Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Τα σκουπίδια "συσπειρώνουν" τους αυτοδιοικητικούς

Παρά την ουσιαστική αφαίρεση των βασικών αρμοδιοτήτων διαχείρησης των απορριμμάτων, που επήλθε μετά τις πρόσφατες κυβερνητικές αποφάσεις, οι Δήμαρχοι και ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, φαίνονται να επιμένουν στον μέχρι σήμερα προωθούμενο -από τον Πέτρο Τατούλη- σχεδιασμό.Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Δήμαρχος Καλαμάτας κ. Νίκας, ο Δήμαρχος Κορίνθου κ. Πνευματικού, ο δήμαρχος Άργους – Μυκηνών κ. Καμπόσος, ο Δήμαρχος Τρίπολης κ. Σμυρνίωτης και ο Αντιδήμαρχος Σπάρτης κ. Καρμοίρης, εξέφρασαν την απόλυτη στήριξη του προεδρείου της ΠΕΔ στο σχεδιασμό της Περιφέρειας για την ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων.
Ο κ. Τατούλης κατά τη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της ΠΕΔ, παρουσία των Θεματικών Αντιπεριφερειαρχών κ.κ. Νικολάκου και Πουλά και των αρμόδιων Υπηρεσιών της Περιφέρειας, επανέλαβε ότι η Περιφέρεια θα εφαρμόσει την Ευρωπαϊκή οδηγία για το κλείσιμο όλων των ΧΑΔΑ μέχρι τις 30/6/2012 και παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα σε ότι αφορά την Περιφέρεια Πελοποννήσου στο σύνολό της για το ζήτημα αυτό.
Απαντώντας στο ερώτημα των Δημάρχων για το ζήτημα της μεταβατικής περιόδου μέχρι την οριστική λύση του ζητήματος ο Περιφερειάρχης αποκάλυψε ότι «Ο Δήμος Τρίπολης λύνει εξαιρετικά και σύμφωνα με το σχεδιασμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου, το πρόβλημα με την εγκατάσταση δεματοποιητή, κομποστοποιητή και ΚΔΑΥ, το ίδιο συμβαίνει με την Κόρινθο, το Λουτράκι, τη Νεμέα, τη Λακωνία, το Άργος, το Ναύπλιο». «Υπάρχει ΠΕΣΔΑ είτε συμφωνούμε είτε όχι. Η ευθύνη υλοποίησής του ανήκει στην Περιφερειακή Διοίκηση και ως εκ τούτου η ευθύνη για την ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων ανήκει στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Υπάρχουν άλλωστε εγκρίσεις από τη Διυπουργική επιτροπή, αλλά και τις Ευρωπαϊκές Επιτροπές. Οι λύσεις που θα υιοθετηθούν θα πρέπει απαραιτήτως να προβλέπονται από τον ΠΕΣΔΑ, αλλιώς θα είναι παράνομες» επέμεινε ο Περιφερειάρχης αναφερόμενος στο ζήτημα των αρμοδιοτήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: