Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Οι έμποροι λένε ναι στην δεύτερη Κυριακή

Το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012, είναι ένα θέμα που απασχολεί τον εμπορικό κόσμο.
Κακοί χειρισμοί, ενδεχομένως εσκεμμένες παραλείψεις και ασάφειες, κινήσεις τελευταίας στιγμής, οδήγησαν όλους τους εμπόρους σε αναστάτωση για το αν θα ανοίξουν την τελευταία Κυριακή.

Σε ανακοίνωσή του, ο Εμπορικός Σύλλογος Τριπόλεως αναφέρει σχετικά:
«Είναι σαφές ότι η ευθύνη είναι καθαρά του Υπουργείου και συγκεκριμένα του Υπουργού, του Υφυπουργού και του αρμόδιου Γραμματέα.
Τα δεδομένα έχουν ως εξής:

1. Το ισχύον νομοθετικό καθεστώς ορίζει ότι απαγορεύεται το άνοιγμα των καταστημάτων Κυριακές, με μια μόνο εξαίρεση, αυτή της Κυριακής προ των Χριστουγέννων (για φέτος την 23η Δεκεμβρίου). Επίσης προβλέπει πως αν πέφτει Κυριακή παραμονή Πρωτοχρονιάς, τότε επίσης τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά (δεν ισχύει φέτος).
2. Νόμιμη αλλαγή του καθεστώτος μπορεί να επέλθει με νομοθετική ρύθμιση ή με Προεδρικό Διάταγμα μόνο.
Την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου επισκέφθηκε την ΕΣΕΕ και είχε συνάντηση με το  Προεδρείο ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Αθανάσιος Σκορδάς. Κατά τη συνάντηση αυτή αποσαφήνισε  ότι το θέμα της ρύθμισης για άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή 30η Δεκεμβρίου 2012 βρίσκεται στο Υπουργείο Απασχόλησης, για να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να εκδοθεί η κατάλληλη απόφαση προς αυτή την κατεύθυνση. Η δε βούληση του Υπουργείου ανάπτυξης είναι να ανοίξουν τα καταστήματα την 30η Δεκεμβρίου.
Με αυτά τα δεδομένα ο Εμπορικός Σύλλογος Τρίπολης θα προτείνει το άνοιγμα των καταστημάτων την τελευταία Κυριακή, ώστε να συμπλέει με όλη την Ελλάδα, με την προϋπόθεση να υπάρχει νομική κάλυψη με απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: