερο Γεώργιο  Μητροσίλη ο εσπερινός και ακολούθως διαβάστηκαν τα εγκώμια στην Παναγία μας.  Η εικόνα  παραμένει στον βυζαντινό Ναό μέχρι και την κυριώνυμη ημέρα οπότε μετά τη θεία λειτουργία  επιστρέφει και πάλι στη νέα Εκκλησία του χωριού.

Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012

Μανιάτικο ΟΧΙ στην εγκατάσταση 250 ανεμογεννητριών

Μεγάλη συγκέντρωση εναντίωσης στην εγκατάσταση 250 ανεμογεννητριών, πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 11 Αυγούστου στην κεντρική πλατεία της Αρεόπολης με κεντρικό σύνθημα «αυτό το έγκλημα δεν θα το επιτρέψουμε».

Ηταν, όπως δηλώνουν οι οργανωτές της, μια εκδήλωση ενημέρωσης και συστράτευσης στον αγώνα για τη σωτηρία της Μάνης, στο πλαίσιο της κλιμάκωσης των πρωτοβουλιών και των παρεμβάσεων, που από κοινού έχουν ξεκινήσει σύλλογοι, φορείς και προσωπικότητες της Μάνης, οι οποίοι εναντιώνονται στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε όλο το μήκος της χερσονήσου της Μάνης.
Το "εγερτήριο κάλεσμα" προς τους Μανιάτες απηύθυναν η Ενωση Απανταχού Μανιατών «Η ΜΑΝΗ» και ο Σύλλογος Γερολιμενιωτών «Η ΑΡΜΕΝΟΠΕΤΡΑ», εκ μέρους των 32 Συλλόγων και Φορέων της Μάνης που από κοινού με 1.150 πολίτες έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας την ακύρωση των δύο υπουργικών αποφάσεων που αδειοδοτούν «αιολικά πάρκα» σε όλο το μήκος της χερσονήσου της Μάνης.

Ηταν μια μοναδική στα χρονικά της Mέσα Μάνης μαζική και ενωτική εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στην καρδιά αυτής της ξεχωριστής και γεμάτης με ιστορία και αγώνες περιοχής της Ελλάδας, την Αρεόπολη. Στη διάρκεια της εκδήλωσης, απηύθυναν μηνύματα συμπαράστασης και χαιρέτισαν Μανιάτες βουλευτές από όλο σχεδόν το πολιτικό φάσμα.

Ποιοι φοιτητές και πότε δικαιούνται δωρεάν σίτιση

Μετά την δημοσιοποίηση των φετινών βάσεων, αρχίζουν οι εγγραφές των επιτυχόντων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας.

Δωρεάν σίτιση δικαιούνται οι ενεργοί φοιτητές, προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί, υποψήφιοι διδάκτορες, εφόσον δεν είναι ήδη κάτοχοι πτυχίου, μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου αντίστοιχα.
Δωρεάν σίτιση δικαιούνται ακόμη και αν είναι παντρεμένοι ή έχουν ατομικό εισόδημα μέχρι 25.000 ευρώ. Βασικό κριτήριο είναι πάντοτε η οικογενειακή κατάσταση.
Να σημειωθεί ότι ακόμη και οι φοιτητές που σπουδάζουν σε σχολή που βρίσκεται στον τόπο μόνιμης κατοικίας της οικογένειάς τους, δικαιούνται δωρεάν σίτισης.
Για να παραλάβουν την ειδική ταυτότητα σίτισης θα πρέπει να πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

Πότε, Ποιοί και Γιατί πούλησαν το Αρχαίο τείχος των Αθηνών!!!

Οι πολιτικοί μας δεν άλλαξαν και πολύ, από την απελευθέρωση από τον Οθωμανικό ζυγό και την ένταξη υπό Δυτικό ζυγό, μέχρι και σήμερα, (εκτός φωτεινών εξαιρέσεων).
Διαβάστε και θα καταλάβετε.

Όταν έγινε πρωτεύουσα του νεοελληνικού κράτους, η Αθήνα, και η διοίκηση μεταφέρθηκε από το Ναύπλιον, χρειάσθηκε να ανεγερθούν πολλά δημόσια κτήρια (και κοντά σ' αυτά και αρκετά ιδιωτικά).
Για να εξευρεθούν πόροι, πουλήθηκε ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά μνημεία της πόλης των Αθηνών με συνοπτικές διαδικασίες (Φαστ Τρακ το λένε τώρα), και μάλιστα για οικοδομικά υλικά! Έτσι, καταστράφηκαν τα τείχη των Αθηνών.

Πυρρίχιος: Οι χορευτές του πολέμου και της φωτιάς

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αρχαίας Επιδαύρου και η Ένωση Ποντίων Αργυρούπολης Αττικής θα παρουσιάσουν μια βραδιά πολιτισμού και τιμής, αφιερωμένη στον πολεμικό χορό των Ελλήνων του Πόντου, τον "Πυρρίχιο".

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο λιμάνι της Αρχαίας Επιδαύρου, το Σάββατο 25 Αυγούστου στις 8.30 μμ.


"Ταγκό για τρεις" στην Αρχαία Επίδαυρο.
Την Αρχαία Επίδαυρο επέλεξαν για να παρουσιάσουν τα τραγούδια του νέου τους δίσκου, η Μαρία Λεγάκη και ο μουσικοσυνθέτης Δημήτρης Μαραμης.

Παράλιο Άστρος: «Μέρες του Φωτός» με τη Νατάσσα Μποφίλιου

Νατάσσα Μποφίλιου
Την Παρασκευή 17 Αυγούστου (22.00), στο Θέατρο του Παραλίου Άστρους, η Νατάσσα Μποφίλιου θα παρουσιάσει τις «Μέρες του Φωτός».

Οι “Μέρες του φωτός” είναι τα δύο πρόσωπα μιας γενιάς που πλησιάζει τα τριάντα σε μια δύσκολη εποχή. Είναι το πέρασμα προς την ενηλικίωση, το φως μετά το σκοτάδι.
Όλα όσα μας δημιούργησαν, όλα όσα αγαπήσαμε κι όσα κρατάμε από το παρελθόν, συναντιούνται με αυτά που περιμένουμε και ελπίζουμε για το μέλλον:

ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ: Η γιορτή του ψαρά στην Κοιλάδα

 
Με μεγάλη συμμετοχή κόσμου και άρτιο πρόγραμμα για την διασκέδασή του, πραγματοποιήθηκε -και φέτος- η Γιορτή του Ψαρά στην Κοιλάδα, Ερμιονίδας.
Ψάρια και θαλασσινά αλιευμένα από τους ντόπιους ψαράδες, γέμισαν πλούσια το τραπέζι που προσφέρθηκε στους επισκέπτες της γιορτής, οι οποίοι ήρθαν από τα γύρω χωριά, κάθε γωνιά της Αργολίδας, την Αθήνα και τον Πειραιά.

Σάββατο 11 Αυγούστου 2012

Ο Πόντος είναι εδώ! Εκδηλώσεις στην «Παναγία Σουμελά»

Tο Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα «Παναγία Σουμελά» διοργανώνει την 1600η Πανηγυρική Γιορτή του 15 Αυγούστου, η οποία αποτελεί συνέχεια της εθνικοθρησκευτικής παράδοσης του Αλησμόνητου Πόντου, στην Καστανιά Ημαθίας, την Τρίτη 14 και την Τετάρτη 15 Αυγούστου 2012 παρουσία του ΠΑΠΑ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΟΛΕΩΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ κ.κ. ΘΕΟΔΩΡΟΥ.
Για μια ακόμη φορά εκπρόσωποι Ομοσπονδιών και Ποντιακών Σωματείων από την Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και χιλιάδες προσκυνητές, θα ζήσουν ανεπανάληπτες στιγμές θρησκευτικής κατάνυξης, συμμετέχοντας στις ιερές ακολουθίες του τετραήμερου και παρακολουθώντας τις πολιτιστικές εκδηλώσεις.
• Την Τρίτη 14 Αυγούστου και ώρα 18.00΄ θα πραγματοποιηθεί ο Μέγας Εσπερινός μετ’ Αρχιερατικής συγχοροστασίας προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ.κ. ΘΕΟΔΩΡΟΥ, στην οποία θα τιμηθεί με τον Μέγα Σταυρό των Μεγάλων Κομνηνών της Τραπεζούντας εις ανάμνηση της Προσκυνήσεως. Θα ακολουθήσει η λιτάνευση της Αγίας Εικόνας. Το πρόγραμμα θα κλείσει με τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και την προβολή της ταινίας «Παναγία Σουμελά 60 χρόνια παρουσίας στον ελλαδικό χώρο».
• Την Τετάρτη 15 Αυγούστου ανήμερα, της εορτής της Μεγαλόχαρης θα πραγματοποιηθεί ΄Ορθρος και Πανηγυρικό Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Μακαριώτατου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξάνδρείας κ.κ. ΘΕΟΔΩΡΟΥ και στη συνέχεια θα ακολουθήσει επίσημη λιτάνευση της Αγίας Εικόνας και καταθέσεις στεφάνων στην προτομή του Αλέξανδρου Υψηλάντη.

Κ.Ο. ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ: "Κοινωνικοποίηση ΑΤΕ υπό έλεγχο των εργαζομένων"

Η κομμουνιστική οργάνωση ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ, με ανακοίνωσή της προτείνει την κρατικοποίηση της Αγροτικής Τράπεζας, υπό την διαχείριση των εργαζομένων σ' αυτήν.

Στην σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπός της στην Αργολίδα, αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:
"....Ο αγώνας των εργαζομένων της Αγροτικής Τράπεζας αποκαλύπτει το μέγεθος της καπιταλιστικής κλοπής και λεηλασίας που συντελείται σε βάρος της δημόσιας περιουσίας, σε βάρος της εργατικής τάξης, άλλων εργαζομένων και των φτωχών και μικρομεσαίων αγροτών.
Ο αγώνας αυτός όσο έχει κεντρικό σύνθημα το «Όχι στη διάλυση της ΑΤΕ», όσο δηλαδή βάζει στόχο την ακύρωση του χαρίσματος της ΑΤΕ στην Πειραιώς, είναι αγώνας πολιτικός γιατί αφορά το σύνολο της εργατικής τάξης, άλλους εργαζόμενους, φτωχούς αγρότες, μεγάλο τμήμα των μεσαίων στρωμάτων.

Ο Δήμος Αν. Μάνης ζητά Ειδικό Συνεργάτη για θέματα Πληροφορικής

Την πλήρωση μίας (1) θέσης Ειδικού Συνεργάτη του Δήμου με εμπειρία και γνώση στα θέματα: Πληροφορικής ΠΕ ή ΤΕ ανακοίνωσε ο Δήμος Ανατολικής Μάνης.
Προς τούτο καλεί κάθε ενδιαφερόμενο να υποβάλει αίτηση και τα απαραίτητα δικαιολογητικά μέχρι 20/8/2012.

Ολόκληρη η ανακοίνωση βρίσκεται δημοσιευμένη στην ιστοσελίδα του Δήμου: www.anatolikimani.gov.gr και στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ με αριθμό ΑΔΑ: Β41ΧΩΨΗ-04Λ.

Η τρόϊκα ζητά να ξεκινήσουν πλειστηριασμοί ακινήτων από τις τράπεζες

Να βγουν στο σφυρί 100.000 ακίνητα ιδιοκτητών που δεν μπορούν να εξοφλήσουν τα στεγαστικά τους δάνεια, με στόχο να πέσουν οι τιμές, ζητά η τρόϊκα .
Σύμφωνα με πληροφορίες των Νέων του Σαββατοκύριακου, ήδη ασκούνται πιέσεις από την πλευρά των δανειστών, ώστε να επιτραπούν εκ νέου οι πλειστηριασμοί ακινήτων, ακόμα και για μικρά ποσά οφειλών από δάνεια.
Αυτή τη στιγμή απαγορεύονται μέχρι το τέλος του 2012 οι πλειστηριασμοί ακινήτων από τις τράπεζες για ποσά οφειλών έως 200.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ουσιαστικά δεν βγαίνουν στο σφυρί σπίτια για χρέη από στεγαστικά δάνεια.
Η τρόϊκα δεν θέλει να δοθεί νέα παράταση, εξέλιξη που -αν τελικά συμβεί- σημαίνει ότι από την αρχή του 2013 θα αρχίσουν να βγαίνουν στον πλειστηριασμό ακίνητα κάθε είδους με ιδιαίτερα χαμηλή τιμή πρώτης προσφοράς.