Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

Οι "Πραίτωρες" του συστήματος και οι «Λειτουργοί» της Πολιτείας

Άρθρο του Πολύδωρου Ιππ. Δάκογλου
Αν ρωτήσεις κάποιους υπαλλήλους της  διοίκησης, της αστυνομίας και της δικαιοσύνης, "γιατί έπραξαν κάτι που είναι εξωφθάλμως απάνθρωπο και άδικο», συνήθως σου δίνουν την απάντηση: "Δεν φτιάχνω εγώ τους νόμους. Εγώ απλώς τους εφαρμόζω". Αυτοί που απαντούν έτσι, είναι "οι πραίτωρες του συστήματος". Του κάθε συστήματος.
Αντιθέτως, αν ρωτήσεις κάποιους λειτουργούς της Διοίκησης, της Αστυνομίας και της Δικαιοσύνης, "γιατί κινήθηκαν στα όρια του νόμου, προκειμένου να βοηθήσουν κάποιον αδύναμο ηλικιακά ή οικονομικά πολίτη", με καθαρή ματιά θα σου απαντήσουν: "το νόμο τον φτιάχνουν άνθρωποι και επομένως είναι ατελής. Τον φτιάχνουν όμως για ανθρώπους και επομένως πρέπει να εφαρμόζεται με ανθρωπιά". Αυτοί είναι «οι Λειτουργοί» στους οποίους στηρίζεται κάθε κοινωνία πολιτισμένων ανθρώπων.
Κάποια περιστατικά της καθημερινότητας μας κάνουν  να ντρεπόμαστε ή να κρατάμε την ελπίδα. Τα δημοσιεύω, μήπως και τα διαβάσει και κάποιος "πραίτωρας" και καταλάβει  ότι «έγινε μεταλλαγμένος, υπηρετώντας άδικους νόμους". (Δεν θα είχα καμία αντίρρηση να τα διάβαζε και κάποιος που μπορεί να ανατρέψει την επικρατήσασα αντίληψη ποινικοποίησης της αδυναμίας καταβολής «οφειλομένων» χρημάτων προς το κράτος ή τον ΟΑΕΕ και αυξανόμενης επιείκειας προς ληστές, δολοφόνους, καταχραστές, πολιτικούς ψεύτες και κόμματα χωρίς λόγο).
ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΠΡΩΤΟ
(Φυλάκισαν ηλικιωμένο με Αλτσχάϊμερ κατηγορώντας τον για επαιτεία)!

Ένα πρωτοφανές περιστατικό κοινωνικής αναλγησίας οδήγησε σε μια φοβερή περιπέτεια έναν 72χρονο  Έλληνα που έπασχε από Αλτσχάϊμερ,.
Ο ηλικιωμένος Έλληνας συνελήφθη για επαιτεία στο Χαϊδάρι και το δικαστήριο, όπου  τον οδήγησαν, με την κατηγορία της επαιτείας και  τον καταδίκασαν σε φυλάκιση 10 ημερών (οι πραίτωρες). Αντί να κρατηθεί στην Αθήνα, όπου και ήταν η κατοικία του, στο  τμήμα μεταγωγών ή στον Κορυδαλλό, τον έστειλαν να εκτίσει την ποινή των 10 ημερών, (που στην πραγματικότητα είναι μόλις 5 ημέρες, γιατί  πρόκειται για άτομο ηλικίας άνω των 65 χρόνων), στις φυλακές Κομοτηνής!
Όταν ο ηλικιωμένος έφτασε στην Κομοτηνή, είχε ήδη εκτίσει την ποινή του στον δρόμο (!), διασχίζοντας  επί μέρες όλη την Ελλάδα, μέσα στην κλούβα της Αστυνομίας  που μάζευε καταδίκους από διάφορες πόλεις.
Η  διοίκηση των φυλακών Κομοτηνής, για ανθρωπιστικούς λόγους, φιλοξένησε  για ένα βράδυ τον ηλικιωμένο, τον φρόντισε και το πρωί  της επομένης τον συνόδευσαν μέχρι το  ΚΤΕΛ όπου τον έβαλαν στο λεωφορείο και του πλήρωσαν το εισιτήριο για να επιστρέψει στην Αθήνα. Ο διευθυντής των φυλακών δεν περιορίσθηκε σ’ αυτό. Επικοινώνησε με το αστυνομικό τμήμα Χαϊδαρίου, ζητώντας  να βρεθούν οι συγγενείς του ηλικιωμένου (οι Λειτουργοί).  
ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΔΕΥΤΕΡΟ:
(Συνέλαβαν γέροντες αγρότες γιατί πουλούσαν αυγά στη Λαϊκή χωρίς αποδείξεις)
Διαβάζουμε στην τοπική εφημερίδα ΜΑΧΗΤΗΣ του Κιλκίς:
"Φοβερό κατόρθωμα" της αστυνομίας του Κιλκίς. Συνέλαβε πέντε ...ηλικιωμένους χωρικούς, που ήλθαν το περασμένο Σάββατο στη λαϊκή αγορά του Κιλκίς!
Το "έγκλημά" τους; Πωλούσαν στους διερχόμενους ...φρέσκα αυγά που έφεραν από τα κοτέτσια τους, χωρίς να κόβουν αποδείξεις (οι πραίτωρες)!
Το Δικαστήριο απάλλαξε τους φτωχούς και γέροντες αγρότες από την κατηγορία (οι Λειτουργοί).
Εν ώρα κρίσης, οι πραίτωρες, συλλαμβάνουν ακόμη και τους πατεράδες τους, γιατί πούλησαν 10 αυγά χωρίς απόδειξη, "εφαρμόζοντας καταστροφικά τους νόμους".
Εν ώρα κρίσης, οι Λειτουργοί, επιλέγουν να τηρούν τον όρκο τους για  πίστη στο Σύνταγμα συμβάλλοντας στην διατήρηση της συνοχής της κοινωνίας. 
Ένας «ανατρεπτικός» επίλογος
Η ιστορία έχει δείξει πως, με την αφανή συνήθως δράση τους, οι  Λειτουργοί κρατάνε ζωντανή την ελπίδα της κοινωνίας. Οι πραίτωρες όμως είναι αυτοί που συμβάλλουν ενεργητικά ή παθητικά στην ανατροπή των δυνάμεων  που ασκούν την εξουσία υπέρ των συμφερόντων των ξένων και του κεφαλαίου, «ξεχνώντας» ότι οφείλουν  να υπηρετούν τον Λαό και το Έθνος.

 

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ωραίο άρθρο. Ξεφεύγει από τα συνηθισμένα.
Α.-

Ανώνυμος είπε...

Ωραία τα γράφεις αλλά, Λειτουργούς δεν βλέπω. Μόνο με πραίτωρες έχει γεμίσει ο τόπος. Και σκέψου ότι εξαγοράζονται με 6 κατοστάρικα έως 1500 ευρώ...