Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

4 πρωτεργάτες του Μνημονίου διορίσθηκαν ως υψιλόμισθοι από το Μαξίμου

Πέτρος Χριστοδούλου
Με εντολή πρωθυπουργού, προ μηνός, «Οι υπουργοί, δεν μπορούν να επιλέγουν κατά την κρίση τους στελέχη στα Υπουργεία και τους δημόσιους οργανισμούς- επιχειρήσεις, όπου προΐστανται, αλλά η επιλογή τους θα γίνεται απευθείας από το Μέγαρο Μαξίμου".
Διαβάστε λοιπόν για κάποια μεγαλοστελέχη που όριζαν και ορίζουν τις τύχες της Ελλάδας σήμερα. Μεγαλοστελέχη τα οποία (σύμφωνα με την εντολή του πρωθυπουργού) "έχουν επιλεγεί απευθείας από το Μέγαρο Μαξίμου".
1. Γεώργιος Ζαννιάς. Ήταν ο εξ απορρήτων του διδύμου, ο οποίος διαπραγματεύθηκε το 1ο Μνημόνιο.
2. Πέτρος Χριστοδούλου. Ηταν ο πιο στενός συνεργάτης του κ. Γ. Ζανιά. Διαχειρίστηκε πτυχές της διαπραγματευτικής διαδικασίας των τελευταίων μηνών.
3. Αναστάσιος Μπάνος. Ηταν ο πλέον έμπιστος συνεργάτης του Γ. Παπακωνσταντίνου, συντάκτης του Μνημονίου αλλά και όλων των νομοθετημάτων της περιόδου Υπουργίας Παπακωνσταντίνου.
4. Ηλίας Πλασκοβίτης. Πρώην ΓΓ του Υπουργείου Οικονομικών της περιόδου Παπανδρέου- Παπακωνσταντίνου. Εξ απορρήτων και προσωπική επιλογή Παπακωνσταντίνου, ο οποίος διαπραγματεύθηκε το 1ο Μνημόνιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες που αντλήθηκαν από την Καθημερινή και το Βήμα, οι 4 πρωτεργάτες του μνημονίου, σήμερα, διορίσθηκαν ως υψηλόμισθοι, στις εξής θέσεις:

1. Γεώργιος Ζαννιάς
Ήταν ο εξ απορρήτων του διδύμου, ο οποίος διαπραγματεύθηκε το 1ο Μνημόνιο. Διετέλεσε πρόεδρος του Σώματος Οικονομικών εμπειρογνωμόνων της περιόδου Παπανδρέου -Παπακωνσταντίνου.
Με απόφαση της ελεγχόμενης από την Κυβέρνηση, Γενικής Συνέλευσης και του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας, (μέσω του Υπ. Οικονομικών, των ασφαλιστικών Ταμείων κλπ), διορίστηκε στις 9 Ιουλίου 2012 στη θέση του Προέδρου της Εθνικής Τράπεζας.

2. Πέτρος Χριστοδούλου
Ηταν ο πιο στενός συνεργάτης του κ. Γ. Ζανιά, τον οποίο συνόδευσε σε αρκετές από τις συνόδους κορυφής. Διαχειρίστηκε πτυχές της διαπραγματευτικής διαδικασίας των τελευταίων μηνών. Πρώην Γενικός Διευθυντή στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους, της περιόδου Υπουργίας Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Τοποθετήθηκε, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας της περιόδου Παπαδήμου. Έκτοτε, ακόμη και μετά τον διορισμό νέας διοίκησης, ασκεί καθήκοντα Γενικού Διευθυντή Δραστηριοτήτων Εξωτερικού της Εθνικής Τράπεζας.
Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Monde, διεξάγεται έρευνα σχετικά με τον ρόλο του σαν υπευθύνου αγορών της Εθνικής Τράπεζας στην απόκρυψη του ελλείμματος το 2001, επί
κυβερνήσεως Σημίτη, με τη βοήθεια της Goldman Sachs, (η οποία έλαβε για τις «υπηρεσίες» της το ποσό των 300 εκατομμυρίων Ευρώ), ενώ μάλιστα ο ίδιος έως το 1998 ήταν στέλεχος της Goldman Sachs.

3. Αναστάσιος Μπάνος
Ηταν ο πλέον έμπιστος συνεργάτης του Γ. Παπακωνσταντίνου, συντάκτης του Μνημονίου αλλά και όλων των νομοθετημάτων της περιόδου Υπουργίας Παπακωνσταντίνου. Είχε την τελική ευθύνη για όλα τα νομικά κείμενα, τα οποία επεξεργαζόταν σε συνεργασία με τους ξένους νομικούς συμβούλους της Lazard και των Cleary Gottlieb Steen. Είναι ακόμη και σήμερα Νομικός
Σύμβουλος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
Με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, θα λαμβάνει από 12.7.2012 αποζημίωση ύψους 200 ευρώ ανά συνεδρίαση, για τα επόμενα 5 έτη, με την ιδιότητα του Αντιπροέδρου της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων, για κάθε συμμετοχή του στις συνεδριάσεις της. (Ο ανωτέρω Νομικός Σύμβουλος έχει υπάρξει και Νομικός Σύμβουλος Υπουργών του ΠΑΣΟΚ της περιόδου Σημίτη, στα υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ και Ανάπτυξης, τα οποία κατεξοχήν υπογράφουν δημόσιες συμβάσεις. Δηλαδή ως εκ της θέσεώς του στα Υπουργεία κατάρτιζε ο ίδιος δημόσιες συμβάσεις, ενώ τώρα, από τη νέα αμειβόμενη θέση του, τις ελέγχει!!).

4. Ηλίας Πλασκοβίτης
Πρώην ΓΓ του Υπουργείου Οικονομικών της περιόδου Παπανδρέου- Παπακωνσταντίνου. Εξ απορρήτων και προσωπική επιλογή Παπακωνσταντίνου, ο οποίος διαπραγματεύθηκε το 1ο
Μνημόνιο. Με το υπ αριθμ. 356/26.7.2012 προεδρικό διάταγμα, το οποίο υπογράφεται από τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και όλα τα Μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, διορίστηκε από
20.7.2012 μέλος του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδας με εξαετή θητεία, και, όπως έχει γραφεί στην εφημερίδα ΒΗΜΑ της 5.8.2012, με απολαβές 12.000 το
μήνα, για μια υπηρεσία η οποία είναι διακοσμητική, αφού η Ελλάδα δεν ασκεί από της εισόδου της στην ΟΝΕ νομισματική πολιτική, γιατί δεν έχει δικό της νόμισμα.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ο Σαμαράς ξέρει τη λαϊκή παροιμία που λέει "πες μου τους συνεργάτες σου να σου πω πως θα πας;